Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα περιμένουν κυρώσεις αν και το Oruc Reis παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Κυρώσεις που αν υπήρχε η επονομαζόμενη… ευρωπαική αλληλεγγύη θα έπρεπε χωρίς δεύτερη σκέψη να έχουν τεθεί από την ψήφιση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου αλλά ακόμα περιμένουν στην Αθήνα.

Τι κυρώσεις όμως θα βάλουν όταν η Τουρκία ουσιαστικά “δωροδοκεί” την ΕΕ με τις τεράστιες αγορές οπλικών συστημάτων αλλά και την έκθεση της ευρωπαική οικονομίας στην τουρκική ειδικά υπό το πρίσμα των οικονομικών του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολύ εκτεθειμένες τράπεζες όπως οι ισπανικές που έχουν 64 δισ. δολάρια τουρκικό χρέος, οι ιταλικές με 21, οι βρετανικές 13 δισ.δολάρια και οι γερμανικές με 9 δισ. δολάρια(εδώ δεν υπολογίζουμε τα ποσά των τραπεζών που στηρίζουν τις ισπανικές που είναι εκτεθειμένες στην Τουρκία). Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2019 οι ευρωπαικές μόνο τράπεζες είχαν έκθεση 166 δισ. δολάρια, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αντιπροσωπεύουν το μερίδιο του λέοντος χωρίς να υπολογίζονται τα εκατοντάδες εργοστάσια στην Τουρκία.

Ο δεύτερος τομέας είναι ο εξοπλιστικός με τη Γερμανία να παραδίδει έξι υποβρύχια Τ-214 κόστους 2,2 δισ δολαρίων. Η Ισπανία με τη γνωστή σύμπραξη να αφορά το πρόγραμμα ναυπήγησης του τουρκικού μίνι αεροπλανοφόρου Anadolu μέσω μίας ισπανο-τουρκικής κοινοπραξίας, ένα σκάφος όμοιο σχεδιαστικά με το αντίστοιχο ισπανικό κόστους 1 δισ.δολαρίων. Την Ιταλία με την Άγκυρα να αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα ιταλικών οπλικών συστημάτων, ενώ γενικότερα οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει συνεργασία σε πλήθος κοινοπραξιών, όπως τη συμπαραγωγή του επιθετικού ελικοπτέρου Τ-129 και την κατασκευή κατασκοπευτικών δορυφόρων από τον ιταλικό όμιλο Leonardo. Ενώ ακολουθούν σειρά άλλων χωρών με συμβόλαια δισεκατομμυρίων.

Μόλις πριν λίγες ημέρες ο εξωτερικός σύμβουλος του Τ.Μπάιντεν δεν συμφώνησε με τις θέσεις του Εμανουέλ Μακρόν, που ζητά να παγώσουν οι συζητήσεις με την Τουρκία για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Σύνδεσης, ούτε με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Τέλος και ως “πυρηνικά” όπλα η Τουρκία κρατά το μεταναστευτικό αλλά πλέον και τον θρησκευτικό φανατισμό καθώς ο Ερντογάν παρουσιάζεται ως υπερασπιστής του Ισλάμ και αυτό πλέον είναι το τελευταίο που θα ήθελαν να δουν ειδικά στην Γερμανία (εδώ ήδη οι τουρκικές ψήφοι είχαν στηρίξει κατά πλειοψηφία την Α.Μέρκελ).

Στην Αθήνα περιμένουν τις… Βρυξέλλες

Από πλευράς Αθήνας, παραμένει σε ισχύ το μήνυμα Δένδια στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ότι η ΕΕ θα πρέπει να προετοιμάζει κυρώσεις. «Η Άγκυρα παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας και υπονομεύει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Αγνοεί τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και θέτει εμπόδια στην βελτίωση των σχέσεων ΕΕ με την Τουρκία» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την νέα παράνομη Navtex για το Oruc Reis, που εξέδωσε η Άγκυρα για θαλάσσια περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η τουρκική ηγεσία από τη μια θα συνεχίσει τις προκλητικές δράσεις της, στο πλαίσιο της τακτικής της για τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και από την άλλη θα επαναλάβει την προσφιλή της μέθοδο: να κάνει δηλαδή μια κίνηση καλής θέλησης πριν τις 11 Δεκεμβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ούτως ώστε να αποφύγει τη σκόπελο των κυρώσεων με μονίμως χαμένη την Ελλάδα που θα έχει μείνει για ακόμα μια φορά με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο… χέρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »