Παρασκευή 5 Ιουνίου, 2020

Απόβαση των ΗΠΑ στην Λιβύη για διάσωση διπλωματών & στρατιωτών – Μπήκαν Τρίπολη οι δυνάμεις του Χαφτάρ (βίντεο)

Αμερικανική απόβαση στην Λιβύη για την διάσωση του διπλωματικού προσωπικού και των δυνάμεων που είχαν εγκλωβιστεί μετά την “κεραυνοβόλα” αντεπίθεση των δυνάμεων του Στρατηγού Χαφτάρ είχαμε πριν λίγες ώρες σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της US AFRICOM.

O Στρατηγός Xαφτάρ αμέσως μετά τον ανεφοδιασμό του με ρωσικά οπλικά συστήματα, με την καθοδήγηση της ρωσικής δύναμης Wagner και υποστήριξη από Αίγυπτο-ΗΑΕ-Ιορδανία κατέλαβε πριν λίγες ώρες και το αεροδρόμιο της Τρίπολης!

Οι δυνάμεις της αντίπαλης πτέρυγας του GNA έχουν κατεβάσει άρματα μάχης και οι μάχες δίνονται σώμα με σώμα μέσα στην πόλη της Τρίπολης σε μια επανάληψη του σκηνικού της Συρίας ενώ μαχητικά κτυπούν τις δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ.

Aπό τη μια πλευρά είναι ο στρατός του με την ονομασία LNA ή “Εθνικός Στρατός Λιβύης” και αντίπαλος είναι ο GNA ή αλλιώς δυνάμεις της “Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας”

Στις 3 Απριλίου, ο Στρατηγός Χαφτάρ με διάγγελμα του ανακοίνωσε πως ξεκινά επιχείρηση για να εκκαθαρίσει τη δυτική Λιβύη από τους τρομοκράτες και τους μισθοφόρους.

Την επομένη, ο Χάφταρ διέταξε τις δυνάμεις του να προωθηθούν στην Τρίπολη. Ο αλ Σάρατζ διατάζει τις δυνάμεις που τον στηρίζουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα «για να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή» και οι δυνάμεις του Χαφτάρ προελαύνουν προς την πρωτεύουσα.

Στις 5 Απριλίου, ο Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι έχει καταλάβει σειρά από κοινότητες και χωριά περιμετρικά της Τρίπολης και ότι απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σπεύδει στη Βεγγάζη και δηλώνει «βαθιά ανήσυχος» μετά τη συνάντησή του με τον Χάφταρ.

Η Ιστορία

Στις 16 Μαΐου 2014, ο Χαλίφα Χάφταρ, που στηρίζεται από Ρωσία, Αίγυπτο, Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ξεκινά επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Βεγγάζη. Πολλοί αξιωματικοί που εδρεύουν στις ανατολικές επαρχίες της Λιβύης εντάσσονται στην δύναμή του, τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) ή αλλιώς LNA.

Στις 25 Ιουνίου, μετά τις εκλογές, το Εθνικό Γενικό Κογκρέσο αντικαθίσταται από κοινοβούλιο στο οποίο κυριαρχούν οι αντι-ισλαμιστές.

Στα τέλη Αυγούστου, μετά από πολλές εβδομάδες μαχών, συνασπισμός παραστρατιωτικών οργανώσεων, η «Φατζρ Λίμπια» (Αυγή της Λιβύης), καταλαμβάνει την Τρίπολη, επαναφέρει στη θέση του το Εθνικό Γενικό Κογκρέσο και αναθέτει την εξουσία σε νέα κυβέρνηση.

Η συμφωνία στο Μαρόκο

Η κυβέρνηση του Αμπντάλα αλ Θένι και το κοινοβούλιο που είχε εκλεγεί τον Ιούνιο αυτοεξορίζονται στην ανατολική Λιβύη. Η χώρα βρίσκεται με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια.

Τον Δεκέμβριο του 2015, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και των βουλευτών υπογράφουν στο Μαρόκο συμφωνία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σχηματίζεται έτσι κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) και, τον Μάρτιο του 2016, ο πρωθυπουργός Φάγιεζ αλ Σάρατζ καταφέρνει να εγκατασταθεί στην Τρίπολη. Όμως, στην ανατολική Λιβύη, η παράλληλη κυβέρνηση – που στηρίζεται από τον Χάφταρ – και το κοινοβούλιο δεν τον αναγνωρίζουν.

Η εκδίωξη των τζιχαντιστών

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο αλ Σάρατζ ανακοινώνει την απελευθέρωση της Σύρτης, της πόλης που είχε εξελιχθεί σε προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη. Προειδοποιεί όμως ότι ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας «δεν έχει τελειώσει».

Το ISIS εξαπολύει πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας στη χώρα.

Στις 5 Ιουλίου 2017, ο Χάφταρ, που στο μεταξύ έχει προαχθεί σε στρατάρχη, ανακοινώνει την «πλήρη απελευθέρωση» της Βεγγάζης από τους τζιχαντιστές.

Σύνοδοι και συμφωνίες

Στις 25 Ιουλίου 2017, ο Φάγιεζ αλ Σάρατζ και ο Χαλίφα Χάφταρ συναντώνται στο Παρίσι και δεσμεύονται να εργαστούν για να βγει η χώρα από το χάος.

Περίπου ένα χρόνο αργότερα, στις 29 Μαΐου 2018, συμφωνούν να συνεργαστούν για να οργανώσουν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στα τέλη του έτους. Όμως, ο Χάφταρ θα μποϊκοτάρει τη διεθνή διάσκεψη που οργανώνεται τον Νοέμβριο του 2018 στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Επιτυχίες του Χάφταρ

Στις 14 Ιουνίου 2018, ομάδες ενόπλων εξαπολύουν επίθεση σε δύο τοποθεσίες της βορειοανατολικής Λιβύης από τις οποίες μεταφέρεται στο εξωτερικό το λιβυκό πετρέλαιο.

Στις 25 του μήνα, ο ΛΕΣ ανακοινώνει ότι έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του την περιοχή αυτή, την αποκαλούμενη «Πετρελαϊκή Ημισέληνο». Τρεις ημέρες αργότερα, οι δυνάμεις του καταλαμβάνουν την Ντέρνα, τον τελευταίο θύλακα των ριζοσπαστών ισλαμιστών και τη μοναδική πόλη της ανατολικής Λιβύης που δεν ελεγχόταν από τον ΛΕΣ.

Τον Ιανουάριο του 2019, ο στρατάρχης Χάφταρ ξεκινά να καταλάβει τις νότιες επαρχίες, στην έρημο, που έχουν μετατραπεί σε κρησφύγετο των τζιχαντιστών. Θέτει υπό τον έλεγχό του τη Σέμπχα, την πρωτεύουσα της επαρχίας, αλλά και την αλ Σαράρα, ένα από τα σημαντικότερα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας.

Εδώ η απόβαση αμερικανικών δυνάμεων

Σχολιάστε

Translate »