Τετάρτη 3 Ιουνίου, 2020

Η ισλαμιστική τρομοκρατία επέστρεψε: Η Ελλάδα στις χώρες υψηλού κινδύνου – Απειλή οι «μοναχικοί λύκοι», τα παράνομα τζαμί & η Λιβύη

Αυξάνονται και πάλι οι φόβοι για την ισλαμιστική τρομοκρατία και μια αναβίωση του ISIS και των πολύνεκρων επιθέσεών του σε ευρωπαϊκές πόλεις. Με την τελευταία επίθεση στη Σρι Λάνκα να απαριθμεί πάνω από 350 νεκρούς, οι οποίοι αποτελούσαν δυτικούς και χριστιανικούς στόχους, και με τον πόλεμο στη Λιβύη να κλιμακώνεται απειλώντας με νέες «μεταναστευτικές» ροές, ο φόβος για μια νέα σειρά αιματοκυλίσματος στην Ευρώπη επιστρέφει.

Ένας πόλεμος στη Λιβύη θα μπορούσε να ωθήσει στην «έξοδο», με προορισμό τα ευρωπαϊκά παράλια, περισσότερους από 800.000 μετανάστες, είχε προειδοποιήσει ο Φάγιεζ αλ Σάρατζ, ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, σε συνεντεύξεις του σε δύο ιταλικές εφημερίδες.

«Δεν θα υπήρχαν μόνο οι 800.000 μετανάστες που είναι ενδεχομένως έτοιμοι να φύγουν, θα υπήρχαν και Λίβυοι» που θα έφευγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο «ενώ στη νότια Λιβύη οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν ξαναρχίσει τη δράση τους», είπε ο Σάρατζ μιλώντας στην εφημερίδα La Republicca.

Η Λιβύη είναι χώρα διέλευσης για τους Αφρικανούς μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα, λόγω του ότι αποτελεί τη βασική είσοδο των Ισλαμιστών στη Γηραιά Ήπειρο, δεν απειλείται άμεσα από την ισλαμιστική τρομοκρατία, ωστόσο, τα παράνομα τζαμί και οι δεκάδες (τουλάχιστον) «μοναχικοί λύκοι» που υπάρχουν στη χώρα μας, είναι μια «ωρολογιακή βόμβα».

Για αυτό οι ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, οφείλουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς αυτή η «βόμβα» μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή φέρνοντας τη βία και στην Ελλάδα.

Σε άρθρο του στο slpress, ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος αναλύει το πως η Ελλάδα αποτελεί στόχο τζιχαντιστών αλλά και το υπαρκτό μεν, ανενεργό δε, νομικό πλαίσιο στο οποίο μπορεί να στηριχθεί η εσωτερική ασφάλεια της χώρας στην απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Είναι εξωπραγματικό να θεωρούμε ότι αυτά που συνέβησαν στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στη Γερμανία στη Βρετανία, στη γειτονική Τουρκία και αυτές τις ημέρες στη μακρινή Σρι Λάνκα, δεν μπορούν να φτάσουν και στην Ελλάδα. Είναι αληθές ότι η χώρα μας δεν περιλαμβάνεται στους πρώτους στόχους. Λόγω γειτνιάσεως, όμως, ανήκουμε στις χώρες υψηλού κινδύνου. Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ευάλωτα σημεία.

Το πρώτο ευάλωτο σημείο αφορά στις παράνομες εισόδους στη χώρα προσφύγων και μεταναστών. Από το καλοκαίρι του 2014 που συνελήφθη έξω από τις Οινούσσες Τσετσένος τρομοκράτης, γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί διαμετακομιστικό σταθμό. Άτυπα ισλαμικά δίκτυα διευκόλυναν παλαιότερα τη μεταφορά ισλαμιστών από την Ευρώπη προς την Τουρκία. Τώρα προσπαθούν να βοηθήσουν όσους επιθυμούν να επιστρέψουν.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό αφορά σε όσους βρίσκονται ήδη εντός της χώρας. Είναι κοινός τόπος σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη ότι ο φανατισμός επωάζεται από φανατικούς ισλαμιστές κληρικούς σε συγκεκριμένα τζαμιά. Εκεί γίνεται το κήρυγμα ακραίων μορφών ισλαμικής διδασκαλίας που οδηγεί σε βία, καθώς και η στρατολόγηση φανατικών. Στην Ελλάδα η διάχυτη αλλεργία προς επίσημες δομές του Ισλάμ εμπόδισε για χρόνια τη δημιουργία επίσημου τεμένους. Παράλληλα, όμως, υπήρξε ανοχή προς την αυτονόητη ανάγκη κάποιου που ανήκει σε άλλη θρησκεία να λατρέψει τον θεό του.

Έτσι οδηγηθήκαμε στη δημιουργία άτυπων μουσουλμανικών χώρων προσευχής. Η αστυνομία τους υπολογίζει σήμερα σε μερικές δεκάδες. Δίπλα σε αυτούς δημιουργήθηκαν απογευματινά κορανικά σχολεία για παιδιά. Κατά καιρούς ακούγεται ότι σε ορισμένους χώρους προσευχής διδάσκουν ακραίοι ισλαμιστές. Από το τέλος του 2014 έχει θεσπισθεί νομικό πλαίσιο λειτουργίας ευκτηρίων οίκων από θρησκευτικές κοινότητες. Υπάρχει πλέον αίτηση με τα στοιχεία των πιστών που ζητούν τον ευκτήριο οίκο, ονοματισμένος υπεύθυνος θρησκευτικός λειτουργός ακόμη και πιστοποιητικό πυροπροστασίας.

Το νέο πλαίσιο δημιουργεί μία προϋπόθεση για τον έλεγχο ακραίων φαινομένων και τη διακοπή λειτουργίας όσων δεν συμμορφώνονται με το νόμο. Ελάχιστοι εκ των ισλαμικών χώρων προσευχής έχουν νομιμοποιηθεί. Οι υπόλοιποι λειτουργούν παράνομα. Αυτονόητο είναι να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα στους παράνομους χώρους για να νομιμοποιηθούν. Αμέσως μετά, η αστυνομία οφείλει να τους κλείσει.

Αυτή ήταν, άλλωστε, η λογική της δημιουργίας νομικού πλαισίου εξ αρχής. Μόνον έτσι μπορεί να περιορίσουμε κάπως τις πιθανότητες να μας κτυπήσει την πόρτα η εφιαλτική πραγματικότητα της Κωνσταντινουπόλεως, του Βερολίνου, των Βρυξελλών, της Νίκαιας, του Μάντσεστερ του Λονδίνου και τώρα της Σρι Λάνκα. Ας μην ξεχνάμε ότι η ισλαμική τρομοκρατία δεν επιλέγει τους στόχους της μόνο με βάση ιδεολογικά-πολιτικά κριτήρια. Τους επιλέγει και με βάση την επιχειρησιακή ευκολία…».

Σχολιάστε

Translate »