Παρασκευή 29 Μαΐου, 2020

Διάσκεψη MCIS: Το κρίσιμο μέλλον για τη διεθνή ασφάλεια και παγκόσμια ισορροπία καθορίζεται στη Μόσχα

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες στο κρίσιμο ετήσιο συνέδριο διεθνούς ασφάλειας της Μόσχας MCIS (Moscow Conference on International Security) το 8ο κατά σειρά που διοργανώνεται από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα διαρκέσουν από τις 23 έως και τις 25 Απριλίου, αναμένεται να παρακολουθήσουν πάνω από 1.000 αντιπροσωπείες από 101 χώρες του κόσμου (σημ. Το 2018 το είχαν παρακολουθήσει 850 αντιπρόσωποι από 95 χώρες), ενώ θα παραστούν 30 υπουργοί Άμυνας.

Την ατζέντα των συζητήσεων θα απασχολήσουν θέματα της διεθνούς ασφάλειας, οι σύγχρονες απειλές αλλά και η  βελτίωση του πλαισίου ελέγχου των συμβατικών όπλων.

Επίσης θα συζητηθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στις προσπάθειες σταθεροποίησης και εμπέδωσης των διαδικασιών περαιτέρω ειρήνευσης στη Συρία.

Παράλληλα  θα εξεταστεί η δυνατότητα πολιτικής διεξόδου από τον πόλεμο στη Συρία και η επόμενη ημέρα μετά την ήττα και την εκδίωξη της ISIS από τη χώρα.

Παρών στις εργασίες του συνεδρίου και ο διευθυντής του pronews.gr και υποψήφιος Δήμαρχος Γλυφάδας Τάσος Γκουριώτης, κατόπιν ειδικής προσκλήσεως του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, όντας ο μόνος Έλληνας επίσημος στο συνέδριο πλην του Έλληνα ΑΚΑΜ στη Μόσχα.

Ο Τ.Γκουριώτης έγραψε σχετικά στο twitter:

«Μόσχα, Διεθνής Σύνοδος Ασφάλειας. Σχεδόν όλος ο πλανήτης είναι εδώ. Συζητάμε σήμερα γι αυτά που θα συμβούν αύριο στον πλανήτη. Μόνος εκπρόσωπος της Ελλάδας, πλην του ΑΚΑΜ Μόσχας…»

Το συνέδριο – Τα θέματα που θα συζητηθούν

Στη διάσκεψη MCIS 2019  θα συζητηθούν θέματα διατήρησης της ειρήνης, οι στρατιωτικές εμπλοκές, η περιφερειακή ασφάλεια στην Ασία, (το τελευταίο ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Σρι Λάνκα), στην Αφρική και την Λατινική Αμερική.

Παράλληλα θα διεξαχθούν και συζητήσεις «στρογγυλής τραπέζης» ανάμεσα σε ειδικούς με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σε κρίσιμα για την παγκόσμια θέματα, όπως η παράνομη μετανάστευση,

Το συνέδριο θα απασχολήσουν και θέματα κεντρικής ασφάλειας στην Ευρώπη, με τις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης να είναι όχι απλά τεταμένες, αλλά περίπου έκρυθμες, ιδιαίτερα τώρα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τα Στενά του Κερτς.

Ένα εξίσου κρίσιμο θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί είναι η κεντρική ασφάλεια στην Ευρώπη η οποία έχει δύο διεξόδους: Η συνεργασία ή αντιπαράθεση με απρόβλεπτες συνέπειες, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον έλεγχο των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

Οι στρατιωτικοί κίνδυνοι και οι απειλές στον σύγχρονο κόσμο.

Αλλαγή δόγματος στην στρατιωτική ασφάλεια.

Η απάντηση στις προκλήσεις ασφαλείας και στις απειλές.

Πρόληψη «θερμών» συμβάντων και ενόπλων συγκρούσεων. Διαφάνεια στις στρατιωτικές δραστηριότητες.

Οι προκλήσεις στην σύγχρονη ασφάλεια και οι απειλές: Θαλάσσια ασφάλεια, στρατιωτικοποίηση του διαστήματος, διεθνής τρομοκρατία, υβριδικός πόλεμος, οι «πολύχρωμες» επαναστάσεις, η κυβερνοασφάλεια, οι προκλήσεις στην Αρκτική.

Η ασφάλεια στην Ευρώπη και στην Ασία-Ειρηνικό.

Το αποτέλεσμα της ήττας του ISIS στη Συρία και το Ιράκ, Σταθεροποίηση της περιοχής και εκτίμηση των απειλών της τρομοκρατίας όπως αυτή μπορεί να μετεξελιχθεί.

Διάστημα: Οι νέες τάσεις στα όπλα σε τροχιά – Αντιβαλλιστική άμυνα: Αμυντικό σύστημα ή προεόρτιο προληπτικού κτυπήματος.

Βόρεια Αφρική και παράνομη μετανάστευση

Οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και η ασφάλεια.

Λιβύη: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές για ένα νέο κράτος.

Αφρικανοί μετανάστες: Τρομοκρατική απειλή η κίνητρο για οικονομική ανάπτυξη;

Ανοικοδόμηση της Συρίας και οικονομική ανάπτυξη της χώρας και επιστροφή των προσφύγων.

Οι κίνδυνοι επιστροφής της ISIS στην περιοχή.

Η περιοχή της Ινδίας-Ειρηνικού. Η πολυμερής συνεργασία ως παράγοντας σταθερότητας.

Στρατιωτική τεχνική συνεργασία στη Λατινική Αμερική: Προκλήσεις και προοπτικές. Συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας στην Λατινική Αμερική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας.

Σχολιάστε

Translate »