Τι αναφέρουν οι ειδικοί
Σταθερά σε διψήφιο αριθμό εξακολουθούν να κινούνται τα κρούσματα του κορoνοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Το άνοιγμα του τουρισμού ήταν αναπόφευκτο ότι θα επιφέρει αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο το «καμπανάκι» που χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι δεν αφορά μόνο τους τουρίστες αλλά και την κατάσταση που υπάρχει με την εικόνα των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η ανησυχία των ειδικών είναι έκδηλη και μπροστά στον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση, οι λοιμωξιολόγοι εδώ και ημέρες πιέζουν να γίνει υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους και όχι μόνο. «Οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται στους κλειστούς χώρους, που είναι πολλοί άνθρωποι μέσα και στους ανοιχτούς χώρους όταν υπάρχει μεγάλος συνωστισμός», ανέφερε στο OPEN ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Η χρήση της μάσκας να καθιερωθεί σε όλους τους κλειστούς χώρους», δήλωσε από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς.

Έτσι, το βράδυ της Παρασκευής ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης με μήνυμα στο Twitter ανακοίνωσε πως πλέον η χρήση ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από εργαζόμενους και πελάτες καθίσταται υποχρεωτική.

Κρίσιμο το επόμενο 15ημερο για την πορεία του ιού στη χώρα
Από την πλευρά του, τους λόγους που η πορεία της επιδημίας του κοροναϊού στα αστικά κέντρα ανησυχεί τους επιστήμονες εξήγησε ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας των λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

Τα αστικά κέντρα είναι αυτά που θεωρείται ότι συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό «ορφανών» κρουσμάτων κορονoϊού, κάτι αναμενόμενο κατά τον κ. Σύψα.

Σε κάθε περίπτωση, η επίπτωση των συναθροίσεων, των φαινομένων συγχρωτισμού και της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων προστασίας που παρατηρούνται στην Αττική, θα φανούν σε διάστημα δέκα έως 15 ημερών.

«Περιμένουμε έως το τέλος του μήνα να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα», αναφέρει ο κ. Σύψας, προσθέτοντας ότι τα υποψήφια μέτρα στο τραπέζι σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων είναι πολλά και δεν αποκλείεται τίποτα τις επόμενες εβδομάδες.

Όσον αφορά στο γιατί οι λοιμωξιολόγοι και οι υπόλοιποι ειδικοί που παρακολουθούν την επιδημία εστιάζουν περισσότερο στα εγχώρια κρούσματα σε σχέση με τα εισαγόμενα, ο λόγος είναι ότι τα τελευταία είναι γνωστά, μπορούν να απομονωθούν και να ιχνηλατηθούν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει φόβος και για τα εισαγόμενα, οι εισροές των οποίων προφανώς πρέπει να κινούνται σε λελογισμένα επίπεδα, αλλιώς εάν ξεφύγουν, θα ακολουθήσουν μέτρα και στις πύλες εισόδου της Ελλάδας.

Ανησυχία για τα διάσπαρτα κρούσματα σε νησιά και χωριά
Την ίδια ώρα «καμπανάκι» κινδύνου έχει χτυπήσει σε Βόλο, Κρήτη και Σαντορίνη, καθώς επιβεβαιώνονται το ένα μετά το άλλο τα πρώτα κρούσματα κορονoϊού.

Στον Βόλο θετική στον ιό βρέθηκε μια 40χρονη γυναίκα που εμφάνισε συμπτώματα και μετέβη στο Πολυϊατρείο της Κλινικής ΑΝΑΣΣΑ, όπου και υποβλήθηκε σε μοριακό τεστ κοροναϊού.

Το αποτέλεσμα ήταν θετικό και όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για την COVID-19.

Η γυναίκα παραμένει νοσηλευόμενη σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου, ενώ ξεκίνησε η διαδικασία της ιχνηλάτισης των επαφών με πρώτο το σύζυγό της.

Κοροναϊός: 28 νέα κρούσματα και ένας θάνατος – Τα 12 εισαγόμενα
Σημειώνεται πως σε 28 ανέρχονταν τα νέα κρούσματα κορονoϊού στη χώρα μας -σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση-, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας, ενώ τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Παράλληλα, καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος.

Όσον αφορά τα εγχώρια κρούσματα, τρία εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, δύο στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, ενώ κρούσματα βρέθηκαν σε Ξάνθη, Μαγνησία, Λάρισα, Ηράκλειο, και Χαλκιδική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.964, εκ των οποίων το 54.8% άνδρες αφορά άνδρες. 1.085 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.035 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »