Στο δρόμο οι Έλληνες με το νέο πτωχευτικό κώδικα
Οδικηγόρος Δημήτρης Αλβανός, μίλησε στο Newsbomb.gr, για το μείζον ζήτημα της δυνατότητας χορήγησης μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή σε πολίτη τρίτης χώρας, που αποκτά ακίνητο στην Ελλάδα μετά από αναγκαστικό πλειστηριασμό.

Σύμφωνα με την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΝΣΚ (Τμήμα Δ), μετά τον αναγκαστικό πλειστηριασμό ακινήτου, που βρίσκεται στην Ελλάδα, και την καταβολή από τον υπερθεματιστή, πολίτη τρίτης χώρας, του συνολικού εκπλειστηριάσματος, ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ, στον επί του πλειστηριασμού υπάλληλο, είναι δυνατή η χορήγηση σε αυτόν μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή, κατά τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. Β του ν. 4251/2014, όπως ισχύουν, υπό τους απαράβατους όρους ότι:

α) Η καταβολή του εκπλειστηριάσματος στον επί του πλειστηριασμού υπάλληλο έχει συντελεσθεί με έναν από τους τρόπους, που περιοριστικά αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. Β περ. 2 του ν. 4251/2014, όπως ισχύουν,

β) έχει γίνει μεταγραφή της περίληψης της κατακυρωτικής έκθεσης του ακινήτου στα οικεία βιβλία μεταγραφών και

γ) ο πλειστηριασμός δεν έχει ακυρωθεί με έναν από τους προβλεπόμενους νόμιμους τρόπους.

Για την συγκεκριμένη απόφαση χορήγησης golden visa, μίλησε στο Newsbomb.gr, ο δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, Δημήτρης Αλβανός, αναφέροντας ότι «η χορήγηση αυτή ισχύει ήδη με έναν νόμο που έχει ψηφιστεί από το 2014, για την χορήγηση ιθαγένειας και είναι κάποια κίνητρα για να έρχονται ξένοι και να αφήνουν χρήματα εδώ. Αν παραδείγματος χάριν, έρθει κάποιος ξένος και αγοράσει ένα ακίνητο 250.000 ευρώ παίρνει αυτή τη χρυσή βίζα».

Ωστόσο, όπως δήλωσε, η διαφορά τώρα έγκειται στο γεγονός ότι κάποιος ξένος αλβανικής υπηκοοτητας πήρε ένα ακίνητο σε πλειστηριασμό, οπότε τέθηκε το ζήτημα στο ΝΣΚ να γνωμοδοτήσει κατά πόσο σε περίπτωση πλειστηριασμού μπορεί κάποιος να πάρει χρυσή βίζα.

«Το ΝΣΚ με τη σειρά του είπε ότι εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις του νόμου, μπορεί να γίνει κανονικά», επεσήμανε ο κ. Αλβανός.

«Το γεγονός αυτό είναι προπομπός κακών εξελίξεων, καθώς με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, η διαδικασία πλειστηριασμού καθίσταται πάρα πολύ εύκολη, τα ακίνητα των ανθρώπων θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό και στην πράξη θα έρχονται ξένοι και θα πετάνε τους Έλληνες από τα ακίνητά τους», υπογράμμισε.

Αυτές τις ημέρες, μας αναβάθμισε ο οίκος Moody’s με το επιχείρημα ότι ψηφίσαμε τον πτωχευτικό και θα γίνονται πιο εύκολα πλειστηριασμοί. Πρόκειται λοιπόν για ένα ζήτημα προτεραιοτήτων, όπως μας εξήγησε, και αυτό έχει κινήσει επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Δυστυχώς στην ελεύθερη οικονομία ενίοτε η καταστροφή του ενός είναι η ευκαιρία του άλλου. Με τη σειρά τους τα κράτη, προσπαθούν να βρουν μία χρυσή τομή, να σταθμίσουν το δημόσιο συμφέρον και την οικονομική ελευθερία».

«Κατά τη γνώμη μου, με τα νομοσχέδια τα οποία φέρνουν, έχει γείρει η πλάστιγγα πολύ εις βάρον των Ελλήνων», ανέφερε ο κ. Αλβανός.

Η παραπάνω διαδικασία ίσχυε λοιπόν στην πώληση, αλλά τώρα θα ισχύει και στον πλειστηριασμό.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις διαδικασίες εξπρές που θα φέρει ο νέος πτωχευτικός κώδικας και τα περιορισμένα νομικά όπλα του δανειολήπτη, θα τον οδηγήσουν στο να μην μπορεί να μετριάσει τις ενέργειες της τράπεζας.

«Εν ολίγοις, απλοποιούν πολύ τη διαδικασία και αφαιρούν τη δυνατότητα στον δανειολήπτη, να αυξήσει την τιμή του ακινήτου. Τώρα ουσιαστικά ο δανειολήπτης θα βρίσκεται στο έλεος της τράπεζας, χάνοντας κάποια από τα βασικά του όπλα», καταλήγει ο κ. Αλβανός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »