Σάββατο 4 Ιουλίου, 2020

Κατέρρευσε σε λίγες ώρες η εκεχειρία στη Λιβύη: Εχθροπραξίες εντός της πρωτεύουσας – H μάχη για την Τρίπολη συνεχίζεται!

Eκεχειρία λίγων ωρών στη Λιβύη καθώς και οι δύο πλευρές εξαπέλυσαν αλληλοκατηγορίες για παραβίαση των όρων της κατάπαυσης πυρός, την οποία είχαν προτείνει Τουρκία και Ρωσία. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις οι εχθροπαξίες στην Τρίπολη συνεχίζονται!

Οι πρόεδροι της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν καλέσει τα αντιμαχόμενα μέρη σε εκεχειρία, έπειτα από εννέα μήνες σκληρού εμφυλίου πολέμου. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) και ο Εθνικός Στρατός Λιβύης (LNA) συμφώνησαν, ωστόσο από νωρίς σήμερα Κυριακή (12/1) καταγράφηκαν πυροβολισμοί στις περιοχές Σαλαχεντίν και Αϊν Ζάρα.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), υπό την ηγεσία του Φαγέζ αλ Σαράζ, και ο Εθνικός Στρατός Λιβύης (LNA), με επικεφαλής στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, συμφώνησαν, ωστόσο από νωρίς σήμερα Κυριακή (12/1) καταγράφηκαν πυροβολισμοί και σκληρές συγκρούσεις στις περιοχές Σαλαχεντίν και Αϊν Ζάρα, σύμφωνα με την «Jerusalem Post».

Από ό,τι φαίνεται, λοιπόν, η οποία προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός θα είναι δύσκολο να επιβληθεί, λόγω του βαθέος διχασμού που υπάρχει στο κράτος της Λιβύης.

«Οι δυνάμεις της GNA (Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας) παραβίασαν τους όρους της εκεχειρίας» υποστηρίζει ένας εκ των διοικητών του LNA, ονόματι Αλ Γκαζάουι, προσθέτοντας πως περιμένει διαταγές από το επιτελείο.

Από την άλλη, η κυβερνητική παράταξη δήλωσε πως καταγράφηκαν παραβιάσεις από πολιτοφύλακες, αλλά παραμένει πιστή στην εκεχειρία, πράγμα που εμπράκτως δεν αποδεικνύεται.

Παράλληλα, του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας παρατηρεί πως και οι δύο πλευρές προσπαθούν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός, ωστόσο έχουν σημειωθεί ένα-δυο μεμονωμένα περιστατικά.

Σχολιάστε

Translate »