Τρίτη 16 Ιουλίου, 2019

Βρετανία: Το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ καλπάζει πρώτο στις δημοσκοπήσεις! – Πέρασε και τους συντηρητικούς

Αποδεκατισμός των Τόρις στις ευρωεκλογές και, στην συνέχεια, είσοδος στο Γουέστμινστερ, είναι το σχέδιο μάχης του Νάιτζελ Φάρατζ, το νεοπαγές κόμμα του οποίου, το Κόμμα του Brexit, καλπάζει στις δημοσκοπήσεις.

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν στις βρετανικές εφημερίδες φέρουν το κόμμα του Φάρατζ στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου στις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν σε δέκα ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δημοσκόπηση Opinium για την εφημερίδα The Observer φέρνει το κόμμα του Φάρατζ επικεφαλής με το 34% των ψήφων, πολύ μπροστά από το Εργατικό Κόμμα (21%), και τους Τόρις (11%).

Δεύτερη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την ComRes για την Sunday Telegraph, βλέπει το Κόμμα του Brexit να εξασφαλίζει το 27% των ψήφων, μπροστά από το Εργατικό Κόμμα (25%) και τους Τόρις (13%).

Ακόμη πιο ανησυχητικό για τους κυβερνώντες Τόρις, το κόμμα του Φάρατζ ξεπέρασε για πρώτη φορά το Συντηρητικό Κόμμα σε δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με την έρευνα του ComRes, το κόμμα του Φάρατζ θα εξασφάλιζε την δεύτερη θέση σε αριθμό εδρών, μετά το Εργατικό Κόμμα. Το σενάριο είναι εφιαλτικό για τους Τόρις, που προέρχονται από την πρόσφατη συντριπτική τους ήττα στις τοπικές εκλογές.

Έχοντας περιέλθει σε δύσκολη θέση εξαιτίας της διαχείρισης του Brexit, οι συντηρητικοί δεν τόλμησαν να κάνουν επισήμως εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, προτιμώντας να κρατήσουν χαμηλό προφίλ. Η καμπάνια για τις ευρωεκλογές είναι «δύσκολη» και οι ψηφοφόροι είναι «οργισμένοι», εξήγησε στο AFP ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος Ασλεϊ Φοξ.

Όσο για το Εργατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, υφίσταται τις επιπτώσεις από τους δισταγμούς του Τζέρεμι Κόρμπιν για το Brexit. Το Εργατικό Κόμμα, μοιρασμένο ανάμεσα σε φιλοευρωπαίους και ευρωσκεπτικιστές, κινδυνεύει να δει αυτούς του τελευταίους να στρέφονται μαζικά προς το κόμμα του Φάρατζ, μήπως και δουν τον όνειρό τους, την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, να γίνεται πραγματικότητα, περισσότερο από τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Σχολιάστε

Translate »