Αλλάζει ριζικά το σκηνικό στη Λιβύη

ΗΑίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο από τους κύριους υποστηρικτές του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), φέρονται να αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον στρατηγό Χαφτάρ μετά από περισσότερο από ένα χρόνο αποτυχημένης στρατιωτικής εκστρατείας για την κατάληψη της Τρίπολης, σύμφωνα με Λιβύους και Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας: Σύγκρουση συμφερόντων από Ιντλίμπ μέχρι Λιβύη

Αίγυπτος και ΗΑΕ αποφάσισαν ότι ο Χάφταρ «βρίσκεται στο δρόμο για τη σύνταξη», είπε μια πολιτική πηγή της Λιβύης κοντά στον στρατηγό σήμερα.

Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος που μίλησε με την προϋπόθεση της ανωνυμίας δήλωσε: «το ζήτημα σήμερα για τη συμμαχία Αιγύπτου-ΗΑΕ-Γαλλίας που υποστηρίζει τον Χαφτάρ σε αυτό το σημείο είναι να αποφασίσει την επόμενη κίνησή της λόγω των ηττών του στρατηγού». “Κανείς δεν μπορεί να ποντάρει ξανά στον ίδιο‘, κατέληξε.

Η κίνηση έρχεται καθώς ο Χαφτάρ χάνει συνεχώς έδαφος στο εσωτερικό, καθώς και υποστήριξη από τις ισχυρές φυλές και τους πολιτικούς του συμμάχους στη Λιβύη. Ωστόσο, οι εξελίξεις στις πρώτες γραμμές μπορεί να μην είναι πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα του Χαφτάρ.

Πολιτική πηγή της Λιβύης που βρίσκεται κοντά στο Χαφτάρ δηλώνει ότι τα ΗΑΕ, μετά από διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο, έχουν καλέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να παρέμβει για να στηρίξει έναν οδικό χάρτη που πρότεινε ο Aguila Saleh, επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ, κάποτε ισχυρός υποστηρικτής του Χαφτάρ, αλλά τώρα αγωνίζεται για ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην πολιτική σκηνή και κινείται εναντίον του στρατηγού.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μόνο πολύ κοντά στο GNA, αλλά είναι ένα από τα πιο γνωστά κράτη στη Λιβύη και γνωρίζει ότι το σχέδιο του Saleh έχει περισσότερες  δυνατότητες από την πολεμική προσέγγιση του Χαφτάρ», λέει ο Jalel Harchaoui, ερευνητής που επικεντρώνεται στην διεθνή διάσταση της σύγκρουσης στη Λιβύη. «Τα ΗΑΕ προσπαθούν να επιστρέψουν στον Σάλεχ, ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τη Ρωσία», τόνισε ο ίδιος.

Ο οδικός χάρτης του Saleh επικεντρώνεται στην αναδιάρθρωση και την εκλογή ενός νέου προεδρικού συμβουλίου που θα σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, πολιτική πηγή της Λιβύης αναφέρει ότι δεν είναι σαφές εάν ο επικεφαλής του GNA Fayez al-Serraj θα συμφωνήσει να μιλήσει τώρα με τον Χαφτάρ.

«Αυτό που αποκάλυψε το 2020 είναι ότι τα ΗΑΕ δεν διαθέτουν στρατιωτικά ή διπλωματικά μέσα για να συνεχίσουν να προστατεύουν και να ενισχύουν τη συνεχιζόμενη επίθεση του Χαφτάρ στην Τρίπολη», λέει ο Harchaoui.

«Στρατιωτικά αλλά και από άποψη στρατηγικής, τα ΗΑΕ είναι σε πλήρη αντιπαλότητα με την Τουρκία, ειδικά γνωρίζοντας ότι η τελευταία απολαμβάνει τη σιωπηρή συγκατάθεση της Ουάσιγκτον, μετά απο περίοδο ενός χρόνου από το αρχικό πράσινο φως του Λευκού Οίκου στον Χαφτάρ. Εν τω μεταξύ, το ρωσικό κράτος δεν παρείχε ποτέ τη αναγακαία στρατηγική υποστήριξη που θα μπορούσε να δώσει στο Χαφτάρ», τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Harchaoui, κανένα από αυτά δεν σημαίνει ότι τα ΗΑΕ θα περιορίσουν αναγκαστικά τις φιλοδοξίες τους για να αναλάβουν τον έλεγχο της Τρίπολης. «Τα ΗΑΕ δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθούν ή να εγκαταλείψουν αυτήν την παλιά εμμονή, ακόμα κι αν χρειαστεί άλλη μια δεκαετία, διότι η Λιβύη είναι πολύ σημαντική για το κράτος αυτό», λέει ο ίδιος.

Όσον αφορά στο τι θα στοχεύσουν οι άλλοι υποστηρικτές των ΗΑΕ και του Χαφτάρ, ο Harchaoui βλέπει μια κίνηση απόρριψης του στρατηγού ως έναν τρόπο επανατοποθέτησης και αποφυγής νέων κρίσεων.

Η Αίγυπτος, από την άλλη πλευρά, στρέφει ήδη το βλέμμα της στους μακροχρόνιους στόχους της που αφορούν την ασφάλεια των συνόρων της.

Παρά τη ρητορική του προέδρου, πολλοί Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που μίλησαν σε πρακτορεία ειδήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, τόνισαν ξεκάθαρα ότι η Αίγυπτος δεν θα συμμετάσχει σε μια άμεση αντιπαράθεση με την Τουρκία στη Λιβύη, αρκεί η Τουρκία να διατηρήσει τις πολιτοφυλακές του Σαράτζ μακριά από τα αιγυπτιακά σύνορα, διαφορετικά, λένε οι πηγές, η Αίγυπτος θα «δράσει».

Η Αίγυπτος είχε ήδη αρχίσει να αναζητά εναλλακτικές λύσεις εκτός του Χαφτάρ τις τελευταίες εβδομάδες.

Λιβύη: Τούρκοι και GNA κατέλαβαν την αεροπορική βάση Αλ Βατίγια

Πολιτική πηγή της Λιβύης ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Mada Masr, ότι η Αίγυπτος διατηρεί ένα σταθερό κανάλι επικοινωνίας με τον Abdel Razeq al-Nathuri, υπαρχηγό του Χαφτάρ ο οποίος τώρα είναι σε δυσμένια από τον ίδιο.

Η κατάσταση γύρω από το στρατιωτικό συνονθύλευμα του Χαφτάρ που αποτελούν πρώην αξιωματικοί των Ένοπλων Δυνάμεων της Λιβύης, ξένοι μισθοφόροι και τοπικές πολιτοφυλακές θα αποκατασταθεί μόνο εάν οι ξένοι υποστηρικτές του στρατηγού βρουν τον κατάλληλο αντικατάσταση του.

Την ίδια στιγμή ένας διεθνής διπλωμάτης με γνώση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, λέει ότι το βασικό μέλημα της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών είναι η διασφάλιση της ζωής των πολιτών και η αποφυγή οποιασδήποτε εκδίκησης.

Δυνάμεις που συνδέονται με τη GNA υλοποιούν σκληρά αντίποινα στις πόλεις που κατέλαβαν (Sorman και Sabratha) στα δυτικά της Τρίπολης αλλά και σε άλλες, προκαλώντας ανησυχίες για περαιτέρω αντίποινα.

Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί με ή χωρίς Χαφτάρ, ακόμα πιο ανελέητος και σκληρός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »