Σάββατο 30 Μαΐου, 2020

Αιματοχυσία στη Λιβύη: Ο στρατός του Χαφτάρ ανακοίνωσε κλιμάκωση των επιθέσεων στην Τρίπολη – «Τελειώνουν» οι ισλαμιστές

Οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) θα εκκινήσουν το δεύτερο στάδιο των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων με στόχο την κατάληψη της πόλης της Τρίπολης.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), στρατηγός Χαλιφά Χαφτάρ, ανακοίνωσε την έναρξη του δεύτερου σταδίου των επιθετικών επιχειρήσεων εναντίον της Τρίπολης, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, που επικαλούνται τον εκπρόσωπο του LNA Αχμέτ Μισμαρί.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Wasat ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον Μισμαρί, το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης ξεκίνησε με τη χρήση δυνάμεων πεζικού μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι ο Μισμαρί μιλούσε τη Δευτέρα το βράδυ σε συνέντευξη Τύπου.

Η ένταση στη Λιβύη κλιμακώθηκε στις 4 Απριλίου, όταν ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, ξεκίνησε επίθεση με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης.

Από την ανατροπή και τη δολοφονία του επί δεκαετίες ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η χώρα χωρίστηκε μεταξύ δύο κυβερνήσεων, με το ανατολικό τμήμα να ελέγχεται από το LNA και το δυτικό τμήμα να κυβερνάται από το GNA που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σαράι.

Εν τω μεταξύ, δύο έκτακτες αφρικανικές σύνοδοι θα διεξαχθούν σήμερα στο Κάιρο με πρωτοβουλία του αρχηγού του αιγυπτιακού Κράτους Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, ο οποίος ασκεί την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης, για να εξεταστούν οι κρίσεις στο Σουδάν και στη Λιβύη.

Κατά την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η προεδρία της Αιγύπτου χθες Δευτέρα, ο Σίσι θα υποδεχθεί τους ομολόγους του Ιντρίς Ντεμπί (Τσαντ), Ισμαήλ Όμαρ Γκουέλε (Τζιμπουτί), Πολ Καγκάμι (Ρουάντα), Ντενί Σασού-Νγκεσό (Κονγκό), Μοχάμεντ Αμπντουλάχι Μοχάμεντ (Σομαλία) και Σίριλ Ραμαφόσα (Νότια Αφρική) για να συζητήσουν για την κρίση στο Σουδάν.

Στη δεύτερη σύνοδο, για τη Λιβύη, θα συμμετάσχουν πέραν του Σίσι οι πρόεδροι της Ρουάντας και της Βόρειας Αφρικής, αυτός του Κονγκό — ο Σασού-Νγκεσό είναι πρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη — καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μουσά Φακί.

Πρόκειται για τις πρώτες συνόδους αφρικανών ηγετών αυτού του επιπέδου προκειμένου να συζητηθούν οι κρίσεις στο Σουδάν και τη Λιβύη.

Στις συνομιλίες προσκλήθηκαν επίσης και αναμένεται να συμμετάσχουν απεσταλμένοι των κυβερνήσεων της Αιθιοπίας, του Νότιου Σουδάν, της Ουγκάντας, της Κένυας και της Νιγηρίας.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν την «εξέλιξη της κατάστασης στο Σουδάν», όπου το κίνημα αμφισβήτησης συνεχίζει τις διαδηλώσεις, μετά την αποπομπή του προέδρου Όμαρ ελ Μπασίρ από τον στρατό, καθώς και τρόπους να αντιμετωπιστεί «η κρίση» στη Λιβύη, όπου οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ εξαπέλυσαν την 4η Απριλίου επιχείρηση για να καταλάβουν την πρωτεύουσα Τρίπολη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Στις συνομιλίες για το Σουδάν θα αναζητηθούν οι «προσήκοντες τρόποι» οι αφρικανικές χώρες να συμβάλλουν στην «εξέλιξη της κατάστασης» και να αποκατασταθεί η «σταθερότητα» και η «ειρήνη», κατά την ίδια πηγή. Σε αυτές για τη Λιβύη θα εξεταστούν τρόποι να αντιμετωπιστεί «η τρέχουσα κρίση και να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία», αλλά και να «εξαλειφθεί η τρομοκρατία», πάντα σύμφωνα με το Κάιρο.

Σχολιάστε

Translate »