Ο Ερντογάν λόγω Τραμπ δεν συμμαζεύεται με τίποτα πλέον…
Το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στην Τουρκία στην κυριολεξία «ό,τι ήθελε» και η επίσκεψη Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη δεν σώζει τα τραγικά λάθη που έγιναν με την Τουρκία.

Ο Τραμπ επέτρεψε στην Τουρκία να εισβάλει στην κουρδική πόλη Αφρίν το 2018, και στη συνέχεια να στοχεύσει τις συμμαχικές κουρδικές δυνάμεις το 2019 στη βορειοανατολική Συρία.

 

“Η πρόσφατη αλλαγή στάσης του αμερικανικού ΥΠΕΞ μπορεί να είναι μια προσπάθεια να σαμποτάρει τις μελλοντικές προσπάθειες του εκλεγμένου Προέδρου Τ. Μπάιντεν για σταθερότητα στην περιοχή” δήλωσε ο Φράντζμαν.

Η αποτυχία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του στη χώρα, έχει προκαλέσει αναταράξεις στην Ουάσινγκτον.

Ο Πομπέο συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια στάσης του στην Τουρκία κατά την επταήμερη περιοδεία στην περιοχής, ενώ ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν συναντήθηκε με Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

“Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Πομπέο είχε ζητήσει ραντεβού, αλλά η Άγκυρα το αρνήθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Πομπέο να μεταβεί στην Κων/πολη έρχεται ένα χρόνο αφότου η δική του κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα στη βόρεια Συρία, ώστε η Τουρκία να μπορεί να επιτεθεί στους εταίρους της Αμερικής .

Οι κουρδικές δημοκρατικές δυνάμεις (SDF) υπέστησαν μεγάλες απώλειες από τις επιδρομές των τουρκικών δυνάμεων, ενώ εκατοντάδες πολίτες, συμπεριλαμβανομένου και του Κούρδου πολιτικού Χβρίν Χαλάφ, «κυνηγήθηκαν και δολοφονήθηκαν από Τούρκους εξτρεμιστές».

Η Τουρκία αργότερα έστειλε Σύρους μισθοφόρους για να πολεμήσουν με την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση του Μπακού με το Γερεβάν για το έδαφος Ναγκόρνο-Καραμπάχ στον νότιο Καύκασο χωρίς η κυβλέρνηση Τραμπ να αντιδράσει.

Μετά το Αφρίν και το Τελ Αμπιάντ της Συρίας, το Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν η τρίτη περιοχή όπου η Τουρκία χρησιμοποίησε Σύριους εξτρεμιστές για εθνοκάθαρση,” δήλωσε ο Φράντζμαν.

“Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία, πρέπει να δημιουργήσουν ειδικές συμφωνίες και «όχι μόνο να δίνουν στην Άγκυρα ό,τι θέλει, ενώ η Άγκυρα να σαμποτάρει την πολιτική των ΗΠΑ και να συνεργάζεται με τρομοκράτες», είπε ο Ισραηλινός ειδικός.

Η απροθυμία της Ουάσιγκτον να λάβει σοβαρά υπόψη την Τουρκία έχει ενθαρρύνει την χώρα αυτή να απομακρυνθεί περισσότερο από ποτέ από την δύση και αυτό θα προκαλέσει πιθανόν μεγαλύτερη σύγκρουση στο μέλλον.

Η Τουρκία έχει εθιστεί με την δράση της όλο αυτό το διάστημα και δεν σκοπεύει να κινηθεί διαφορετικά και επί κυβερνήσεως Μπάιντεν.

Αυτή η τουρκική προκλητική στάση όμως, έχει δημιουργήσει έναν δυτικό συνασπισμό από πολλές χώρες, οι οποίες απειλούνται άμεσα από την τουρκική προβολή ισχύος.

Ο Φράντζμαν τόνισε, ότι η Τουρκία έδειξε σε αρκετές περιπτώσεις ότι θα προτιμούσε μια στενότερη σχέση με
Ρωσία-Ιράν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξάρτητα από πόσα τις έδωσε ο Τραμπ.

“Η Άγκυρα ενεργοποίησε και δοκίμασε τα ρωσικά συστήματα πυραυλικής άμυνας S-400 και το έκανε σε ένα αεροσκάφος που ανήκε στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020”, τόνισε ο ίδιος.

 

Τώρα η Τουρκία προτείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες να πληρώσουν την Άγκυρα για να στείλει τους S-400 πίσω στη Ρωσία, δήλωσε ο ίδιος, με σκοπό να αγοράσουν αμερικανικούς πυραύλους.

Νομίζουμε ότι η Άγκυρα και το καθεστώς Ερντογάν δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα, και το χειρότερο είναι ότι προκαλεί χωρίς να μιλάει κανένας σοβαρά εναντίον της.

Το ακόμα πιο χειρότερο είναι το γεγονός ότι μια γενιά ολόκληρη στην Τουρκία έχει “εθιστεί” με τον Τούρκο πρόεδρο και θα θελήσει να του μοιάσει, αφού το παράδειγμα του στην εξωτερική πολιτική τους θυμίζει τους στυγερούς προγόνους τους, και αυτό δεν θα αλλάξει όπως και η τουρκική πολιτική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »