Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, 2019

Λευκός Οίκος προς Αγκυρα: «Θα άρουμε τις περισσότερες κυρώσεις αν απελευθερωθεί ο πάστορας»

Οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις, όπως η προτιθέμενη απαγόρευση πώλησης των F-35 στη Τουρκία, αλλά όχι τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου εάν απελευθερωθεί ο πάστορας Μπράνσον, αναφέρει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς σε ανακοίνωσή της πριν λίγο.

Ο Λευκός Οίκος, δηλαδή η αμερικανική προεδρία χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ως αντίποινα στην αντίστοιχη του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον.

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας και του Ερντογάν για τον Μπράνσον ήταν εντελώς άδικη. Η απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην επιβολή δασμών (σ.σ. ως αντίποινα) είναι λυπηρή και βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, αξιώνοντας εκ νέου αποφυλάκιση του πάστορα.

«Αισθανόμαστε ότι η Τουρκία και ειδικότερα ο πρόεδρος Ερντογάν μεταχειρίστηκε πολύ άδικα τον πάστορα Μπράνσον, ο οποίος γνωρίζουμε πόσο καλός άνθρωπος και χριστιανός είναι και δεν έκανε τίποτα λάθος. Αυτό δεν θα το ξεχάσει η κυβέρνηση Τραμπ», σημείωσε.

«Οι τελωνειακοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας έχουν να κάνουν με συμφέροντα εθνικής ασφαλείας. Οι δασμοί της Τουρκίας αποτελούν αντίποινα» δήλωσε η Σάντερς.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τόνισε ό τι ακόμη και αν ο Ερντογάν αφήσει ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα οι επιπλέον δασμοί στον τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο θα παραμείνουν σε ισχύ. «Οι δασμοί στο χάλυβα δεν πρόκειται να αρθούν με την αποφυλάκιση του πάστορα», τόνισε η Σάντερς.

«Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας αποτελούν καρπό μιας μακροπρόθεσμης τάσης, κάτι για το οποίο η ίδια ευθύνεται και όχι αποτέλεσμα κάποιας ενέργειας των ΗΠΑ» υποστήριξε, κάτι περιττό να το πει φυσικά, αφού η ίδια η Τουρκία ευθέως είπε ότι αποτελούν αντίποινα.

Χθες, η Τουρκία προχώρησε σε αύξηση δασμών των εισαγόμενων αμερικανικών προϊόντων περιλαμβανομένων επιβατικών οχημάτων, αλκοολούχων ποτών και ποικιλιών καπνού.

Συγκεκριμένα το διάταγμα που φέρει την υπογραφή Ερντογάν αυξάνει τους δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα κατά 120%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 140% και στα φύλλα καπνού κατά 60%. Οι δασμοί αυξήθηκαν επίσης σε προϊόντα όπως είναι τα καλλυντικά και το ρύζι.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι η Τουρκία προχώρησε σε αύξηση των τελωνειακών δασμών βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας, «σε αντίποινα στις εσκεμμένες επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία μας», όπως έγραψε στο Twitter

Σχολιάστε

Translate »