Μία περίεργη συνάντηση είχαμε εν μέσω τουρκικών προκλήσεων.
Την στιγμή που η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις… χτύπησε κόκκινο, στον Έβρο και στα νησιά οι ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε ύψιστη ετοιμότητα και επιφυλακή, ενώ όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στο Καστελόριζο, σε Αλεξανδρούπολη και Ύψαλα πραγματοποιήθηκε μια ελληνοτουρκική συνάντηση άκρως ενδιαφέρουσα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην εφημερίδα “Καθημερινή” του πολύ καλά ενημερωμένου σε θέματα του υπουργείου Εξωτερικών δημοσιογράφου Σταύρου Τζήμα, Επιτροπές των δύο πλευρών, συναντήθηκαν την Τετάρτη στα Ύψαλα της Τουρκίας και την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη, στην σκιά της έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και όσων είχαν κάνει τους πάντες να είναι με… κομμένη την ανάσα.

Διατηρεί πολεμικό κλίμα η Άγκυρα: Στα ελληνικά σύνορα για επιθεώρηση ο Ακάρ!
Αντικείμενο της «τεχνοκρατικού χαρακτήρα» συνάντησης, ήταν το θέμα της απεικόνισης της ήδη υφιστάμενης οριοθέτησης, βάσει του πρωτοκόλλου του 1926, της συνοριακής γραμμής Ελλάδας και Τουρκίας στην τοποθεσία Μελισσοκομείο του ποταμού Έβρου, εκεί όπου τον περασμένο Μάιο υπήρξε το σημείο τριβής για τις δύο πλευρές, με εκατέρωθεν παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι τα μέλη των δύο επιτροπών επισκέφθηκαν και το επίμαχο σημείο στο Μελισσοκομείο της περιοχής των Φερών για να έχουν επί τόπου άποψη της κατάστασης, αλλά κατά βάσιν οι συζητήσεις έγιναν «επί χάρτου» και τα αποτελέσματα θα δοθούν στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Τα στελέχη που μετείχαν από την ελληνική πλευρά δεν έγιναν γνωστά, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός των στρατιωτικών και των εμπειρογνωμόνων υπήρξαν και θεσμικοί του Έβρου, οι οποίοι έχουν αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο θέμα και το γνωρίζουν καλά.

Ερντογάν: ”Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο”
Και όλα αυτά, με τον Χ. Ακάρ να αναφέρει πως θα συναντηθούν Έλληνες και Τούρκοι Αξιωματούχοι.

«Περιμένουμε να έχουμε μια συνάντηση με τους Έλληνες γείτονες στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες. Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μ’ αυτές και άλλες παρεμφερείς συναντήσεις. Η δουλειά μας συνεχίζεται σ’ αυτή την κατεύθυνση» τόνισε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε η εφημερίδα «Hurriyet».

Η τοποθέτηση του Τούρκου Υπουργού εκφράστηκε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα κοινά σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας Βουλγαρίας. Τον Ακάρ συνόδευαν τα στελέχη της τουρκικής διοίκησης Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία πραγματοποίησαν επιθεώρηση στην περιοχή. Στο ενδεχόμενο επαφών με την τουρκική κυβέρνηση αναφέρθηκε την Πέμπτη και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »