Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, 2020

Δείτε live – Ξεκίνησε στη Βουλή η «μάχη των μαχών» για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Εφόσον το σενάριο επιβεβαιωθεί, η συζήτηση θα διακοπεί πάραυτα, και θα ξεκινήσει αμέσως, όπως επιτρέπει ο Κανονισμός της Βουλής, η συζήτηση της πρότασης Δυσπιστίας. Η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες και ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Για να ανατραπεί η κυβέρνηση χρειάζονται οπωσδήποτε 151 ψήφοι, που όπως διαφαίνεται δεν διαθέτει η αντιπολίτευση, αφού κανείς από τους 6 πρόθυμους δεν φαίνεται πιθανό να αλλάξει την στάση του και να υπερψηφίσει την πρότασή της. Έστω κι αν αυτήν την φορά την πρόταση θα υπερψηφίσει πιθανώς και ο Πάνος Καμμένος μαζί με τους 3 βουλευτές που ακόμα διαθέτει, δηλαδή την Μαρία Κόλλια- Τσαρούχα, τον Κωνσταντίνο Κατσίκη και τον νεοαποκτηθέντα από την Ένωση Κεντρώων Αριστείδη Φλώρο.

Η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει ότι οι πιθανότητες να εγκριθεί η πρόταση δυσπιστίας είναι ελάχιστες, πλην όμως θα καταθέσει πιθανότατα την πρόταση και για να περάσει το μήνυμα ότι κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της συμφωνίας και για να εκθέσει τους έξι πρόθυμους, που θα φέρουν την ευθύνη για την προώθησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η συζήτηση αναμένεται να κινηθεί σε πολύ υψηλούς τόνους με την Αντιπολίτευση και ειδικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι νομοθετεί σε αντίθεση με τη λαϊκή βούληση-όπως εκφράστηκε στο συλλαλητήριο και όπως προκύπτει και από τις έρευνες της κοινής γνώμης- και ότι αποδεχόμενη την μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, δίνει έδαφος ώστε να εκδηλωθούν στο μέλλον αλυτρωτικές βλέψεις από τους Σκοπιανούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης θα προσπαθεί για μια ακόμα φορά να ισορροπήσει ανάμεσα στην υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας και στην ταυτόχρονη υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από την πλευρά τους, θα επιμείνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια win win συμφωνία, που λύνει ένα πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική εξωτερική πολιτική από την δεκαετία του 90, θα κατηγορούν την ΝΔ ότι υιοθετεί τις εθνικιστικές κορώνες των πιο συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων και ότι υποκύπτει στην ακραία πτέρυγα της λαϊκίστικης δεξιάς ενώ ταυτόχρονα θα κάνουν ανοίγματα στην κεντροαριστερά, και σε εκείνους στον χώρο της αντιπολίτευσης, που βλέπουν θετικά τον συμβιβασμό με τα Σκόπια.

Απρόβλεπτος παράγοντας στην συζήτηση που θα προηγηθεί της ψηφοφορίας, ο Πάνος Καμμένος, καθώς οι τελευταίες του πρωτοβουλίες, όπως η επίθεση στην Έλενα Κουντουρά για τις δαπάνες του υπουργείου Τουρισμού, δείχνουν ότι είναι αποφασισμένος να φθάσει στα άκρα την αντιπαράθεση του με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του σίγουρα θα είναι ο Νίκος Κοτζιάς, μένει να δούμε μήπως πλέον στο στόχαστρο του μπει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχολιάστε

Translate »