Η Τουρκία δεν “χαμπαριάζει” από συμφωνίες και ετοιμάζει να “μπουκάρει” στο Ναγκόρνο κανονικά και με τον νόμο
Πυρ και μανία είναι ένα κομμάτι του ρωσικού τύπου αλλά και του Κρεμλίνου για την ένταση που επικρατεί ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα σε σχέση με την επικείμενη παρουσία Τούρκων κομάντος στο Ναγκόρνο.

“Κάποιος είτε ψεύδεται για τις συμφωνίες στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ είτε εξαπατήθηκε, ή απλά οι Τούρκοι και ο “φίλος Ρετζέπ” όπως συνήθως, έδειξαν τι αλλάζει σε όλες τις συμφωνίες που συνήφθησαν με τη Ρωσία και την τουρκική μαριονέτα τον Αλίεφ.

Ο Ερντογάν είναι δυσαρεστημένος και ερμηνεύει τη συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών στο Καραμπάχ αποκλειστικά προς τα δικά του συμφέροντα, ακόμη και χωρίς να έχει συμμετάσχει σε αυτήν”, αναφέρει ο Ρώσος ειδικός Γιούρι Κοτένοκ.

 

“Η κλασική τουρκική στάση, στην πραγματικότητα είναι προδοσία και εξαπάτηση. Αλλά ποιος εξαπατήθηκε και ποιος είναι ο νικητής; Εκείνος που χαίρεται (Ερντογάν) μας κοροϊδεύει ξανά και ξανά, αφού μας κατέρριψε αεροσκάφη και σκότωσε τους πιλότους μας και έκανε επιθέσεις στους στόχους μας.

Αυτή είναι μια σαφής απόδειξη του τι πράττει ο Ερντογάν αφού του ανοίξαμε ένα παράθυρο στην Κασπία (μέσω της περιοχής Syunik της Αρμενίας), επιτρέποντας του να κάνει τα παιχνίδια του.

Κρίνοντας από αυτό που συμβαίνει, ο «σουλτάνος» είναι πρόθυμος να κινηθεί από αυτόν τον διάδρομο, χωρίς καν να ζητήσει άδεια από κανέναν. Προφανώς, διότι δεν θεωρεί την Αρμενία ως παίκτη στην περιοχή”, συνεχίζει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Anadolu, ο τουρκικός στρατός θα εμφανιστεί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και θα βρεθεί στην ίδια βάση με τις ρωσικές δυνάμεις. Αυτό ανακοινώθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν μετά από συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Η Αρμενία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή Kelbajar έως τις 15 Νοεμβρίου, από τις περιοχές Agdam και Gazakh έως τις 20 Νοεμβρίου, ενώ από την περιοχή Lachin έως την 1η Δεκεμβρίου. Όλα αυτά τα εδάφη θα επιστραφούν στο Αζερμπαϊτζάν», υπενθύμισε ο Ερντογάν.

Παρεμπιπτόντως, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ μίλησε και αυτός για την είσοδο του τουρκικού στρατού στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο, προκαλώντας διαφωνίες με το Κρεμλίνο, ενώ η ουσία της ρωσικής πλευράς ήταν η φράση: “Δεν συμφωνήσαμε έτσι!”

«Δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για αυτό το θέμα στο κείμενο της δήλωσης που δημοσιεύθηκε. Τα Τρία μέρη δεν συμφώνησαν σε αυτό. Η παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ δεν έχει αποφασιστεί», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου.

“Το αστείο είναι ότι τίποτα δεν εμποδίζει τους Αζέρους να κατασκευάσουν μια τουρκική στρατιωτική βάση στο Shushi μέσα σε ένα μήνα. Νομικά, αυτή είναι η επικράτειά τους, και μια τέτοια χειρονομία θα σήμαινε ότι το καθεστώς του Μπακού συνάπτει οποιαδήποτε συμφωνία με τους Ρώσους και τους Αρμένιους.

Σε μια μέρα, μια εβδομάδα ή ένα μήνα, οι Αζέροι μαζί με τους Τούρκους θα κουραστούν και δεν θα ανέχονται αυτόν τον Αρμενικό θύλακα. Τότε θα ακολουθήσει μια πρόκληση και θα έχουμε επίθεση για την εξάλειψη των αρμενικών υπολειμμάτων του Αρτσάχ. Δεν είναι τυχαίο ότι, ανακοινώνοντας τον θρίαμβο στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ, ο ίδιος Ερντογάν ζήτησε να σβηστεί το όνομα Στεπανακέρτ, και από τώρα και στο εξής η συγκεκριμένη πόλη να ονομάζεται Χανκέντι.

Ο Ερντογάν βιάζεται να συνεχίσει την νικηφόρα πορεία του έχοντας μάθει ότι μαζί του τουλάχιστον, η Ρωσία θα του δίνει μόνο δώρα. Οι αδύναμοι, ακόμη και οι πονηροί όμως, δεν είναι αγαπητοί στην Ανατολή και, κατά κανόνα, μετατρέπονται σε σκλάβους”, λέει μια ρωσική παροιμία”, δηλώνει ο Γιούρι Κοτένοκ.

Την απάντηση πάντως την έδωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απείλησε τους “εχθρούς” της χώρας του με «οδυνηρή μοίρα», καθώς επαίνεσε το επίπεδο ετοιμότητας των κομάντο στον τουρκικό στρατό.

Ο Ερντογάν είπε σε ομιλία του την Παρασκευή στη διοίκηση του 105ου Συντάγματος στην περιφέρεια Corlu στην επαρχία Tekirdag τόνισε ότι «η σημαία οποιασδήποτε μονάδας του τουρκικού στρατού δεν θα υποσταλεί αν δεν σκοτωθεί και ο τελευταίος στρατιώτης».

Υπάρχει λοιπόν σενάριο στο οποίο πιθανόν Ρώσοι και Τούρκοι να γίνουν “μαλλιά κουβάρια” στο Ναγκόρνο; Όλα είναι πιθανά αφού οι Τούρκοι δεν τηρούν ποτέ συμφωνίες αν δεν τους συμφέρουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »