Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, 2019

Αρχίζει ο «γολγοθάς» των φορολογουμένων -Σήμερα οι πρώτες καταθέσεις φόρων

Έληξε χθες οι προθεσμία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων και σήμερα αρχίζει η κατάθεση από τους φορολογούμενους των πρώτων φόρων για το 2018.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ως τελικά στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις υποβολές δηλώσεων φόρου εισοδήματος του 2017 θα δείχνουν ότι:

– 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι (οι 4 στους 10) έλαβαν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό

– όλοι μαζί καλούνται να πληρώσουν σήμερα την πρώτη από τρεις διμηνιαίες δόσεις -ή και εφάπαξ- για πρόσθετους φόρους 3,2 δισ. ευρώ (όσα δηλαδή θα κληθούν τον Σεπτέμβριο να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων για ΕΝΦΙΑ του 2018, ταυτόχρονα με την β΄δόση του φόρου εισοδήματος).

– το μέσο ποσόν πρόσθετων φόρων θα φτάσει τελικά στα 1.300 ευρώ

– σχεδόν 800.000 φορολογούμενοι (1 στους 8 σχεδόν) λαμβάνουν τελικά πιστωτικό εκκαθαριστικό και θα πάρουν πίσω 450 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας τους.

– ο 1 στους 2 δεν πληρώνει πρόσθετο φόρο, ούτε έχει πιστωτικό.

Τα παραπάνω ισχύουν για όλους εκτός των φορολογουμένων που ανήκουν στις ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας, αλλά και άλλων πληγέντων που, λόγω των πυρκαγιών στην Αττική, έλαβαν ειδική παράταση έως 30 Οκτωβρίου για να καταθέσουν δηλώσεις εισοδήματος. Αυτοί θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος (και ΕΝΦΙΑ μαζί) κάθε μήνα, από τον Οκτώβριο και μετά.

Με το πρώτο φως της ημέρας θα φανεί όμως και πόσοι άλλοι δεν μπόρεσαν τελικώς να υποβάλουν δήλωση. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος υποστηρίζει ότι λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων που είχαν διαπιστωθεί στην διάρκεια υποβολή των δηλώσεων (που ξεκίνησε με καθυστέρηση φέτος) έπρεπε να δοθεί παράταση.

Με τα δεδομένα αυτά, πολλές εκατοντάδες ή χιλιάδες φορολογουμένων απειλούνται με πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης (100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα, 100-250 ευρώ για εταιρίες με απλογραφικά ή 100-500 ευρώ για εταιρίες με διπλογραφικά) συν τους τόκους 0,73% το μήνα σε περίπτωση έκδοσης χρεωστικού εκκαθαριστικού.

Σχολιάστε

Translate »