Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, 2019

Αιγιάλεια: Στάση αναμονής για την Χαρτοποιΐα Αιγίου

Εν αναμονή επίσημης ενημέρωσης σχετικά με την διαφαινόμενη εμπλοκή της επένδυσης αξιοποίησης της Χαρτοποιίας του Αιγίου στην Αποκεντρωμένη και το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) Αχαΐας, βρίσκεται η Δημοτική Αρχή του Αιγίου.Η αρμόδια επί των τεχνικών θεμάτων αντιδήμαρχος Βάσω Ψυχράμη η οποία ενημερώθηκε μέσω της «Π» για την αναβολή λήψης απόφασης από το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α., τόνισε χθες στην «Π» ότι προς το παρόν η Δημοτική Αρχή του Αιγίου δεν έχει κάποια επίσημη ενημέρωση για το θέμα. Η κ.Ψυχράμη ήταν παρούσα στη συνεδρίαση στην Αποκεντρωμένη προκειμένου να τοποθετηθεί πάνω στην εισήγηση του δήμου που ζητά τον αποχαρακτηρισμό της επένδυσης από τα αξιόλογα τεχνικά έργα, προϋπόθεση για να αποφευχθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.Το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. καλείται να δώσει «πράσινο φως» στο δήμο προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η ανάθεση για την επένδυση των 4 εκατ. ευρώ η οποία περιλαμβάνει έργα διαμόρφωσης εκθεσιακού, συνεδριακού χώρου και χώρων εκπαίδευσης, άθλησης και αναψυχής στο ακίνητο που βρίσκεται εντός της παραλιακής ζώνης.Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο δήμος θέλει να αποφύγει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδέας, προκειμένου να προχωρήσει τις διαδικασίες για την τελική ωρίμανση της επένδυσης, με ανάθεση έργων και διαγωνισμό μελετών, μέσα στο εναπομείναν χρονικό διάστημα έως τα τέλη του 2019.Το έργο θεωρείται κομβικής σημασίας για την πόλη και την αναβάθμιση του παραλιακού της μετώπου, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ (2,5 από πρόγραμμα και 1,5 του δήμου). Αν τα εμπόδια παρακαμφθούν νομότυπα, το μεγάλο αυτό έργο θα γίνει μέσα σε 4 χρόνια. Σε περίπτωση καθυστέρησης ο δήμος κινδυνεύει να απολέσει την κοινοτική χρηματοδότηση της επένδυσης.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟΗ Χαρτοποιία Αιγίου δημιουργήθηκε το 1927 πλησίον του λιμανιού της πόλης του Αιγίου και αποτέλεσε πυρήνα εμπορικής, βιοτεχνικής και βιομηχανικής δραστηριότητας και αναπτυξιακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις σχεδιάστηκαν από Σουηδούς αρχιτέκτονες, ενώ η τοποθέτηση των μηχανημάτων και του απαραίτητου εξοπλισμού πραγματοποιήθηκε από Νορβηγούς και Σουηδούς εφαρμοστές. Για πάνω από 25 χρόνια η μεγαλύτερη κτιριακή εγκατάσταση στην Αιγιάλεια έχει μείνει ανεκμετάλλευτη.Τα τελευταία χρόνια με στόχο την αξιοποίηση του συγκροτήματος έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την επανάχρηση των βιομηχανικών κτιείων, στο πλαίσιο των οποίων εξασφαλίστηκε και η σχετική χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους που κινδυνεύει να χαθεί.

Σχολιάστε

Translate »