Τι ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ηεχθρότητα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μεταφέρθηκε εντός των πυλών του ΝΑΤΟ σήμερα, μετά από ανυπόστατες, συκοφαντικές και σίγουρα ψευδείς κατηγορίες κατά της Ελλάδας από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, με την αποστομωτική αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, να ακολουθεί.

Eκτός ελέγχου οι Τούρκοι: ”Σε 6 μήνες θα απαντήσουμε στην Ελλάδα στο πεδίο της μάχης” – Α/ΓΕΝ LNA: ”Θα βυθίσω τα πλοία του Ερντογάν”

Ένταση σημειώθηκε κατά την Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, καθώς ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ορισμένες από τις ανυπόστατες κατηγορίες κατά της χώρας μας.

Την πρόθεση της Άγκυρας να υπερθεματίζει σε όποιο φόρουμ έχει λόγο κατά της Ελλάδας, επιβεβαιώνει το σημερινό επεισόδιο, κατά την υπουργική Σύνοδο (δια τηλεδιάσκεψης του ΝΑΤΟ), όπου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε κατά της Αθήνας, επαναλαμβάνοντας μια σειρά ανυπόστατων κατηγοριών και ψευδών ειδήσεων για την κατάσταση στον Έβρο, σύμφωνα με την “Καθημερινή”.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει ισχυριστεί ότι οι Ελληνικές δυνάμεις σκότωσαν μετανάστες, κάτι για το οποίο η Τουρκία έχει αποδυθεί σε μια διεθνή εκστρατεία δυσφήμισης της Ελλάδα.Blake Lively’s ‘The Rhythm Section’ Is One Of The Biggest Bombs Of All Time

Συμφωνα με διπλωματικες πηγες, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε και έλαβε άμεσα το λόγο ενημερώνοντας του Συμμάχους ότι, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα δέχθηκε μια χωρίς προηγούμενο ενορχηστρωμένη επίθεση στα σύνορά της με παράλληλη εκστρατεία παραπληροφόρησης. Μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν, οπως τόνισε, με τον πλέον προφανή τρόπο τις αξίες της Συμμαχίας.

Ολοι οι σύμμαχοι δικαιούνται να ζητούν την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, προσέθεσε, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι οι ίδιοι θα τιμούν τις δεσμεύσεις τους. Τότε, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου σηκώθηκε από τη θέση του χωρίς να περιμένει το κλείσιμο της συζήτησης από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ J. Stoltenberg ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικες πηγές.

Ζήτησε μάλιστα να προβεί στη δευτερολογία του ως τελευταίος ομιλητής, αλλά η Γραμματεία του ΝΑΤΟ του ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται από τη διαδικασία.

Κορονοϊός, μεταναστευτικό και Συρία στην ατζέντα

Το ζήτημα του κορονοϊού, το μεταναστευτικό και η Συρία εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, στη σημερινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ελληνικό λιμενικό & ΠΝ ταπείνωσαν τους Τούρκους: Αποτυχημένη αποβίβαση μεταναστών στην Κω

Όπως ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της συνόδου, «εξετάσθηκε ενδελεχώς ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, μέσω της σημαντικής τεχνογνωσίας του σε θέματα αλυσίδων εφοδιασμού, σχεδιασμού πολιτικής προστασίας αλλά και διαχείρισης κρίσεων.

Συζητήσαμε, ακόμα, για τη δυνατότητα αύξησης της συμβολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ροών παράτυπης μετανάστευσης, υπό το φως της πρόσφατης έξαρσης των ροών προς τη χώρα μας.

Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψιν την πανδημία του κορονοϊού, η οποία προσθέτει ένα επιπλέον δεδομένο στην αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης ανθρώπων. Αναφέρθηκα, επίσης, στις πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο και στην εργαλειοποίηση ανθρώπων, η οποία υπονομεύει τις αξίες της Συμμαχίας.

Εξετάσθηκε ακόμη η κατάσταση στη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και οι εξελίξεις στη Γεωργία και την Ουκρανία, για τις οποίες εκφράσαμε την στήριξή μας στην ευρωατλαντική τους προοπτική.

Τέλος, συζητήθηκε η εντολή της Διαδικασίας Διαλογισμού, όπου προσβλέπουμε στην από κοινού με τους Συμμάχους μας εξέταση, υπό την καθοδήγηση του Βορειο-Ατλαντικού Συμβουλίου, του μέλλοντος της Συμμαχίας μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »