Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, 2019

Ατζέντα «καθαρής» Δεξιάς ακολουθεί τις πρώτες ημέρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Παρελθόν τα φιλελεύθερα πειράματα;

Ικανοποίηση υπάρχει στον χώρο της «καθαρής» Δεξιάς κατά της πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη καθώς φαίνετια πως ακολουθάει την ατζέντα της ειδικά σε ότι αφορά την εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μέχρι αυτή την στιγμή εκπλήξει ευχάριστα και το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Θα συνεχίσει έτσι ή θα επιστρέψει αργότερα στις γνωστές φιλελεύθερες συνταγές του παρελθόντος;

Πάντως οι πρώτες κινήσεις ήταν κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρες ότι κάτι πρόκειται να αλλάξει στην χώρα η οποία παλεύει να επιστρέψει όχι μόνο στην οικονομική κανονικότητα αλλά και στην κοινωνική.

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε την απόδοση ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς παρανόμως εισελθόντες στην χω΄ρα.

Ανακλήθηκε η εγκύκλιος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – που ανέβηκε στη Διαύγεια στις 20 Ιουνίου 2018 – που έδινε το δικαίωμα απόκτησης ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, ανακάλεσε την πρόσφατη εγκύκλιο με την οποία απλοποιούνταν οι διαδικασίες απόδοσης ΑΜΚΑ, μεταξύ άλλων, σε μετανάστες, αιτούντες διεθνούς προστασίας και ασυνόδευτα παιδιά.

Καταθέτει ν/σ για την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμα ένα ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία από το 1974 καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για να προστατεύονται με την χρήση του ακραίες περιθωριακές ομάδες.

Η κυβέρνηση προχωράει στην ανασύσταση της ΔΕΛΤΑ ενώ θα προχωρήσει στην άμεση κατάλυση του άβατου των Εξαρχείων.

Η σκληρή δήλωση του ΥΠΕΞ Ν.Δένδια κατά της Άγκυρας αν και λάθος διατυπωμένη καθώς μίλησε για «αγιαλίτιδα ζώνη». Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό ΥΠΕΞ επιχείρησε να απαντήσει τόσο σκληρά στην Τουρκία μετά από χρόνια soft-ανακοινώσεων που σίγουρα προκαλούσαν τον γέλωτα στην Άγκυρα.

«Καταδικάζουμε την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας…» είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Βέβαια πάνω στην βιασύνη έπραξαν το λάθος στο ΥΠΕΞ να μιλήσουν για «αιγιαλίτιδα ζώνη» που σημαίνει τα χωρικά ύδατα των 12 ν.μ και όχι για την κυπριακή ΑΟΖ ή για την κυπριακή υφαλοκρηπίδα που έχουν να κάνουμ με ζητήματα εκμετάλλευσης αλιείας και ενεργειακών πόρων και ξεπερνούν τα 200 ν.μ.

Η «αιγιαλίτιδα ζώνη» έχει να κάνει αποκλειστικά με την άσκηση εθνικής κυριαρχίας.

Το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ από την ημέρα που ανέλαβε ο Μ.Χρυσοχοΐδης ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική πορεία και καταλύει τις παράνομες καταλήψεις σε κτίρια στο κέντρο των Αθηνών.

Μετά το City Plaza οι αρχές στην προσπάθεια τους να επιστρέψουν σε μία κανονικότητα όπου οι καταλήψεις αντιμετωπίζονται ως παράνομες πράξεις, έκοψαν το ρεύμα στην Στέγη Προσφύγων/Μεταναστών ΝΟΤΑΡΑ 26.

Προς την σωστή κατεύθυνση είναι και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αρμόζει σε μια χώρα η οποία θέλει ν αέχει οικονομική ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να γίνει μονάχα με μείωση φόρων. Γιατί οι βαρύτατοι φόροι σκοτώνουν την οικονομία.

Τα άμεσα μέτρα για ελάφρυνση των πολιτών είναι:

– 120 δόσεις: άτοκες δόσεις για 2,3 εκατ. μικροφειλέτες με χρέη έως 3.000 ευρώ και εισόδημα ως 20.000
– Εστίαση: ΦΠΑ 13% στα πάντα, πλην αλκοολούχων ποτών (ενδεχομένως από Σεπτέμβριο)
– ΕΝΦΙΑ: Οριζόντια μείωση για όλους 10%-15% το 2020 (και συνολικά 30% στη διετία)
– Επιχειρήσεις: Μείωση φόρου εισδήματος 20% αντί 28%, από το 2020 (ενδεχομένως σταδιακά)
– Φόροι μερισμάτων: Μείωση από 10% σε 5% το 2020

Τα μέτρα σε δεύτερο χρόνο είναι:

– Φόρος 9% αντί 22% για εισόδημα έως 10.000
– Ανώτατος συντελεστής φόρου 42% αντί 45%
– Διατηρείται η έκπτωση φόρου μισθωτών-συνταξιούχων
– Έκπτωση φόρου 50% για δαπάνες κατοικίας
– Αναστολή ΦΠΑ για τρία χρόνια στην Οικοδομή

Σχολιάστε

Translate »