Τρέχουν να προλάβουν οι Τούρκοι την αγορά αεροσκαφών καθέτου απονηώσεως για το αεροπλανοφόρο τους ενόψει Α. Μεσογείου
Επιβεβαίωση  σχετικά με την αγορά από την Τουρκία αεροσκαφών Sea Harrier γαι το τουρκικό μινι-αεροπλανοφόρο Αναντολού.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό το μέγα θέμα που “καίει” την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, σχετικά με την προμήθεια αεροσκαφών STOVL που θα επάνδρωναν το νέο υπό κατασκευή μίνι-αεροπλανοφόρο TCG Anadolu, μετά την ακύρωση παραλαβής των αμερικανικών F-35B.

Υπάρχουν 2 τύποι αεροσκαφών STOVL σε ολόκληρο τον κόσμο, τα αμερικανικής κατασκευής F-35B και τα AV-8B Harrier II.

Όπως όλα δείχνουν, κρίνοντας και από την στάση ταυτόχρονα της Ιταλίας στην Λιβύη, έχουμε ένα κρυφό παρασκήνιο πιθανής αγοράς ιταλικών αεροσκαφών AV-8B Harrier II.

Σήμερα τουρκική αμυντική ιστοσελίδα επαναφέρει το θέμα αναφέροντας, ότι η αμερικανική εταιρεία που κατασκευάζει τα αεροσκάφη JSF (Jon Strike Fighter) F-35B, τα οποία προορίζονταν για το τουρκικό σκάφος TCG Anatolia ακύρωσε την όλη διαδικασία μετά από απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

“Εμπόδια εμφανίζονται κατά καιρούς για το θέμα του εξοπλισμού του TCG Anatolia, και από αυτήν την άποψη, εκτός από το ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για μαχητικά αεροσκάφη, θεωρείται πιο εφικτή η αγορά αεροσκάφους Sea Harrier από δεύτερο χέρι παρόλα τα μειονεκτήματα, (είναι παλιό, κόστος συντήρησης κ.λπ).

Η υπηρεσία που θα το αξιολογήσει αυτήν την αγορά και θα λάβει την απόφαση είναι η τουρκική Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων.

Ο Ναύαρχος Mustafi Cihat Yaycı, μιλώντας για το θέμα αυτό από την άλλη πλευρά, είπε ότι το μίνι-αεροπλανοφόρο θα πρέπει να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη ακόμη και αν είναι από δεύτερο χέρι, και ότι μπορεί να ληφθεί υπόψη η ύπαρξη σε καλή τιμή των αεροσκαφών Hariers”, τονίζει το ίδιο.

Ιταλικές πηγές αναφέρουν τώρα ότι λόγω της καταστάσεως που επικρατεί στο τουρκικό γενικό επιτελείο και λόγω των ευρύτερων σοβαρών σχεδίων της Άγκυρας, αριθμός ιταλικών AV-8B Harrier II θα μπορούσε να πωληθεί στην Τουρκία για χρήση τους από το τουρκικό LHD πλοίο.

Τα Ιταλικά αεροσκάφη Harier κατασκευάστηκαν το 1995 και έχουν ηλικία 25 ετών. Τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να μεταφέρουν 5 τόνους φορτίου σε 6 ειδικές υποδοχές και έχουν ταχύτητα πτήσης 0,9 mach.
Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό σε κάθε περίπτωση έχει μια πάρα πολύ καλή δυνατότητα να αγοράσει έναν διψήφιο αριθμό αυτού του τύπου αεροσκαφών από την Ρώμη, είτε για να επανδρώσει το υπό κατασκευή αεροπλανοφόρο TCG Anadolu, είτε για να τα χρησιμοποιήσει ως εκπαιδευτικά για τους Τούρκους πιλότους, οι οποίοι δεν έχουν εξοικειωθεί σε αυτό το νέο μοντέλο πτήσεων το οποίο είναι άγνωστο για αυτούς.

Η Τουρκία φέρεται να βιάζεται πάρα πολύ να κάνει επίδειξη δύναμης στην Α.Μεσόγειο, ειδικά μετά την πληροφορία ότι η Αίγυπτος έχει στα σχέδια της την διενέργεια γεώτρησης στην Α.Μεσόγειο ενώ και η ίδια διαθέτει δύο σκάφη του ίδιου τύπου με την Τουρκία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »