Αίγυπτος-Γαλλία έβγαλαν για κοινές ασκήσεις τα πλοία τους στην Α. Μεσόγειο
Εντονή κινητικότητα υπάρχει εδώ και λίγες ώρες στην Α. Μεσόγειο. Από την μία έχουμε ναυτικές ασκήσεις Αιγύπτου και Γαλλίας και από την άλλη πτήσει ισραηλινών μαχητικών στην Α. Μεσόγειο.

Λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά την τριμερή συνάντηση των Υπουργών Αμυνας Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ, στη Λευκωσίας, άρχισε την Τρίτη και θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη η προγραμματισμένη άσκηση με την επωνυμία «ΟΝΙΣΗΛΟΣ–ΓΕΔΕΩΝ» με τη συμμετοχή αεροσκαφών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και οπλικών συστημάτων αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς.
Η άσκηση η οποία θα διεξάγεται εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα της ελεύθερης επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντάσσεται τόσο στο πλαίσιο του συμφωνημένου προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας με το Ισραήλ όσο και των πολύ καλών σχέσεων των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια στον τομέα της άμυνας και ασφαλείας.

 

 

Εν τω μεταξύ όπως αναφέρει ο γνωστός δημοσιογράφος Babak Taghvaee, ”Η άσκηση είναι μία ευκαιρία για τους Ισραηλινούς πιλότους να προετοιμαστούν για την αεροπορική επίθεση που θα υλοποιήσουν στο Natanz του Ιράν & επίσης μια ευκαιρία για τους Κύπριους χειριστές των συστημάτων SAM, να αυξήσουν την ετοιμότητά τους απέναντι στα τουρκικά F-16.”

Tυτόχρονα οι ναυτικές δυνάμεις της Αιγύπτου και της Γαλλίας πραγματοποίησαν θαλάσσια άσκηση στην η Μεσόγειο, η οποία περιελάμβανε τη συμμετοχή της αιγυπτιακής φρεγάτας Τάμπα και της γαλλικής φρεγάτας Λανγκεντόκ.

Οι ασκήσεις αφορούν κοινές προσπάθειες των δύο χωρών να ενισχύσουν την στρατιωτική τους συνεργασία, με τρόπο που θα συμβάλλει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων μάχης και της επιχειρησιακής λειτουργίας των μάχιμων μονάδων τους στο άκρως επικίνδυνο ναυτικό πεδίο της Α.Μεσογείου.

Υποστηρίζουν επίσης προσπάθειες που στοχεύουν στη διατήρηση της ασφάλειας στη θάλασσα, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή της Μεσογείου.

Η κοινή αυτή άσκηση δεν ήταν προγραμματισμένη και ουσιαστικά αποφασίσθηκε ως μήνυμα-προειδοποίηση προς την Τουρκία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »