Δευτέρα 19 Αυγούστου, 2019

Κάρολος Φιξ: Η μυθική ζωή του αυτοκράτορα της μπίρας

Ποιος ήταν ο δαιμόνιος χημικός που από τη δεκαετία του ’80 έστησε το δικό του επενδυτικό fund στη Νέα Υόρκη, αφήνοντας πίσω την Ελλάδα – Η τεράστια περιουσία, το ρετιρέ στην Ηρώδου Αττικού, το σαλέ στις Ελβετικές Αλπεις, οι τρεις γάμοι και οι business με τον Μέιντοφ που του στοίχισαν 600 εκατομμύρια

Κανείς, εκτός ίσως από την τελευταία του σύζυγο, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει ποια ήταν η διάθεση του Κάρολου Φιξ εκείνο το παγωμένο απόγευμα του 2008 στο χιονισμένο Γκστάαντ της Ελβετίας.

Το σαλέ του, ένα από τα πλέον γνωστά και εμβληματικά στο διάσημο θέρετρο με εκπληκτική θέα στην κοιλάδα του Ζάανεν ήταν, από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, η μόνιμη κατοικία του δαιμόνιου χημικού. Με τη διαφορά ώρας μεταξύ Γκστάαντ και Νέας Υόρκης να είναι επτά ώρες, το τηλέφωνό του χτύπησε πιθανότατα γύρω στις έξι το απόγευμα της 11ης Δεκεμβρίου, για να πληροφορηθεί τα άσχημα νέα.

«Κάτι έγινε. Συνέλαβαν τον Μπέρνι, γίνεται χαμός εδώ κι εμείς χάσαμε πάνω από 500 εκατομμύρια, ίσως και περισσότερα», ήταν τα λόγια που άκουσε ο Κάρολος Φιξ να έρχονται από την άλλη άκρη της γραμμής.

Οταν είσαι 81 ετών, μια τέτοια είδηση μπορεί να αποβεί μοιραία. Δεν είναι και λίγο να μαθαίνεις ότι το επενδυτικό σου fund, στο οποίο εσύ και αρκετοί φίλοι σου από την Ελλάδα επενδύσατε τεράστια ποσά, έπεσε θύμα της μεγαλύτερης οικονομικής κομπίνας που στήθηκε ποτέ. Οσο δαιμόνιος μάνατζερ και αν ήταν, ο Κάρολος Φιξ είχε υποκύψει μαζί με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, τον Τζέφρι Κάτσενμπεργκ και εκατοντάδες άλλους οικονομικά ισχυρούς στην «πυραμίδα» που είχε στήσει ο δαιμόνιος Μπέρνι Μέιντοφ.

Είχε μπει για τα καλά στο παιχνίδι με την οικογενειακή εταιρεία επενδύσεων Fix Asset Management, με ποσό που ακόμη και σήμερα παραμένει αδιευκρίνιστο, αφού στις αρχές του 2009 είχε γραφτεί ότι ήταν 400 εκατομμύρια, ενώ λίγο αργότερα έτερες πηγές το ανέβασαν στα 600 εκατομμύρια.

Εκείνο το βράδυ ο πατριάρχης μιας από τις παλαιότερες οικονομικές δυναστείες στην Ελλάδα «σίγουρα δεν κοιμήθηκε» λέει φίλος του. Τα τηλέφωνα, σταθερά και κινητά, χτυπούσαν συνέχεια, αφού τα νέα για την «πυραμίδα Πόνζι» που είχε στήσει ο Μέιντοφ και τα δεκάδες δισεκατομμύρια που είχαν χαθεί δεν σταματούσαν να έρχονται. Το μυαλό του Φιξ εξέταζε όλες τις πιθανότητες και την επόμενη μέρα που θα ήταν σίγουρα δύσκολη όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τα παιδιά του, τον Γιάννη, τη Μαριάννα και την Τατιάνα.Και τα τρία απασχολούνταν στη Fix Asset Management, η οποία βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα μετά την αποκάλυψη της μεγαλύτερης οικονομικής κομπίνας του 21ου αιώνα. Προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Κολομβιανό Αντρές Πιεντραχίτα και τη Σόνια Κον, τους δύο ανθρώπους που του είχαν συστήσει τον Μπέρνι, αυτόν που θα τους έκανε όλους πιο πλούσιους.

Κανείς από τους δύο δεν σήκωνε το τηλέφωνό του εκείνη τη νύχτα που ο Κάρολος Φιξ έβλεπε πιθανότατα τις νιφάδες του χιονιού να πέφτουν και να χάνονται μέσα στο λευκό τοπίο σαν τα εκατομμύρια του δικού του fund που εξαφάνισε ο «επενδυτής του διαβόλου».

Εντεκάμισι χρόνια μετά από εκείνον τον μαύρο Δεκέμβρη στο Γκστάαντ, ο υπέργηρος πατριάρχης της δυναστείας Φιξ έσβησε στα 92 του χρόνια. Κατά τη διάρκεια μιας αρθροπλαστικής επέμβασης στη λεκάνη του σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας υπέστη εσωτερική αιμορραγία η οποία στάθηκε μοιραία για τη μυθιστορηματική ζωή του. Αυτή που τελείωσε μακριά από την αγαπημένη του Ελβετία και τα αγαπημένα του King Charles σκυλιά, στη χώρα που κάποτε η οικογένειά του είχε το αποκλειστικό μονοπώλιο της μπίρας, με το οποίο έχτισε μια αυτοκρατορία.

Μεγαλώνοντας στην Ηρώδου Αττικού

Κάποιοι από τους φίλους του Καρόλου Φιξ τον θυμούνται ως έναν αεικίνητο πιτσιρικά, με «μυαλό-ξυράφι», που δεν χρειαζόταν να διαβάσει πολύ για να αφομοιώσει την ύλη του σχολείου.

Ηταν άριστος μαθητής στο σχολείο και μεγάλωνε σε ένα εκπληκτικό σπίτι επί της Ηρώδου Αττικού, δίπλα από το σημερινό Μέγαρο Μαξίμου. Ηταν έφηβος όταν οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα αλλά, εν αντιθέσει με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η δική του οικογένεια δεν ένιωσε ούτε στιγμή την κατοχή, ούτε καν την πείνα που θέριζε τότε τους Ελληνες.

Η δική του οικογένεια ήταν πολύ πλούσια για να πεινάσει, έχοντας ριζώσει στη χώρα από τα χρόνια του βασιλιά Οθωνα, όταν ο Γιόχαν Λούντβιχ Φιξ εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα και το 1864 έχτισε ένα εργοστάσιο στο Κολωνάκι, όπου παρασκεύασε για πρώτη φορά την μπίρα Fix, η οποία έγινε ανάρπαστη.

Ο Γιόχαν έγινε Ιωάννης, απέκτησε έναν γιο και μια κόρη, τον Λουδοβίκο και την Ελίζα αντίστοιχα και το οικογενειακό δένδρο των Φιξ άρχισε να ανθίζει στην Ελλάδα των βασιλέων, όπως και οι δουλειές τους με τον ζύθο. Ο Κάρολος Φιξ ακούει, αποκωδικοποιεί και κρατάει ό,τι του είναι πιο χρήσιμο ως έφηβος από τις συζητήσεις των μεγάλων, τα δροσερά βράδια του καλοκαιριού, σε κάποιο από τα εξοχικά της οικογένειας στην Κηφισιά.
Οπως θα πει σε μια συνέντευξή του χρόνια αργότερα, «στο σπίτι μου μεγάλωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου», με τον οποίο παρέμεινε φίλος -αν και διαταράχθηκε η σχέση τους- ακόμη και μετά τη σύγκρουσή του με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα χρέη της Fix.

Θα σπουδάσει χημικός και θα πάρει το πτυχίο του με άριστα, ενώ παράλληλα βιώνει στις αρχές της δεκαετίας του ’50 έρωτες με ημερομηνία λήξης, όντας ένας γοητευτικός νεαρός. Θα είναι από τους πρώτους που θα γνωρίσουν την άγρια και παρθένα ακόμη Μύκονο, ένα νησί που θα λατρέψει για την αύρα που αποπνέει, ειδικά στα 60s. Κάνει παρέα με άλλους γόνους γνωστών οικογενειών των Αθηνών και απολαμβάνουν τα νεανικά τους καλοκαίρια στο Νησί των Ανέμων φλερτάροντας ωραίες γυναίκες. Κολλητοί του φίλοι είναι ο Τάκης Θεοδωρακόπουλος και ο Ζάχος Χατζηφωτίου, με τους οποίους -ειδικά με τον πρώτο- απολαμβάνει γεύματα στο παλιό «Zonar’s» και στο Κολωνάκι, σε μια πολύ διαφορετική Αθήνα, αριστοκρατική και class.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60 η Fix παίζει μπάλα μόνη της, με τους αστικούς μύθους για την περιουσία του Καρόλου Φιξ να δίνουν και να παίρνουν. Ο ίδιος προτιμάει να μη μιλάει ποτέ γι’ αυτήν, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Σχολιάστε

Translate »