Σενάριο τρόμου με κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου και του Γιβραλτάρ αναφέρουν οι Ρώσοι επιβεβαιώνοντας τον Κίσινγκερ
Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι με την εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, θα βρεθεί οπωσδήποτε τρόπος να “επιδιορθωθούν” οι άσχημες σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, θέτοντας την Ρωσία σε μια πολύ μεγάλη πίεση.

 

Αυτό όμως που φοβούνται πραγματικά είναι ένα πιθανό σχέδιο που θα “μπλόκαρε” τα Στενά του Βοσπόρου και το Γιβραλτάρ, αποκλείοντας τον ρωσικό στόλο στα αγκυροβόλια του στον Εύξεινο Πόντο.

“Η Βόρειοατλαντική Συμμαχία εξετάζει τη δυνατότητα σεναρίου αποκλεισμού του ρωσικού στόλου του Εύξεινου Πόντου, αποκλείοντας με διάφορα προσχήματα ταυτόχρονα τουλάχιστον δύο από τα σημαντικότερα Στενά του κόσμου, αυτά δηλαδή του Βοσπόρου και του Γιβραλτάρ. Αυτό θα αποδεικνύονταν ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για τη Ρωσία, ειδικά μετά την νέα πορεία των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Τουρκία”, αναφέρουν ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές.

Σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς, ο πιθανός αποκλεισμός μόνο του Βοσπόρου θα ήταν ένα τρομερό πλήγμα για τον ρωσικό στόλο,καθώς τα πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια της Ρωσίας, απλά δεν θα είχαν την ευκαιρία να κινηθούν σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η αλληλεπικάλυψη του Γιβραλτάρ θα επέτρεπε την παγίδευση περισσότερων από δώδεκα ρωσικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην ναυτική βάση της Τάρτους.

«Η έξοδος από τον Εύξεινο Πόντο είναι ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού. Με έναν πιθανό αποκλεισμό του Βοσπόρου, η Τουρκία απλώς θα στερούσε στην Ρωσία από έναν ολόκληρο στόλο, για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι εάν έκλεινε και το Γιβραλτάρ, τα ρωσικά πολεμικά πλοία δεν θα μπορούσαν λόγω αυτονομίας να φτάσουν σε άλλα μέρη του πλανήτη», σημειώνει Ρώσος ειδικός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες εβδομάδες, υπήρξαν κάποιες “κλήσεις” στην Τουρκία να κλείσει το Βόσπορο στα ρωσικά πλοία έως ότου η Μόσχα αποφασίσει να αλλάξει το καθεστώς της Κριμαίας (η τουρκική πλευρά δεν αναγνωρίζει τη ρωσική κυριαρχία επί της χερσονήσου), τονίζουν οι ίδιες ρωσικές πηγές.

Η Ελλάδα και το Αιγαίο ως γνωστόν, αποτελούν στόχο τη Μόσχας από τον 17ο αιώνα, αφού μόνο από αυτήν την πλευρά το ρωσικό πολεμικό και εμπορικό ναυτικό δύναται να φτάσει στο Σουέζ και την Μεσόγειο.

 

Ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο επαναλαμβάνουμε αναφέρεται από ρωσικά μέσα ενημέρωσης, θα ήταν ένα εφιάλτης για την Ρωσία, διότι θα έθετε το τρομερό δίλημμα μιας “δυνητικής” επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους σε όποια χώρα το επιχειρούσε.

Η Μόσχα θα βρίσκονταν μπροστά σε μια τρομερή πραγματικότητα, η οποία θα μπορούσε να σημάνει και την αρχή ενός παγκόσμιου πολέμου, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο “υπαίτιος” της κυπριακής τραγωδίας Α.Κίσσιγκερ, ο οποίος πιθανόν να γνωρίζει πολύ καλά τι δήλωσε.

Το παγκόσμιο διακύβευμα από εδώ και στο εξής θα είναι η αποκαλούμενη “ελεύθερη διέλευση” όλων των τύπων των πλοίων, για αυτό και οι Γάλλοι έστειλαν στολίσκο στην Α.Μεσόγειο γνωρίζοντας τα σχέδια των Τούρκων με τις NAVTEX.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »