Ο πλανήτης μπροστά σε νέες εξελίξεις – Θα ”παγώσουν στην κυριολεξία οι Ουκρανοί – Εκδίκηση Μόσχας
Σοβαρές επιπτώσεις φέρνει η σφοδρότατη σύγκρουση Μόσχας και Ουάσιγκτον.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας με δημοσιογράφους σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι στην τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση, είναι απαραίτητο να σταματήσει σταδιακά η χρήση διεθνών συστημάτων πληρωμών που ελέγχονται από τη Δύση, όπως το SWIFT.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η πολιτική των αμερικανικών αρχών τα τελευταία χρόνια στοχεύει στον περιορισμό της δυνατότητας τεχνολογικής ανάπτυξης τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας.

Από αυτήν την άποψη, οι χώρες αυτές πρέπει να λάβουν ορισμένα προστατευτικά μέτρα.

“Η Ρωσία και η Κίνα πρέπει να ενισχύσουν την ανεξαρτησία τους, να μειώσουν τους κινδύνους κυρώσεων αυξάνοντας την τεχνολογική ανεξαρτησία, ενώ θα θα μεταβούν σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα και σε παγκόσμια νομίσματα εναλλακτικά του δολαρίου”, δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε επίσης με λύπη ότι οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο απέκτησαν χαρακτήρα των τηλεγραφικών μηνυμάτων.

«Όταν η μία πλευρά αναμένεται μόνο να «παραδεχτεί τα λάθη της» και να συμφωνήσει με τα αιτήματα που της έδωσε η άλλη πλευρά, αυτό δεν είναι διπλωματία», υπενθύμισε ο Λαβρώφ.

Ο ίδιος θεωρεί τις απόπειρες της Δύσης να τιμωρήσει τη Ρωσία και την Κίνα μέσω κυρώσεων ως «παράλογες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεχάσει πώς να χρησιμοποιούν την «κλασική διπλωματία» και χρησιμοποιούν αποκλειστικά περιοριστικά μέτρα.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι Δυτικοί εταίροι αγνόησαν την πρωτοβουλία του ΟΗΕ να διακοπούν όλες οι κυρώσεις εν μέσω πανδημίας COVID-19, καθώς οι περιορισμοί είναι ιδιαίτερα σκληροί στις φτωχές χώρες.

Ο Ρώσος υπουργός επεσήμανε ότι η αρνητική επίδραση των οικονομικών περιορισμών μπορεί να φανεί στο παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επέβαλε καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας “με φανταστικό πρόσχημα”.

Η Ρωσία ”κόβει” το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει μειώσει αισθητά τις παραδόσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Κίεβο, το οποίο κινδυνεύει να βρεθεί σε μια μάλλον δύσκολη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της αγοράς καυσίμων, το έλλειμμα, το οποίο αναπόφευκτα θα προκύψει, μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε σημαντική αύξηση της τιμής των καυσίμων στους σταθμούς ανεφοδιασμού, αλλά και στην απουσία του.

Το πρόβλημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο για το ντίζελ, το οποίο χρησιμοποιούν όχι μόνο απλοί πολίτες και τα φορτηγά, αλλά και οι Ουκρανοί αγρότες, οι οποίοι απλά δεν θα μπορούν να κάνουν τις δουλειές τους.

Φυσικά, αργά ή γρήγορα οι Ουκρανοί έμποροι υδρογονανθράκων θα βρουν εναλλακτικές πηγές προμηθειών, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να γίνει.

Πράγματι, μια άλλη κύρια πηγή προϊόντων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι η Λευκορωσία, αλλά το Κίεβο έχει πολύ κακές σχέσεις με την χώρα αυτή.

Η κύρια δικαιολογία από ρωσικής πλευράς για την κατάσταση αυτή είναι το γεγονός ότι οι Ουκρανοί χρωστούν πολλά και δεν πληρώνουν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία, παίρνει το 75 έως 80% των καυσίμων της από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία και τώρα κινδυνεύει πραγματικά να βρεθεί προ τεραστίων εκπλήξεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »