Τρίτη 2 Ιουνίου, 2020

«Ανταρσία» του γαλλικού Στρατού κατά του Ε.Μακρόν για τα «κίτρινα γιλέκα»: Δεν θα σκοτώσουμε το λαό μας!

Ανταρσία του γαλλικού Στρατού εναντίον του Εμμανουέλ Μακρόν για την πολιτική του απέναντι στα «κίτρινα γιλέκα»: Δεν θα σηκώσουμε τα όπλα κατά του γαλλικού Λαού!

<

Χτες το βράδυ η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι και σε άλλα εμβληματικά μέρη, κυρίως στο Μπορντό και την Τουλούζη, υπό τον φόβο νέων βίαιων συγκρούσεων, καθώς το Κίνημα συνεχίζει τη διαμαρτυρία του για 19η συνεχόμενη εβδομάδα.

Σε μια προσπάθεια να εφαρμόσει πάση θυσία την απόφαση αυτή, ο Μακρόν έχει δώσει εντολή στον στρατό να κατέβει στους δρόμους και να συνδράμει στην Αστυνομία στην επιχείρηση «Operation Sentinelle». «Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι οι βιαιοπραγίες και οι καταστροφές (του προηγούμενου Σαββάτου) είναι πιθανόν να επαναληφθούν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που ανακοινώθηκαν» για αυτό το Σάββατο, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο νέος αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού Ντιντιέ Λαλμάν.

Δεκάδες οι μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας σήμερα στο Παρίσι pic.twitter.com/f2SRjyn9B7

— Maria Denaxa (@mdenaxa) March 23, 2019

Εντολή να «ρίχνουν στο ψαχνό»
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα από τον γαλλικό Τύπο που μεταδίδουν ότι η ηγεσία του στρατού έχει δώσει εντολή στους στρατιώτες που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση «Operation Sentinelle» να «ρίχνουν στο ψαχνό» των διαδηλωτών, εφόσον υπάρξει «ανωτέρα βία».

Όπως γράφει η Ελληνίδα δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά, «ο επικεφαλής του στρατού στο Παρίσι, δήλωσε πως σε περίπτωση ανωτέρας βίας, οι στρατιώτες μπορει να ρίξουν στο ψαχνό», ενώ είναι σε ισχύ οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις.

19ο Σάββατο κινητοποιήσεων των ΚΓ. Η κυβέρνηση κάλεσε το στρατό για ενίσχυση της αστυνομίας. Ο επικεφαλής του στρατού στο Παρίσι, δήλωσε πως σε περίπτωση ανωτέρας βίας, οι στρατιώτες μπορει να ρίξουν στο ψαχνό. Απαγορεύσεις διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις.
Γαλλια, οχι Βενεζουέλα

— Maria Denaxa (@mdenaxa) March 23, 2019

Παράλληλα, το γαλλικό μέσο francetvinfo.fr φιλοξενεί ανώνυμες -για ευνόητους λόγους- μαρτυρίες Γάλλων στρατιωτών, οι οποίοι δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν πώς θα καλεστούν να εφαρμόσουν την τάξη ενώ ανησυχούν για το ποια θα είναι η ανάμειξή τους στην επιχείρηση «Operation Sentinelle».

Στρατιώτης, ο οποίος έχει συνολικά συμμετάσχει σε 14 αποστολές της επιχείρησης Sentinelle δηλώνει: «Δεν έχουμε καμία δουλειά στις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων» και εκφράζει την ίδια απορία με πολλούς ακόμη συναδέλφους του: πώς να αντιδράσουν αν τους επιτεθούν οι διαδηλωτές;

«Φέρουμε πάντα αλεξίσφαιρο γιλέκο και όπλο… Αν μας ρίξουν πέτρες μπορούμε να οπισθοχωρήσουμε. Αν όμως τα πράγματα αγριέψουν και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, τότε ναι, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε νεκρούς», συμπληρώνει ο στρατιώτης.

Ένας άλλος στρατιώτης που μιλά επίσης ανώνυμα στο francetvinfo, δηλώνει πως δεν θα σηκώσει το όπλο του στον γαλλικό λαό. «Εμείς, με τεχνικούς όρους, πολεμάμε ενάντια σε κάποιον εχθρό. Ο εχθρός αυτός δεν μπορεί να είναι ο λαός, αυτό δεν είναι δυνατό. Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία σήμερα προσπαθούν να βάλουν τον στρατό», σημειώνει. Μια κατάσταση πολύ δύσκολη να τη διαχειριστεί κανείς αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν κι εκείνοι οι στρατιώτες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που έχουν φιλικά αισθήματα προς τα Κίτρινα Γιλέκα.

Σχολιάστε

Translate »