Επανεκκίνηση της Οικονομίας

Το πακέτο μέτρων και το επικείμενο άνοιγμα των συνόρων θα αποτελέσουν τα κύρια θέματα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα το απόγευμα.

Ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων για την οικονομία, την εργασία και τον τουρισμό, που θα ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το απόγευμα.

Το σύνολο των μέτρων για την στήριξη και επανεκκίνηση της οικονομίας από την αρχή της κρίσης θα φτάσει τα 24 δις ευρώ. Οι τελικές πινελιές στο σχέδιο που ετοιμάζεται πυρετωδώς από την κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες μπήκαν χθες το απόγευμα, ύστερα από συνεχείς συσκέψεις των αρμόδιων υπουργών και με την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού. Στόχος του κυβερνητικού προγράμματος είναι να μείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις, διατηρώντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας, ενώ ιδιαίτερο βάρος πέφτει στην στήριξη της εστίασης και του τουρισμού.

Ανάσα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες στον τουρισμό με μείωση ΦΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται η μείωση της προκαταβολής φόρου και νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής που θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, δίνοντας ανάσα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Επίσης, στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνεται η επέκταση της μείωσης ενοικίου κατά 40% και τον Ιούνιο, ενώ ανάλογη επέκταση ενός μήνα θα δοθεί και στην επιδότηση της αναστολής εργασίας για τους εργαζομένους όσων επιχειρήσεων παραμένουν κλειστές. Κλειδωμένη, άλλωστε, είναι η απόφαση για μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση από το 24% στο 13%. Ανάλογη μείωση του ΦΠΑ θα υπάρξει και στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια.

Σχέδιο για στήριξη στην εργασία του τουρισμού


Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην στήριξη της εργασίας. Γι’ αυτό, έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει την στήριξη των θέσεων απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων. Σύμφωνα με πηγές αυτό προβλέπει την επιδότηση του μειωμένου χρόνου εργασίας κατά 60%. Δηλαδή, σε περίπτωση που σε έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης με αμοιβή χίλια ευρώ μετατραπεί η σύμβαση του σε εκ περιτροπής με την μισή αμοιβή, θα χρηματοδοτηθεί ένα ποσοστό των χρημάτων που χάνει από το κράτος και αντί 500 ευρώ θα λαμβάνει 800 ευρώ.

Επίσης σχεδιάζεται η πριμοδότηση επιχειρήσεων για την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Όταν αποδεδειγμένα υπάρχει μεγάλη μείωση τζίρου θα καλύπτεται μέρος του μισθολογικού κόστους υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προβεί σε απολύσεις. Για την υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων θα αξιοποιηθούν σε πρώτη φάση κονδύλια του προϋπολογισμού και του ΕΣΠΑ, ενώ στη συνέχεια, όταν ξεκινήσει η εφαρμογή του, θα ενταχθούν οι δαπάνες στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος σχεδιάζεται και πρόγραμμα με επιταγές εργασίας με τις οποίες θα πριμοδοτούνται οι νέες θέσεις απασχόλησης αντί της ανεργίας.

Προγράμματα τόνωσης εσωτερικού τουρισμού

Προφανώς ιδιαίτερη έμφαση στις σημερινές ανακοινώσεις θα δοθεί στην τόνωση του τουρισμού. Το ένα σκέλος αφορά την προσέλκυση τουριστών και το δεύτερο την οικονομική στήριξη του κλάδου. Πέραν των μειώσεων στον ΦΠΑ, για να γίνουν ανταγωνιστικά τα τουριστικά πακέτα έχουν σχεδιαστεί προγράμματα τόνωσης του εσωτερικού τουρισμού, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για τα νησιά που σηκώνουν ιδιαίτερο βάρος και με το μεταναστευτικό. Τα τουριστικά καταλύματα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν αμέσως μετά του Αγίου Πνεύματος, το διάστημα 8 με 10 Ιουνίου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιθυμεί να μετατρέψει την επιτυχή αντιμετώπιση των υγειονομικών συνεπειών της πανδημίας σε ευκαιρία τόνωσης του τουρισμού, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε ασφαλή προορισμό για τους τουρίστες. Τα σύνορα της χώρας είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν από τις 15 Ιουνίου για τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά, και χώρες που παρουσιάζουν εξίσου θετικά επιδημιολογικά δεδομένα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις διμερών συμφωνιών με μια σειρά από χώρες, θέμα που συζητήθηκε και στην τετραμερή τηλεδιάσκεψη κορυφής που είχε χθες ο Πρωθυπουργός με τους ομολόγους του Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »