Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για την πατρίδα μας να μείνουμε σε διαρκή ύφεση και πολύχρονη ένδεια για αρκετά χρόνια

Μετά το Euro, αναβάλλονται και οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο. Μετατίθενται για το 2021.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Κύπρο.

Σε υγειονομική βόμβα εξελίχθηκε η πτήση επαναπατρισμού των Ελλήνων από την Ισπανία. Από τους συνολικά 263 πολίτες βρέθηκαν 21 θετικοί στον κορωνοϊό.

Το ελληνικό δημόσιο παρήγγειλε μεγάλη ποσότητα χλωροκίνης από την Ινδία. Καλή η κίνηση της κυβέρνησης. Η ποσότητα αυτή θα δοθεί στις φαρμακοβιομηχανίες για να παραχθεί υδροξυχλωροκίνη που δείχνει να έχει αποτελέσματα στον ιό.

Τα μαλλιά μας μεγαλώνουν, κατεβαίνουν στους ώμους, τα νύχια μας μεγαλώνουν επειδή δεν μπορούμε να βάλουμε τα χέρια στο πρόσωπο και επειδή δεν μπορούμε να φάμε τα νύχια μας πρέπει να κάνουμε μανικιούρ μόνοι μας. Κομμωτήρια, κουρεία, μανικιούρ, πεντικιούρ όλα είναι κλειστά. Τα χέρια μας έχουν ασπρίσει από τα αντισηπτικά. Μυρίζουμε όπως οι παλιοί βαρελόφρονες από το οινόπνευμα. Οι ψυχολόγοι – όπως μου λένε στις γραμμές στήριξης παίρνουν περίεργα τηλεφωνήματα. Μια κυρία ζήτησε ιατρική γνωμάτευση για την επιθυμία της να χαστουκίζει το σύζυγό της. Άλλο πράγμα να βλέπεις κάποιες ώρες τη γυναίκα σου ή το σύζυγό σου και άλλο να τον έχεις 24ώρες δίπλα σου και να μην ξέρεις αν φωλιάζει μέσα του ο κορονοϊός. Οι μαθητές και οι φοιτητές πρέπει να κάνουν τα μαθήματά τους την οθόνη του κομπιούτερ. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πανελλαδικό chat, για την ακρίβεια υπάρχει ένα παγκόσμιο chat, μόλις ανοίξει ο καιρός και μπει η ζέστη θα κάνουμε ηλιοθεραπεία στο μπαλκόνι. Μην τσακώνεστε με τον dj του επάνω ορόφου επειδή βάζει Καζαντζίδη – Μαρινέλα τις τελευταίες 3 ημέρες. Υπάρχουν και χειρότερα. Μπορεί να θελήσει να βάλει Πάολα μέχρι την Κυριακή του Λαζάρου. Για καλό και για κακό βρείτε από τώρα κάποιο χώρο για να ψήσετε το αρνί το Πάσχα. Αν δεν έχετε μεγάλο μπαλκόνι επιλέξτε το δωμάτιο της πεθεράς σας. Μπορεί να γλιτώσετε από την τσίκνα. Κανείς δεν ξέρει αν εξουδετερώνει η τσίκνα τον κορονοϊό. Μην αγοράζετε πολλούς σκύλους πιστεύοντας ότι έτσι θα πολλαπλασιάσετε τις εξόδους από το σπίτι σας. Ξέρω, υπάρχει πρόβλημα με την γκόμενα ή το γκόμενο που έχετε εκτός οικίας. Είναι μια ευκαιρία  να γνωρίσετε το σύζυγο ή τη σύζυγό σας, έτσι ώστε με αφορμή την πανδημία του νόου αζμπέτερ.

Σιγά σιγά μεταβαλλόμεθα σε ανθρώπους των Σπηλαίων. Η ζωή μας έχει κάτι από το σαρβάιβορ μαζί με πολύ big brother. Μου λένε διάφοροι ψυχίατροι, ότι θα προκύψουν πολλές ψυχικές ασθένειες. Ας ξεφύγουμε από το κορονοϊό και μετά πέφτουμε στα ψυχότροπα και στην ινδική κάνναβη. Ήδη εμφανίστηκαν πολλά δενδρύλλιο σε μπαλκόνια, ταράτσες και περβάζια παραθύρων.

Σήμερα υποτίθεται ότι γιορτάζουμε την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας. Αυτή τη φορά, δεν θα έχουμε στρατιωτικές παρελάσεις ή μαθητικές. Ο ιός έκλεισε ερμητικά όλα τα άρματα στα στρατόπεδα και δεν επιτρέπει την παρέλαση ούτε πυροβόλων όπλων, ούτε πυραύλων patriot, ούτε αγημάτων στρατού. Η όλη κατάσταση, εδώ που τα λέμε, δεν επιτρέπει να θυμηθούμε πολύ σήμερα τους ήρωές μας, όλους εκείνους που μας δώρισαν την ανεξαρτησία, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ελπίζω οι τηλεοπτικοί σταθμοί να δώσουν σήμερα αρκετά έργα με πρωταγωνιστές ήρωες του ’21 για να θυμηθούμε  έστω και λίγο ότι σήμερα γιορτάζουμε την 199η επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που προστέθηκαν χθες στη δική μας λίστα δεν ήταν μεγάλος, σε σχέση με αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν στο εξωτερικό. Μέχρι χθες το απόγευμα μετρούσαμε 20 θανάτους, 48 νέα κρούσματα, 743 συνολικά και 45 συνανθρώπους μας σε κρίσιμη κατάσταση.

 Όπως έγραψε στην ιστοσελίδα του ο θεραπευμένος πλέον Βαγγέλης Μαρινάκης, σε όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας του – διαβάζοντας βιβλία και βλέποντας τι συμβαίνει στον πλανήτη, κατανόησε πόσο ευάλωτος είναι ο κόσμος μας. Και πράγματι η πανδημία του κορονοϊού φέρνει ένα πελώριο κύμα φτώχειας και ύφεσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Ταυτόχρονα πιθανότατα θα φέρει προβλήματα στις δυτικές δημοκρατίες και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήδη η δική μας κυβέρνηση ομολογεί ότι το 2020 θα είναι έτος μεγάλης ύφεσης. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συστήσω στον κο Μητσοτάκη και στους αρμόδιους υπουργούς οικονομικών να επανεξετάσουν τα φορολογικά θέματα των Ελλήνων πολιτών. Π.χ. δεν είναι δυνατόν να χειροκροτάνε οι πολιτικοί τους γιατρούς και το επίπεδο των γιατρών στη χώρα και να μην συμπεριλαμβάνουν τους ιδιώτες γιατρούς, τα οδοντιατρεία και τις άλλες ειδικότητες στα μέτρα ανακούφισης – αναστολής των φορολογικών καταβολών. Που θα βρει τα λεφτά να πληρώσει τις ρυθμίσεις του οποιοσδήποτε γιατρός ή άλλος πολίτης, οποιουδήποτε επαγγέλματος, όταν παραμένει στο σπίτι του, δεν του επιτρέπεται η μετακίνηση και δεν πρόκειται να εισπράξει απολύτως τίποτα, ούτε αυτό το μήνα, ούτε τον άλλο. Ας το καταλάβει ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί οικονομικών και ανάπτυξης, ότι δεν μπορούν να διευκολυνθούν, ενώ κατέρρευσε το σύμπαν,  μόνο οι επιχειρηματίες και οι έμποροι και να αφεθούν στην τύχη τους οι χιλιάδες ιδιώτες που είτε έχουν μολυνθεί είτε όχι, είναι σε καραντίνα και χωρίς να εισπράττουν απολύτως τίποτα.  Κύριε πρωθυπουργέ, προσέξτε, γιατί  η αδυναμία καταβολής χρημάτων είναι γενική αυτές τις ημέρες.

Η πανδημία, η παγκόσμια κρίση που έχει εξαπλωθεί σε 197 χώρες θα φέρει τεράστιες αναταράξεις στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό, εκθέτοντας – όπως εξηγούν μεγάλα διεθνή ΜΜΕ – την ανικανότητα ή την αποτελεσματικότητα διαφόρων κυβερνήσεων αλλά θρυμματίζοντας τη συνοχή της ευρωπαϊκής ένωσης και της περίφημης παγκοσμιοποίησης. Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Χάρβαρντ, ο κος Στίβεν Γουόλτ πιστεύει ότι ο κορονοϊός θα ενισχύσει παντού τις εθνικιστικές τάσεις αλλά και το ρόλο του κράτους. Δεν αποκλείεται όλα αυτά τα έκτακτα μέτρα, που είναι ουσιαστικά αστυνομικά μέτρα, να μην θελήσουν κάποιες κυβερνήσεις να τα αποποιηθούν όταν τελειώσει η πανδημία.

Όπως εκτιμά ο διευθυντής βρετανικής δεξαμενής σκέψης, ο κος Ρόμπιν Νίμπλετ η πανδημία του ιού θα φέρει το τέλος της οικονομικής παγκοσμιοποίησης. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αποκόψουν την πρόσβαση της Κίνας σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, τα οποία η βιομηχανία της αντιγράφει ασύστολα. Σε αυτή τη διακοπή σχέσεων με την Κίνα παίζει ρόλο τόσο οι επιδημίες που έρχονται από εκεί, όσο και οι ρύποι της κινεζικής βιομηχανίες που μολύνουν τον παγκόσμιο αέρα. Ο καθηγητής Τζόν Ινκέμπερι του Πρίνστον εκτιμά ότι θα ενισχυθεί ο εθνικισμός σε όλες τις χώρες. Όπως και η αντιπαλότητα των μεγάλων δυνάμεων. Η ευρωπαϊκή ένωση σύμφωνα με δική μου εκτίμηση δεν θα αντέξει ούτε στις εθνικιστικές τάσεις, ούτε στο γενικό ευρωπαϊκό σύνθημα που θα ακουστεί εντός ολίγου: «Κάτω οι τράπεζες, υγειονομική περίθαλψη για όλους!». Από εδώ και πέρα οι ευρωπαίοι και γενικά οι πολίτες της Δύσης, θα ζητήσουν περισσότερη υγεία, περισσότερη σταθερότητα και λιγότερα κέρδη για τις τράπεζες, τις πολυεθνικές και τα οικονομικά τζάκια.

Η πανδημία υπονομεύει όπως διαβάζω όλες τις βασικές αρχές της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής. Οι εταιρίες, οι μεγάλες πολυεθνικές θα συρρικνώσουν τις τροφοδοτικές αλυσίδες που βρίσκονται σε πολλές χώρες και κυριαρχούν σήμερα στην παραγωγή. Όλη η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα εκτιμά ότι  – για ένα διάστημα- οι περισσότερες κυβερνήσεις του κόσμου θα πάνε σε εσωστρέφεια και θα κοιτάξουν τα πράγματα πως νοικοκυρεύονται μέσα στα κράτη τους, κινούμενες στην κατεύθυνση της επιλεκτικής αυτάρκειας. Πολλές χώρες θα δυσκολευτούν να ανακάμψουν. Θα παραμείνουν για πολλά έτη σε ύφεση. Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για την πατρίδα μας να μείνουμε σε διαρκή ύφεση και πολύχρονη ένδεια για αρκετά χρόνια.

Χθες δεν επανήλθε στο κάδρο ο αρμόδιος υπουργός Υγείας. Είχαμε την καθιερωμένη σεμνή, καθαρή και ειλικρινή ενημέρωση τόσο από τον αγαπητό κο Τσιόδρα, όσο και από τον σοβαρό και ολιγόλογο κο Χαρδαλιά. Ευτυχώς δεν είχαμε νέους κομπασμούς, για τις προσπάθειες της κυβέρνησης,  ούτε για το πόσο αντέχει το εθνικό σύστημα υγείας, με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων και των σοβαρών περιστατικών. Ευτυχώς δεν ακούσαμε ανόητα επιχειρήματα. Η συμμόρφωση της πλειοψηφίας των πολιτών στα ορθά μέτρα που λαμβάνονται και ενδεχομένως μια καλή μοίρα, μας έχει ακόμη στα έθνη που δεν ζουν σκηνές ανάλογες με εκείνες της Ιταλίας ή της Ισπανίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκτροχιαστεί η κατάσταση και να φτάσουμε στο σημείο να μην αντέξει αυτό το σύστημα υγείας που ενισχύεται τελευταία στιγμή με οικονομικό σταγονόμετρο. Γιατί αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πρόκειται για οικονομικό σταγονόμετρο. Ήδη, μια σειρά συνεντεύξεων που δίνουν οι γιατροί στα διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα, περιγράφοντας τις ανάγκες του εθνικού συστήματος υγείας, αποκαλύπτουν πως είμαστε στο παρά 1 ή στο παρά 2 της θραύσης του ορίου αντοχής.

Σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο της Παλιγγενεσίας. Γιορτάζουμε, ενώ επικρατεί πολεμική ατμόσφαιρα σε όλο τον πλανήτη. Μπορεί να είναι ατμόσφαιρα πανδημίας, αλλά τα αστυνομικά μέτρα, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, ο στρατός και η εθνοφυλακή που κυκλοφορούν σε διάφορες περιοχές, τα 2 δις που βρίσκονται σε καραντίνα, η διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ μεγάλων εθνών και η εχθρότητα που αναπτύσσεται και θα αναπτυχθεί περισσότερο στο μέλλον μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, συνθέτουν ατμόσφαιρα μεσοπολέμου. Ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα. Αυτά που συμβαίνουν δίπλα μας είναι πραγματικά ταινίες τρόμου. Γέροντες βρέθηκαν νεκροί σε ΚΑΠΗ της Ισπανίας επειδή εγκαταλείφθηκαν από το προσωπικό που έσπευσε τρομοκρατημένο να πάει σπίτια του. Εκατοντάδες σοροί που δεν μπορούσαν να ταφούν τοποθετήθηκαν σε παγοδρόμιο για να μη μυρίζουν. Ομαδικές τοποθετήσεις εκατοντάδων νεκρών. Εκατόμβες παντού. Τα αστυνομικά μέτρα εντείνονται σε όλο τον κόσμο. Ζόφος. Στη Μόσχα – όπως έγινε γνωστό – με 100.000 κάμερες παρακολουθούνται όσοι τίθενται σε αυστηρή καραντίνα. Οι Ρώσοι κατάφεραν να γυρίσουν βίντεο τη λειτουργία του κορονοϊού και τώρα παράγουν αντιιϊκά φάρμακα. Ο Τραμπ θέλει να σπάσει την καραντίνα στις ΗΠΑ γιατί η καθίζηση της οικονομίας του χαλάει τη μαγιονέζα ενόψει προεδρικών εκλογών.  Η Νέα Υόρκη είναι το νέο επίκεντρο της επιδημίας. Χιλιάδες τα κρούσματα στην περιοχή.

Παντού πανικός. Σύγχυση. Στη Βρετανία, ο Τζόνσον που ήθελε να λειτουργήσει η ανοσία της αγέλης, τώρα κλείνει τα πάντα και καθυστερημένα παίρνει ολοένα και περισσότερα μέτρα.  Η Τουρκία μετράει δεκάδες νεκρούς  και χιλιάδες κρούσματα. Ο Ερντογάν όσο καλός παζαρευτής και αν είναι, όσο πονηρός και αν θέλει να δείχνει, εδώ δείχνει απαίδευτος. Μόλις τώρα άρχισε να κατανοεί πόσο αναγκαίοι είναι οι περιορισμοί στα καταστήματα και στα λεωφορεία.

Χιλιάδες νεκρούς έχουμε στο Ιράν. Σε όλο τον κόσμο διαδίδονται πιθανές και απίθανες θεωρίες συνωμοσίας. Άρχισαν να γράφουν και να λένε ότι πίσω από αυτά τα μεγάλα δεινά κρύβεται μια ομάδα ελίτ που θέλει να ελέγξει όλη την ανθρωπότητα. Ανάλογα έλεγαν και τότε που ξέσπασε η Ισπανική γρίπη. Ορισμένοι μάλιστα λένε στη Ρωσία και στο Ιράν εξαπλώθηκαν φήμες ότι φταίνε οι κακοί Αμερικανοί. Στην Αμερική κυκλοφόρησαν φήμες ότι φταίει ο Μπιλ Γκέιτς. Στη Νιγηρία, ένας ιερέας ισχυρίστηκε ότι φτιάχνει μια σούπα που θεραπεύει τον ιό. Και στην Ινδία ένας ακτιβιστής συνέστησε ως φάρμακο τα ούρα και την κοπριά από τις ιερές ινδικές αγελάδες.

Το μόνο τεκμηριωμένο είναι ότι πρόκειται να χτυπήσει τον πλανήτη ένα πελώριο, θηριώδες κύμα φτώχειας και ανισότητας. Εδώ στην Ελλάδα, κυβέρνηση – αντιπολίτευση και γενικά πολιτικό προσωπικό δεν έχουν αντιληφθεί τι έρχεται.

Χρόνια πολλά και καλά. Η δημόσια υγεία είναι ο βασικός πυλώνας της εθνικής άμυνας και δεν πρέπει σήμερα να ξεχνάμε όλους τους ακρίτες μας, αυτούς που φυλάνε τα σύνορά μας, αυτούς που βρίσκονται στις Καστανιές και κατά μήκος των συνόρων του Έβρου. Αυτούς που στα νησιά μας φυλάνε Θερμοπύλες. Τώρα αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό. Το μεταναστευτικό δεν έληξε, ούτε οι προκλήσεις της Τουρκίας. Πολύ σύντομα οι Τούρκοι θα εγκαταλείψουν τις αγορές λεβάντας και θα επιστρέψουν απειλητικότεροι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »