Σάββατο 28 Μαρτίου, 2020

Ερντογάν σε Πούτιν: “Θα απαντήσουμε σθεναρά στην Ιντλίμπ” – Η Άγκυρα χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Α. Ουκρανία

“Η Τουρκία θα παράσχει οικονομική βοήθεια στον ουκρανικό στρατό”, δήλωσε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία, Αντρέι Σίμπιγκα

“Σύμφωνα με τη συμφωνία που θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, η τουρκική πλευρά θα παράσχει οικονομική βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού”, δήλωσε ο Σίμπιγκα.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία, Αντρέι Σίμπιγκα, δήλωσε ότι θα δαπανηθεί για τις άμεσες ανάγκες του ουκρανικού στρατού σε οπλισμό τουρκικής κατασκευής, εννοώντας φυσικά τις αναμενόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ρωσόφωνων στην Α.Ουκρανία, προκαλώντας οργή στην Μόσχα.

“Παρόμοιες συμφωνίες με αυτούς τους αριθμούς υπογράφηκαν επίσης τα προηγούμενα χρόνια”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι δύο πρόεδροι διοργανώνουν την όγδοη συνεδρίαση του στρατηγικού συμβουλίου υψηλού επιπέδου μεταξύ Ουκρανίας-Τουρκίας.

Πριν αναχωρήσει από την Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την “παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας”.

“Συχνά μιλάμε για αυτά τα θέματα με τις ουκρανικές αρχές και την ηγεσία της Κριμαίας. Η κατάσταση των αδελφών μας στην Κριμαία παραμένει ένα από τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντησή μας στο Κίεβο “, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αυτό που μπορούμε να κατανοήσουμε είναι η στροφή των Τούρκων στην Ουκρανία για την απόκτηση κρίσιμης τεχνολογίας η οποία είναι απαραίτητη για τις τουρκικές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν επίσημα την Τουρκία – Πομπέο: “Καταδικάζουμε τις επιθέσεις στην Ιντλίμπ”

Οι Τούρκοι χτύπησαν ρωσική περίπολο στο Χαλέπι – Πληροφορίες ότι οι Ρώσοι κατέρριψαν αμερικανικά UAV στην Α.Μεσόγειο

Τουρκία και Ουκρανία συνεργάζονται στενά τόσο με την παράδοση τουρκικών εξοπλισμένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων UAV Bayraktar ΤΒ2, όσο και με την κοινή παραγωγή τροχοφόρου οχήματος μάχης με αντιαρματικό σύστημα στον πυργίσκο του.

Εδώ όμως γεννιούνται τα εξής ερωτήματα. Γιατί η Άγκυρα προμηθεύει οπλικά συστήματα και τεχνογνωσία μια χώρα εχθρό της Μόσχας, γνωρίζοντας την οργή του Κρεμλίνου; Η στάση του Ερντογάν που ζητά αυτονομία για τους Τάταρους στην Κριμαία μαζί με τις εξελίξεις στην Συρία και την πόλη Ιντλίμπ αποτελούν μήπως προοίμιο πιθανής «κυβίστησης» του ίδιου προς την Δύση;

Το σίγουρο είναι ότι οι Τούρκοι κινούνται μεθοδικά έχοντας «ποικιλία» στις πηγές που προμηθεύονται αμυντικό υλικό ενώ ζητούν πάντα μεταφορά «κρίσιμης» τεχνολογίας. Ο Ερντογάν δεν το έχει σε τίποτα να γυρίσει πίσω στην “αγκαλιά” του Τραμπ, αφήνοντας τον Πούτιν σύξυλο, για να επιτύχει τα άνομα σχέδια του, αλλά αυτό νομίζουμε το γνωρίζουν καλά εκεί στην Ρωσία.

Πάντως η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε απόψε πως η Τουρκία θα κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα στην περίπτωση που σημειωθούν παρόμοιες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών της στη Συρία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε απόψε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα απαντήσει «με τον πιο σθεναρό τρόπο» αν υπάρξει και νέα επίθεση.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η επίθεση εναντίον των Τούρκων στρατιωτών στη Συρία βλάπτει τις κοινές ειρηνευτικές προσπάθειες. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα» αν επαναληφθεί κάτι παρόμοιο.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν δεκάδες στόχους της συριακής κυβέρνησης σήμερα, αφού οκτώ Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, σε επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζονται από τη Ρωσία.

Σχολιάστε

Translate »