Πέμπτη 4 Ιουνίου, 2020

Ανοίγει την «κερκόπορτα» η Κυβέρνηση – Νέα «βόμβα» Βίτσα: «Την επόμενη διετία μπορούμε να εντάξουμε 20.000 μετανάστες»

Kαθόλου τυχαία η επίσκεψη Βίτσα πριν λίγες ημέρες στην Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας. Το βίντεο που δημοσίευσαμε προκάλεσε σάλο σε κόμματα και κοινωνία.

Τώρα έρχεται ο κ. Υπουργός και πετάει πραγματική βόμβα για τους μετανάστες!

«Η Ελλάδα μπορεί με συγκεκριμένες πολιτικές που ήδη έχουμε ξεκινήσει και εκδηλώνονται, στα επόμενα δύο χρόνια να εντάξει στην κοινωνία και στην οικονομία της περίπου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες μέσα από προγράμματα ελληνομάθειας, εκπαίδευσης και προγράμματα απασχόλησης», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρ/Σ «News 247».

O υπουργός τόνισε επίσης: «Πρέπει να βρούμε λύσεις και για τους υπόλοιπους. Άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο μέχρι τον Ιούλιο του 2017 συμφωνήσαμε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ότι θα πάρουν τρία μηνιαία βοηθήματα, θα νοικιάσουν ένα σπίτι. Πρόκειται για περίπου 200 άτομα, και έτσι θα αδειάσουν θέσεις για να φέρουμε κόσμο από τη Λέσβο και τη Σάμο.

Όσον αφορά την κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ο κ. Βίτσας τόνισε: «Αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν περίπου 73.000 πρόσφυγες και μετανάστες, από αυτούς περίπου 25.000 μένουν και φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και κατοικίες, περίπου 20.000 σε 28 κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σήμερα 11.500 είναι στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και άλλοι περίπου 2.000 είναι στο Καρατεπέ και σε σπίτια στα νησιά. Υπάρχουν περίπου 2.000 ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αυτοί οι αριθμοί είναι δυναμικοί. Υπάρχουν κάποιοι ακόμη που διαβιούν με δικά τους μέσα και φιλική υποστήριξη. 

Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η Σάμος, γιατί εκεί έχει αυξηθεί η προσέλευση. Έχουμε δύο προγράμματα για να αποσυμφορηθεί το νησί. Στην Ελλάδα έχουμε 550.000 οικονομικούς μετανάστες από πριν το 2016. Στην Αθήνα το 20% του πληθυσμού είναι οικονομικοί μετανάστες».

Όσον αφορά το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά ο υπουργός σημείωσε: «Στο βαθμό που διατηρείται το βάρος του προσφυγικού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αυτό το καθεστώς ΦΠΑ θα συνεχιστεί. Το ζήτημα θα κριθεί στο τέλος Ιουνίου και η εφαρμογή του ΦΠΑ θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον, ενώ οπωσδήποτε θα υπάρξει και μεταφορικό ισοδύναμο».

Ερωτηθείς για τη σύλληψη τζιχαντιστή στη Βουδαπέστη που είχε πάρει άσυλο στη χώρα μας, είπε: «Με βάση αυτή τη σύλληψη έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες επανεξέτασης του ασύλου που του δώσαμε. Να θυμίσω ότι το πρώτο τρίμηνο του 2016 είχαν φτάσει στα νησιά 160.000 άνθρωποι, πολίτες τρίτων χωρών. Είμαστε στο σύστημα της Europol και για ένα χρόνο που εξετάζαμε την αίτηση ασύλου του δεν υπήρχε κάποια κατηγορία γι’ αυτό τον άνθρωπο, στο σύστημα. Αντιθέτως υπήρξε κατηγορία ένα χρόνο μετά».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την ύπαρξη τζιχαντιστών ανάμεσα στους πρόσφυγες ανέφερε: «Η δουλειά μου, της κ. Γεροβασίλη και της ΕΥΠ δεν είναι να ανησυχούμε, είναι να παίρνουμε μέτρα. Και παίρνουμε μέτρα. Το σύστημα πια έχει γίνει πολύ σφιχτό, αλλά δεν είμαστε και με τη λογική ότι μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά. Παίρνουμε πλήρη μέτρα».

Σχολιάστε

Translate »