Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, 2019

Κυβέρνηση σε βέρτιγκο – Το Μαξίμου «εκτελεί» τον Καμμένο: «Βλάπτει σοβαρά τη χώρα» – Ακόμα και οι ΗΠΑ τον αδειάζουν για το Plan B

Kαι ξαφνικά… τριγμοί στην συγκυβέρνηση. Στα δημοσιογραφικά στέκια πλέον ακούγεται ότι συμμαχία οδεύει προς το τέλος. Βέβαια το ενδεχόμενο να πρόκειται για ακόμη ένα πολιτικό παιχνίδι μεταξύ των δύο εταίρων ίσως έχει μία βάση, όμως τα χθεσινά έδειξαν εικόνα τσίρκου.

H επίθεση από τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δεν έγιναν καθόλου τυχαία σήμερα. Πήραν σίγουρα γραμμή από το Μαξίμου για να στείλουν μήνυμα στον Π. Καμμένο.

Έτσι λοιπόν, πρωτοφανείς διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η σύγκρουση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων για το θέμα των Σκοπίων, αναδεικνύοντας μία αδιανόητη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και εντελώς αντιφατικά μηνύματα για τη γεωστρατηγική πολιτική της Αθήνας.

Οι θέσεις που ανέπτυξε ο Πάνος Καμμένος στις ΗΠΑ, τόσο για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, όσο και για την υπόθεση της ΠΓΔΜ, προκάλεσαν εκνευρισμό στο Μαξίμου και μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα ακόμα και από τον πρόεδρο της Βουλής. Ο Βούτσης, λόγω και του θεσμικού του ρόλου, προτίμησε να είναι… διπλωματικός και ευγενικός.

Μιλώντας στο kontra channel, ο Νίκος Βούτσης είπε ότι δεν είναι εύκολο να καταλάβει τι ακριβώς πρότεινε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Οσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝΕΛ για τη διαφωνία τους» ενώ, ξεκαθάρισε ότι «εμείς έχουμε ανοικτή πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ ο κ. Καμμένος έβαλε θέμα βάσεων και διαμόρφωσης μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Η δική μας πολιτική είναι αντίθετη με τη διαμόρφωση αξόνων για την αποτροπή των εθνικιστικών δογμάτων και στερεοτύπων που εκφράζονται είτε από εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, είτε της Τουρκίας».

Εντυπωσιακό, πάντως, είναι το άδειασμα από μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου. Η «Εφημερίδα των Συντακτών», που έχει κατά καιρούς βάλει στο στόχαστρό της τον Πάνο Καμμένο, κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Ο Π.Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα: Αθήνα και Ουάσινγκτον αδειάζουν τον υπ.Αμυνας για Μακεδονικό και Βάσεις».

Στο εσωτερικό της εφημερίδας, το θέμα αναλύεται υπό τον τίτλο: «Το τερμάτισε ο Καμμένος», ενώ αιχμές αφήνει η εφημερίδα και για τη στάση της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζει «χλιαρή».

Στο Έθνος, υπάρχει η φωτογραφία του βλοσυρού Τσίπρα να κοιτά τον Καμμένο και τον τίτλο: «Βγάζει καπνούς ο Τσίπρας με τον Καμμένο».

Στην «Αυγή» το θέμα απουσιάζει παντελώς. Υπάρχει ασφαλώς το σχόλιο Βούτση, χωρίς αναφορές στον Καμμένο: «Ανοιχτή συνεργασία και όχι άξονες επιδιώκει η κυβερνητική πολιτική στα Βαλκάνια».

Ακόμα και οι ΗΠΑ αδειάζουν Καμμένο για το Plan B και τις Βάσεις

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να γνωρίζει τίποτα για το Plan B του Πάνου Καμμένου για την ΠΓΔΜ, έτσι όπως το ανέπτυξε επί αμερικανικού εδάφους. Διπλωματική και προσεκτική είναι όμως και η δήλωση των Αμερικανών για το θέμα των Βάσεων στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας κατά τη συνάντησή του με τον ομολόγό του των ΗΠΑ δήλωσε ότι «υπάρχουν δομές, οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας».

Στο βίντεο του αμερικανικού Πενταγώνου που ανέβηκε στο Twitter, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε νέες στρατιωτικές βάσεις: «H Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ ως τον στρατηγικό και αξιόπιστο σύμμαχο, τον μοναδικό σύμμαχο θα τολμούσα να πω. Είναι πολύ σημαντικό οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στην Ελλάδα βάσεις (military assets, όπως τις αποκαλεί ο υπουργός), σε πιο μόνιμη βάση, όχι μόνο στη Σούδα, αλλά στο Βόλο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.»

Σε δηλώσεις του στην Εφημερίδα των Συντακτών, εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, θυμίζοντας τη δήλωση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ ότι «απαιτείται πολιτικό θάρρος και συμβιβασμός» για την επίλυση της διαμάχης.

Σχετικά με τις αμερικανικές βάσεις, η δήλωση του εκπροσώπου έχει ως εξής: «Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της αμυντικής μας σχέσης, προσδοκούμε στη συνέχιση αυτής της συζήτησης. Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, είμαστε πάντα ανοικτοί να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για το πώς θα τοποθετήσουμε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Και θα λάβουμε τις αποφάσεις μαζί.»

Κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι ο υπουργός Άμυνας ξεπέρασε κάθε όριο αυτή τη φορά και ότι οι δηλώσεις του δεν κινούνται απλώς στο πλαίσιο μία προσπάθειας να κρατήσει συσπειρωμένη την κομματική του βάση, με επίκεντρο τη μάχη για το Σκοπιανό, αλλά διαμορφώνει μία συνολικότερη διαφοροποίηση για μείζονα θέματα εθνικής στρατηγικής.

Η παρέμβαση μάλιστα του κ. Καμμένου έρχεται σε ένα χρονικό σημείο, κατά το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για ταξίδι στη Μόσχα και συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Καμμένος ρίχνει μια κλωτσιά και χύνει την καρδάρα με το γάλα βάζοντας στο στόχαστρο τους Ρώσους.

Πώς θα κάνει το ταξίδι του ο Αλέξης Τσίπρας όταν ο συνέταιρός του θα επιχειρεί… αναχαίτιση της ρωσικής «εισβολής» στα Βαλκάνια;

Σχολιάστε

Translate »