Ανησυχία στις κυβερνητικές τάξεις
Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί η κυβέρνηση και οι επιστήμονες την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ήδη, επισημαίνοντας ότι στο επίκεντρο της ανησυχίας δεν βρίσκονται τόσο τα εισαγόμενα κρούσματα, όσο το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν χαλαρώσει και δεν λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης που οφείλουν.

Ο απολογισμός της Κυριακής έδειξε 31 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 18 εμφανίστηκε σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ημαθία, Καστοριά και Χαλκιδική, γεγονός που δείχνει ότι ο ιός κυκλοφορεί έντονα στα βόρεια της χώρας, Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλούν και οι εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τα πανηγύρια που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, εκεί όπου εμφανίστηκαν σημάδια χαλάρωσης των πολιτών και συγχρωτισμός, χωρίς να τηρείται κανένα από τα μέτρα ασφαλείας.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει σύσκεψη στο Μαξίμου, το πρωί, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης και αν χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα, ενώ παράλληλα και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα συνεδριάσει σήμερα στις 12:00, με την επιτροπή λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει στο μυαλό της σχέδιο αποτροπής της εξάπλωσης του κορονοϊού, το οποίο στηρίζεται σε τρεις βάσεις.

Η πρώτης είναι έλεγχος σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Η δεύτερη είναι έλεγχος στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας, κυρίως σε εκείνους που έρχονται από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Και η τρίτη, τεστ σε όλους, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Προς απαγόρευση πανηγυριών

Ανησυχία για τις «αναζωπυρώσεις» του κορονοϊού – Τα πέντε σημεία-κλειδιά
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων για τα πανηγύρια, εάν δεν τηρούνται τα μέτρα σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση.

Όπως είπε, τα ελεγκτικά κλιμάκια είναι κάθε μέρα στο δρόμο και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα. Υπογράμμισε, δε, ότι όπου δεν τηρούνται αποστάσεις με κίνδυνο διάδοσης του κοροναϊού θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Όμως, όπως έδειξε και η ανακοίνωση της Κυριακής στην οποία καταγράφηκαν 31 κρούσματα (7 εισαγόμενα), το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στις εγχώριες εστίες του ιού. Παρατηρείται λοιπόν κατά τόπους έξαρση των εγχώριων κρουσμάτων σε Δυτική Μακεδονία και Κοζάνη (μόνο στην Κοζάνη υπάρχουν 9 κρούσματα), ενώ σταδιακή είναι η αύξησή τους και σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Τα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, από τις 24 Ιουνίου 2020 μέχρι τις 12 Ιουλίου, ανέρχονται συνολικά σε 36, εκ των οποίων τα 25 είναι κάτοικοι του νομού Καστοριάς, 10 κάτοικοι του νομού Κοζάνης και ένα είναι Σερβικής καταγωγής.

Σύψας: Μείζον πρόβλημα η υπερμετάδοση σε πανηγύρια και εστίαση

Για ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας προειδοποίησε ο Νίκος Σύψας.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας χαρακτήρισε την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων, την έξαρση του κοροναϊού στα Βαλκάνια και την εμφάνιση επιδημιών σε πόλεις (όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Κοζάνη) ως «κακές εξελίξεις».

Ανέφερε μάλιστα ότι ίσως χρειαστεί να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα και ότι οι πολίτες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς «μπαίνουμε σε επικίνδυνα νερά».

Ο κ. Σύψας προειδοποίησε ότι αν συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε όπως σήμερα, τότε θα «έχουμε άσχημες εκπλήξεις στο τέλος του μήνα» καθώς θα υπάρξει δεύτερο κύμα του ιού μέσα στο καλοκαίρι – κάτι που αποτελεί το χειρότερο σενάριο.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο εισαγόμενα τα κρούσματα του Covid-19, αλλά ότι ο ιός υπάρχει στην Ελλάδα και διασπείρεται στην κοινότητα.

Ως μεγαλύτερο πρόβλημα, η επιτροπή λοιμωξιολόγων αξιολογεί τις εστίες υπερμετάδοσης του ιού σε πανηγύρια και μπαρ. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις από τα πανηγύρια θα φανούν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ενώ επανέλαβε ότι είναι στο τραπέζι η απαγόρευσή τους.

Δεύτερο ζήτημα είναι τα εισαγόμενα κρούσματα από τα Βαλκάνια, όπου ο ιός βρίσκεται σε έξαρση. Προς συζήτηση, δε, είναι και το κλείσιμο του Προμαχώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »