Ραγδαίες οι εξελίξεις πλέον

Έκτακτη σύσκεψη με τους επιτελείς των ενόπλων δυνάμεων συγκάλεσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις ραγδαίες εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη, με το φόβο σκληρών αντίποινων από τον LNA που τον “σπονσοράρει” η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η Τουρκία. Την ίδια στιγμή τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν τα προπαγανδιστικά παιχνίδια στο Αιγαίο προωθώντας “κοινή καμπάνια με την Ελλάδα”.

Aναβάθμιση των ΕΔ: Τα εξοπλιστικά προγράμματα που πέρασαν από τη Βουλή

Η Τουρκία πήρε θάρρος μετά την προσωρινή νίκη στη Λιβύη και τα τελευταί 24ωρα έχει στοχοποιήσει ξανά το Αιγαίο. Χάρτες, κοινές καμπάνιες και φυσικά η έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ερντογάν, αφορούν την εξέλιξη του τουρκικού σχεδίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια της Άγκυρας να το καταφέρει αναίμακτα. 

Είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό που ο Τούρκος πρόεδρος αποφασίζει να πραγματοποιήσει διά ζώσης σύσκεψη, καθώς το τελευταίο διάστημα κάνει τηλεδιασκέψεις -όπως άλλωστε και οι περισσότεροι ηγέτες του πλανήτη.

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως δεν επρόκειτο για προγραμματισμένη σύσκεψη αλλά έκτακτη. Επί τάπητος ετέθη και το ζήτημα της απομάκρυνσης του υποναυάρχου Τζιχάτ Γιαΐτζί.

Γνωρίζοντες αποδίδουν την απομάκρυνση του Γιαΐτζί -του «αρχιτέκτονα» της συμφωνίας για την ΑΟΖ με το καθεστώς Σάρατζ της Λιβύης και του θεωρητικού δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε εσωτερικές έριδες και παιχνίδια πολιτικών ισορροπιών στον πυρήνα του τουρκικού πολιτικού συστήματος.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, συναντήθηκε με τους αξιωματικούς για να τους ευχηθεί για το Μπαϊράμι.

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε στη Λιβύη, τονίζοντας ότι η Άγκυρα αναγνωρίζει την επίσημα αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση -δηλαδή τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

«Ανατρέψαμε το παιχνίδι» είπε ωστόσο ο Ακάρ, συμπληρώνοντας:

«Στο πλαίσιο του μνημονίου που υπογράψαμε με τους Λίβυους αδερφούς μας, οι άνθρωποί μας κάνουν μεγάλη προσπάθεια για την στρατιωτική εκπαίδευση και τη συνεργασία και αυτή η συμβολή μας έφερε αποτελέσματα».

Τουρκική προπαγάνδα για το τουριστικό Αιγαίο

Το Αιγαίο ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό προβάλει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» με τίτλο: «Το αστέρι του φετινού καλοκαιριού είναι το Αιγαίο», συμμετέχοντας… επικοινωνιακά –τουλάχιστον- στις προσπάθειες του υπουργού Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, να αναδειχθούν τα παράλια της Τουρκίας σε «ασφαλές παραθεριστικό κέντρο στη Μεσόγειο» μετά την επέλαση του κορoνοϊού.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το υπουργείο (Τουρισμού) ανέβασε τα μανίκια για να αναπτύξει νέα κοινά προγράμματα προώθησης για τη βελτίωση του τουρισμού». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται –όπως σημειώνει το τουρκικό άρθρο- και η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Μεχμέτ Νουρί Ερσόι με τον Έλληνα ομόλογό του, Χάρη Θεοχάρη.

«Κατά την επικοινωνία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, με τον υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας, Χάρη Θεοχάρη, συζητήθηκε το ενδεχόμενο μιας κοινής εκστρατείας προώθησης του Αιγαίου ως ασφαλούς προορισμού», αναφέρει η εφημερίδα.

Η Δαμασκός στο “πλευρό” της Ελλάδας: Με επιστολή στον ΟΗΕ απορρίπτει το Τουρκολυβικό Μνημόνιο

Αντίστοιχα, η εφημερίδα «Milliyet» εκτιμά ότι Ελλάδα και Τουρκία «έχουν φέτος το πλεονέκτημα» σε σχέση με τις άλλες χώρες της Μεσογείου, την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία, καθώς οι τουρίστες θα προτιμήσουν πιο ασφαλείς προορισμούς για τις διακοπές τους.

Ο πρόεδρος του τουρκικού συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Αιγαίου (ETHICS), Μεχμέτ Ισλέρ, κάνει μάλιστα λόγο για «win win» (και) στον τομέα του τουρισμού, αν Ελλάδα και Τουρκία τελικά συνεργαστούν.

«Το Αιγαίο είναι μια θάλασσα ειρήνης και φιλίας. Οι δύο χώρες μπορούν να βρουν λύσεις σε αυτή τη διαδικασία μέσω της συνεργασίας αναπτύσσοντας ένα κοινό μάρκετινγκ στο μοντέλο του “win win” και καταργώντας τα σύνορα στο Αιγαίο. Μετά από αυτό, ίσως να υπάρξει συνεργασία και σε πολλά άλλα θέματα», εκτιμά ο Τούρκος τουριστικός πράκτορας.

Έρευνα του μεγάλου ταξιδιωτικού πρακτορείου στην Τουρκία Jolly, εξάλλου, δείχνει ότι περίπου το 50% των παραθεριστών στην Τουρκία προτιμά διακοπές στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Το 50% των παραθεριστών προτιμά τις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας (Αττάλεια κλπ.)  και το 44% το Αιγαίο. Το 38% των τουριστών προτιμά τη διαμονή σε τουριστικά «χωριά», ενώ το 22% σε ξενοδοχεία resort. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ένα άλλο 22% θα πήγαινε σε μικρότερα και πιο ήσυχα μπουτίκ ξενοδοχεία φέτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »