Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, 2020

Εκλογές πριν την 25η Μαρτίου; – Η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να ξανακερδίσει επειγόντως την δεδηλωμένη

Η εντολή του Πάνου Καμμένου να στείλει τον Αριστείδη Φωκά για… γκαζόζα την ώρα της πρόσφατης ψηφοφορίας ή οι ήπιες πολιτικές αποκαλύψεις όπως ότι ο Αλέξης Τσίπρας του πρότεινε να ενταχθεί και ο ίδιος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν την σημασία τους.

Θέλει να δείξει στον Α.Τσίπρα ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς να διαθέτει 151 βουλευτές παρά μόνο με την δική του πολιτική ανοχή. Μια ανοχή την οποία για να την έχει θα χρειαστεί να αλλάξει κάποια πράγματα.

«Εγώ είπα στον βουλευτή μου να… πάει για γκαζόζα για να καταλάβουν τι σημαίνει “εγκαταλείπω τους ΑΝΕΛ” και μένω με τρεις υπουργούς» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος πάτησε το «κόκκινο» κουμπί προκαλώντας το κοινοβουλευτικό μπάχαλο που δημιουργήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Ολομέλεια.

Για πρώτη φορά προειδοποίησε ότι η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές πριν την παρέλαση της 25ης Μαρτίου εάν το Μέγαρο Μαξίμου του διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα και παράλληλα διατηρήσει τους «αποστάτες» στο κυβερνητικό σχήμα.

«Κουντουρά και Κόκκαλης με πούλησαν μία, ο Τσίπρας με πούλησε 100 φορές και γι’ αυτό το λόγο εμείς κάποιες φορές θα πίνουμε γκαζόζα στη Βουλή και αν στον ανασχηματισμό δεν αλλάξει όσους προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, τότε έχουμε πόλεμο.

Εάν προχωρήσουν σε βρώμικες κινήσεις και τέτοιου είδους μεθοδεύσεις θα πρέπει να ξέρουν ότι παρέλαση δεν θα κάνουμε .Εάν τολμήσουν να διαλύσουν την ΚΟ των ΑΝΕΛ αντιθεσμικά να ξέρουν ότι έχουμε πλέον πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

Πάντως, ο κίνδυνος διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ φθάνει σε οριακό σημείο. Σήμερα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να θέσει στον πρόεδρο της Βουλής την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα. 

Αυτό σημαίνει ότι την έδρα θα λάβει ο κ. Τέρενς Κουίκ ως πρώτος αναπληρωματικός. Όμως, ο υφυπουργός Εξωτερικών αποτελεί εδώ και μήνες ξένο σώμα για τους ΑΝΕΛ που σημαίνει πως πιθανότατα θα ανεξαρτητοποιηθεί. 

Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος δήλωσε πως «ο κ. Κουίκ ξεκίνησε με τους ΑΝΕΛ, έγινε δύο φορές βουλευτής και έγινε δύο φορές υπουργός. Εάν αποφασίσει να δολοφονήσει τους ΑΝΕΛ και να πετάξει στον δρόμο 50 οικογένειες ας πάρει τις αποφάσεις του και ο λαός τις δικές του. Εγώ δεν θα παρακαλέσω κανένα».

Το να παραιτηθεί πάντως από το αξίωμα ο κ. Κουίκ ώστε η έδρα να πάει στον τρίτο αναπληρωματικό που παραμένει στέλεχος των ΑΝΕΛ μάλλον αποκλείεται καθώς αυτό θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση χάνει την οριακή πλειοψηφία 151 που έλαβε στην ψήφο εμπιστοσύνης. 

Εάν ανεξαρτητοποιηθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών η ΚΟ των ΑΝΕΛ μένει με πέντε βουλευτές. Τυπικά βρίσκεται εντός του ορίου που θέτει ο Κανονισμός της Βουλής, όμως δεν ικανοποιεί την δεύτερη προϋπόθεση που θέλει τους πέντε να έχουν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ, καθώς ο κ. Φωκάς έχει έρθει με μεταγραφή από την Ενωση Κεντρώων. 

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να παρερμηνεύσει τον Κανονισμό για χάρη των ΑΝΕΛ, που σημαίνει πως αν δεν υπάρξουν θεαματικές εξελίξεις η ΚΟ του Πάνου Καμμένου τις επόμενες ώρες θα διαλυθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που προωθείται, αλλά για την ώρα αντιμετωπίζει ισχυρούς προβληματισμούς από παράγοντες του κοινοβουλίου, είναι η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να πέσει ο πήχης για την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας από ανεξάρτητους βουλευτές από 10 που είναι σήμερα σε 5 βουλευτές.

Αυτό σημαίνει ότι πέντε τουλάχιστον ανεξάρτητοι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα μπορούν να συγκροτήσουν ΚΟ και να τοποθετούνται σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ώστε να μην αμφισβητείται η πλειοψηφία για την έγκριση των νομοσχεδίων και κατ επέκταση η δεδηλωμένη της κυβέρνησης. 

Οι πέντε θα μπορούσε να είναι: Ελ. Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, Κ. Παπακώστα, Θ. Παπαχριστόπουλος ή Τ. Κουίκ αν παραιτηθεί ο πρώτος και Σπ. Δανέλλης. Φυσικά η ομαδοποίηση δεν θα γίνει σε ιδεολογική βάση αλλά προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα.

Αυτή η λύση θα έλυνε παράλληλα το πρόβλημα του Πάνου Καμμένου καθώς η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα διαλυόταν τυπικά για να ανασυγκροτηθεί αμέσως ως ΚΟ ανεξάρτητων βουλευτών και ενδεχομένως να ευνοούσε τον Σταύρο Θεοδωράκη ώστε να ξανασυγκροτήσει ΚΟ αλλά και τον κ. Βασίλη Λεβέντη.

Πάντως, η υλοποίηση του συγκεκριμένου σεναρίου ή κάθε σεναρίου αλλαγής του Κανονισμού για την διευκόλυνση της κυβέρνησης ή του κ. Καμμένου θα προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ηδη η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της προειδοποιεί: «Όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες είναι το αποτέλεσμα ενός εξόφθαλμου πια εκβιασμού. Ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ακόμη και τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου ο κ. Καμμένος να μην χάσει την καρέκλα του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του απειλεί να αποκαλύψει και είναι πρόθυμος να κάνει όποια παραχώρηση του ζητήσει ο κ. Καμμένος. Αυτό που και οι δύο δεν καταλαβαίνουν είναι ότι όλοι οι πολίτες τους έχουν πάρει πια χαμπάρι».

Σχολιάστε

Translate »