Ποιες επιλογές εξετάζει το επιτελείο του Μαξίμου
Σε ένα κομβικής σημασίας πολιτικό σταυροδρόμι (και πολύ νωρίτερα από ότι το περίμενε αρχικά) βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό γιατί πρέπει να αποφασίσει τώρα το πότε θα προσφύγει σε εκλογές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο ίδιος και το επιτελείο του προσπαθούν να πάρουν μια απόφαση στην οποία υπάρχουν δύο εναλλακτικές: Ή θα πάει σε εκλογές μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ή θα τις αναβάλλει για την ερχόμενη άνοιξη.

Και οι δύο λύσεις όμως έχουν τα ρίσκα τους.

Οι πραγματικές δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου δίνουν μια σαφή εικόνα: Τα ποσοστά της ΝΔ σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζουν αυτά του στατιστικού λάθους. Αυτό σημαίνει ότι εκλογική απόσταση των δύο κομμάτων μειώνεται συνεχώς και πλησιάζει επικίνδυνα τα όρια του στατιστικού λάθους.

Ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Γιώργος Γεραπετρίτης και γενικότερα το «πασοκογεννές» περιβάλλον του Μαξίμου πιέζουν για εκλογές τώρα, με την ελπίδα η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ να μην μειωθεί και άλλο και με την προοπτική της ενισχυμένης αναλογικής (που θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές) να διεκδικηθεί αυτοδυναμία και μια νέα τετραετία.

Ο φόβος όμως του Κ.Μητσοτάκη είναι ακριβώς αυτό: Ότι δεν θα καταφέρει να πάρει «κεφάλι» από το ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε κυβέρνηση συνασπισμού (με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ) και σε ένα ενδεχόμενο σχήμα με 90 βουλευτές της ΝΔ, 70 του ΣΥΡΙΖΑ και 10 του ΚΙΝΑΛ.

Σε αυτή την περίπτωση όμως, δεν θα μπορέσει να πάει σε νέες εκλογές λόγω γερμανικού «δάκτυλου».

Τον Σεπτέμβριο του 2022 ψηφίζεται το νέο μνημόνιο και κανείς δεν μπορεί να το «σηκώσει» μόνος του. Πολλώ δε μάλλον μια «πετσοκομμένη» σε επίπεδο λαϊκής αποδοχής, κυβέρνηση,

Πρέπει να είναι όλα έτοιμα μέχρι τότε, καθώς το Βερολίνο δεν φοβάται εκτροχιασμό της οικονομίας (αυτή έχει βγει εκτός προγράμματος έτσι και αλλιώς) αλλά εκτροχιασμό της κοινωνίας συνολικά, με καταστρεπτικές συνέπειες.

Έτσι δεν πρόκειται να εγκρίνει η ΝΔ να σύρεται σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις ψάχνοντας απεγνωσμένα την αυτοδυναμία με ένα νέο μνημόνιο ενόψει που πρέπει να ψηφιστεί.

Από την άλλη εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει να περιμένει περισσότερο τα ποσοστά της κυβέρνησης θα καταρρεύσουν ακόμη περισσότερο η ΝΔ θα περάσει δεύτερο κόμμα και όλα θα τελειώσουν οριστικά, τόσο για τον ίδιο όσο και το κόμμα του.

Την ίδια ώρα η οικονομία βρίσκεται σε κατάρρευση που συγκρίνεται μόνο με αυτή της περιόδου 2009-2015.

Το 2ο τρίμηνο του 2021 το χρέος αυξήθηκε κατά 6,5 δις. ενώ το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε συνολικά κατά 13,3 δις. Από την αρχή του 2020 έχει αυξηθεί κατά 31,3 δις και «αισίως» έχει ανέλθει σήμερα σε 387,3 δις ή στο 226,6% του ΑΕΠ. Ακόμη και η «ανάπτυξη» του 5,9% για την οποία πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός δίνει μια στρεβλή εικόνα καθώς το 2020 η ύφεση κυμάνθηκε στο 8,5%, έτσι και παρά το 5,9% η οικονομία έχει συρρικνωθεί.

 

Η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη και είναι δύσκολη. Εάν πάει τώρα σε εκλογές φλερτάρει με πολιτική ομηρεία. Γιατί εάν δεν καταφέρει να πάρει καθαρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα εάν κάνει αυτοδυναμία ή όχι, τότε δεν θα μπορέσει να πάει σε εκλογές καθώς το Βερολίνο θα προκρίνει τη λύση της οικουμενικής μέχρι την ψήφιση του μνημονίου. Εάν περιμένει όμως τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα από ότι είναι τώρα, με αποτέλεσμα να εξαντληθεί πλήρως το πολιτικό του κεφάλαιο και δια παντός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »