Παρασκευή 5 Ιουνίου, 2020

«Βόμβα» από Ρωσικό think tank: «Οι κυβερνήσεις των Βαλκανίων καταπιέζουν την Ορθοδοξία» – «Ο Β. Πούτιν ετοιμάζεται να αναλάβει δράση»

Ρωσικό Think Tank εξηγώντας την νέα πολιτική του Πούτιν στα Βαλκάνια έριξε «βόμβα» από την στάση των ‘διεφθαρμένων» πολιτικών ελίτ που κυβερνούν πολλές χώρες της περιοχής, μη λαμβάνοντας υπόψιν τον ορθόδοξο λαό που καταπιέζεται καθημερινά, με την υπομονή του να μην είναι πλέον ανεξάντλητη.

Αυτό σε συνδυασμό με το νέο παρεμβατικό σχέδιο της Μόσχας σε μια προνομιακή περιοχή για την ίδια όπως τα Βαλκάνια, προμηνύουν πολλές  και διαφορετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, ενώ βρίθουν «ερμηνειών» για την κατάσταση για παράδειγμα σε Ελλάδα, Σκόπια, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία κά.

Δεν γνωρίζουμε αν αναφέρεται η ρωσική δεξαμενή σκέψης ειδικά στην Ελλάδα και στα δρώμενα στον τομέα αυτόν, αλλά νομίζουμε ότι περιλαμβάνει όλα τα Βαλκάνια.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κατά την πρόσφατη  επίσκεψή του στο Ζάγκρεμπ, ο Αμερικανός ΥΦΕΞ μ. Πάλμερ φέρεται να δήλωσε ότι η Ρωσία προσπάθησε  πολύ επίμονα να διαταράξει τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων, ενώ την κατηγορεί επίσης ότι «ξεσηκώνει» άγρια τους Σέρβο υς στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατά του ΝΑΤΟ.

Πριν μερικές ημέρες ο Αμερικανός και ο Πρέσβης Τ. Πάιατ αναφέρθηκε εμμέσως σε ρωσική επιρροή στην χώρα μας, κάτι που ανασκεύασε ο ίδιος στην συνέχεια μιλώντας περί παρερμηνείας των δηλώσεων του.

ΤΙ ΛEΕΙ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΔΗΜΟΣIΕΥΜΑ

«Ο Πούτιν έχει τη δική του βαλκανική στρατηγική. Και αυτό μπορεί μόνο να μας ικανοποιεί. Είναι αλήθεια ότι, φυσικά, πρέπει να κάνουμε μερικά πράγματα μόνοι μας.

Πρώτα απ’ όλα, οι μη εξουσιοδοτημένες, διεφθαρμένες πολιτικές ελίτ της περιοχής παραβλέπουν τη βούληση των πολιτών, αυτό επιθυμούν άλλωστε. Δεύτερον, τα συμφέροντα των Ορθοδόξων λαών στην περιοχή είναι καταπιεσμένα, αλλά η υπομονή τους δεν είναι απεριόριστη.

Η ίδια η παρουσία του Ρώσου προέδρου στο Βελιγράδι για παράδειγμα πρόσφατα, το πρόγραμμα της επίσκεψης και η γνώμη που εξέφρασε,  σαφώς επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τα Βαλκάνια προς τη Δύση παρά την έντονη πίεση του ΝΑΤΟ, για παράδειγμα στο Μαυροβούνιο και τη ΠΓΔΜ.

Η Μόσχα έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι ο «Ευρωφανατισμός» των βαλκανικών λαών έχει περάσει ανεπιστρεπτί και  σήμερα οι χώρες της περιοχής φέρονται να προσανατολίζονται προς τη Δύση για δύο λόγους.

Α. Πρώτα απ ‘όλα, οι μη εξουσιοδοτημένες, διεφθαρμένες πολιτικές ελίτ, οι οποίες παραβλέπουν τη βούληση των πολιτών.

Β. Δεύτερον, τα συμφέροντα των Ορθοδόξων λαών στην περιοχή είναι καταπιεσμένα, αλλά η υπομονή τους δεν είναι απεριόριστη.

Ως εκ τούτου, ο Πούτιν κάνει ό, τι πραγματικά χρειάζεται: περιμένει, αλλά δεν κοιμάται.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Σερβία, υπογράφηκαν 24 μνημόνια συνεργασίας με τη Σερβία στο πλαίσιο 24 οικονομικών και κρατικών σχεδίων.

Αυτό είναι σαφής απόδειξη της πορείας που ο Πούτιν επέλεξε. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Ρωσία διατηρεί άριστες οικονομικές σχέσεις με την Κροατία και τη Σλοβενία.

Τα ενεργειακά έργα παραμένουν προτεραιότητα, δεδομένου ότι δεν έχουν καμία σοβαρή εναλλακτική λύση ούτε στην περιοχή ούτε στην Ευρώπη στο σύνολό της», καταλήγει το ρωσικό άρθρο.

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος ηγέτης θέλει να κλείσει το θέμα του αγωγού Turk Stream με την ΕΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κομισιόν είχε εκφράσει προ μηνών  την ανησυχία της, ανακινώντας  πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση που διαμορφώνεται σε σχέση με τον αγωγό Turkish Stream και θα εφαρμόσει όλους τους ενεργειακούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ισχύουν για όλους τους αγωγούς φυσικού αερίου».

Τη δήλωση αυτή έκανε στο πρακτορείο TASS η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αννα-Καΐσα Ιτκονεν, σχολιάζοντας τις αναφορές που έγιναν στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Σερβία.

Αν ολοκληρωθεί το έργο, ο Ρώσος ηγέτης θα ενεργοποιήσει πολλά «πρωτόκολλα» κατά της δύσης και θα κινηθεί με άλλο αέρα στην συνέχεια. Εκτίμηση είναι ότι η μάχη αυτή θα είναι σκληρή και θα έχει πολλά «θύματα» και από τις δύο πλευρές.

Σχολιάστε

Translate »