Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, 2019

Η νέα «επιτελική» κυβέρνηση: Διαφάνεια, λιγότεροι μετακλητοί, ασυμβίβαστα για μέλη της κυβέρνησης

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος για να ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου – Μεσοσταθμικά κάθε υπουργείο θα απασχολεί περίπου 10-12 λιγότερους μετακλητούς και ειδικούς συμβούλους – Καθιερώνεται θέση υπηρεσιακού γενικού γραμματέ

Σαρωτική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησηςκα ι της δημόσιας διοίκησης φιλοδοξεί να φέρει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί εως τις 8 Αυγούστου.

Παράλληλα, οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν σημαντική μείωση τ λήλων που απασχολούνται στα υπουργεία της τάξης του 15%-20% με δημοσιονομικό όφελος της τάξης του 30% ενώ θα εισαχθεί και συγκεκριμένος κατάλογος με ξεκάθαρα κωλύματα και ασυμβίβαστα για το πολιτικό προσωπικό που θα στελεχώσει επιτελικές θέσεις που δεν θα ισχύουν μόνο κατά την περίοδο άσκησης των καθηκόντων τους αλλά θα τους συνοδεύουν και μετά την αποχώρηση από τα υπουργεία.

Κρίσιμο κεφάλαιο του νέου σχεδίου νόμου για την εφαρμογή του οποίου τον πολιτικό συντονισμό έχει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και την ευθύνη για την τεχνική υλοποίηση ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος, θα αποτελούν και οι διατάξεις για την σύσταση Εθνικής Α ρχής Διαφάνειαςπου θααντικαταστήσει την γενική γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και θα ελέγχει και καθοδηγεί όλους του ελεγκτικούς μηχανισμούς του δημοσίου. 

Μετακλητοί

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο οργανόγραμμα των πολιτικών γραφείων υπουργείων προβλέπει:

– Για υπουργούς εως 9 μετακλητούς και 2 δημοσιογράφους
– Για υφυπουργούς 6 μετακλητούς ή 5 + 1 δημοσιογράφος
– Για τους γενικούς γραμματείς εως 5 μετακλητούς

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων ανερχόταν, τον Μάρτιο του 2019, σε περίπου 2.700. Συγκριτικά στοιχεία ανά υπουργείο επι διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑδεν υπάρχουν καθώς την περασμένη τετραετία υπήρξε σειρά αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου με τις οποίες αυξάνονταν συνεχώς ο προβλεπόμενος από το αρχικό οργανόγραμμα αριθμός θέσεων μετακλητών και ειδικών συμβούλων. Μεσοσταθμικά η νέα κυβέρνηση υπολογίζει ότι κάθε υπουργείο θα απασχολεί περίπου 10-12 λιγότερους μετακλητούς και ειδικούς συμβούλους.

Κυβέρνηση

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, η βασική κυβερνητική στρατηγική θα παράγεται στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια αυτή θα επιμερίζεται στα υπουργεία, θέτοντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Στόχος εως τον ερχόμενο Δεκέμβριο να λειτουργεί εύρυθμα το επιχειρησιακό σύστημα για την παραγωγή και τυποποίηση πολιτικών. Βασικό «εργαλείο» αποτελεί το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί» που αποσκοπεί στην επιτάχυνση και αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Μέσω αυτού ο πρωθυπουργός και υπουργοί θα παρακολουθούν την εξέλιξη των νομοθετικών παρεμβάσεων και κυρίως αν εφαρμόζονται στην πράξη. Το ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις με κανόνες καλής νομοθέτησης. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει την πολυνομία με υιοθέτηση απλούστερων κανόνων. Με ειδική παράγραφο θα εισαχθεί σύστημα διαφάνειας για τα όργανα του κράτους καθώς θα περιγράφει κολλήματα, ασυμβίβαστα (σ.σ. απαγορεύεται η παράλληλη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας και ο διορισμός συγγενών α΄και β’ βαθμού) και κανόνες δεοντολογίας που θα ενισχύουν την αμεροληψία στην κρατική μηχανή.

Εξουσίες στους δημόσιους υπαλλήλους καριέρας

Επίσης, με τις διατάξεις καθιερώνεται θέση υπηρεσιακού γενικού γραμματέα σε κάθε υπουργείο, ο οποίος θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα προέρχεται αποκλειστικά από το δημόσιο τομέα και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου στο οποίο ανήκει.

Στην εμβάθυνση της αποκομματικοποίησης της κρατικής «μηχανής» στοχεύει και η παραχώρηση του δικαιώματος υπογραφής ατομικών διοικητικών πράξεων (άδειες λειτουργίας καταστημάτων ή οι άδειες άσκησης επαγγέλματος, καταλογιστικές πράξεις των εφοριακών και τελωνειακών αρχών, πρόστιμα της Διοίκησης κ.ο.κ.) που εως τώρα μπορει να έφταναν εως και τον υπουργό.

Σχολιάστε

Translate »