Προβληματίζει έντονα η σχέση του Τραμπ με τον Ερντογάν – “Είναι επικίνδυνη”
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός γερουσιαστής στο Νιου Τζέρσεϊ), χτύπησε ξανά τον αμερικανό πρόεδρο, αυτή τη φορά με μία σκληρού περιεχομένου επιστολή. Οι κατηγορίες του προς τον Τραμπ είναι πάρα πολύ σοβαρές, καθώς επισημαίνει πως η αδράνεια του αμερικανού προέδρου απεναντι στην τουρκική προκλητικότητα, συμβαίνει επειδή ο Τραμπ κοιτάζει το συμφέρον του και τη σχέση του με τον τούρκο ομόλογό του και όχι το συμφέρον και την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ένα από τα κορυφαία στελάχη των Δημοκρατικών, στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ζήτησε έγγραφα από τον διευθυντή των εθνικών μυστικών υπηρεσιών τη Δευτέρα, για να αποκαλυφθούν επιτέλους λεπτομερώς αυτό που ονόμασε «στενούς δεσμούς» του προέδρου Τραμπ με τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε επιστολή του προς τον Robert O’Brien, ο γερουσιαστής Bob Menendez (D-N.J.), κάλεσε την κοινότητα πληροφοριών να εκδώσει έγγραφα που να περιγράφουν λεπτομερώς «τις επιπτώσεις της φύσης και της εθνικής ασφάλειας των στενών δεσμών του προέδρου Trump με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Ο Μενεντέζ πρόσθεσε στην επιστολή του ότι τα έγγραφα ήταν απαραίτητα για να εξεταστούν παραδείγματα των συναλλαγών του Τραμπ με τον Τούρκο πρόεδρο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, συμπεριλαμβανομένης της άρνησής του να επιβάλει κυρώσεις που επιβάλλονται από το Κογκρέσο στην Τουρκία, καθώς και την απόφασή του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από μια περιοχή της βόρειας Συρίας που έκτοτε έχει καταληφθεί από τουρκικές δυνάμεις.

«Σε κάθε ένα από αυτά τα παραδείγματα, οι θέσεις ή η σιωπή του Προέδρου Τραμπ φαίνεται να επηρεάστηκαν από τη σχέση του με τον Πρόεδρο Ερντογάν ή από τα προσωπικά του συμφέροντα στην Τουρκία, παρά στην προώθηση των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», δήλωσε ο Μενεντέζ.

«Παρόλο που μπορεί να λειτούργησε η «στρατηγική» αυτή προσωπικά για τον Πρόεδρο Τραμπ, αυτή η σχέση δεν λειτούργησε καλά για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, τη χώρα στην οποία εξελέγη να ηγηθεί», πρόσθεσε ο γερουσιαστής.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ζητά συγκεκριμένα να υποβληθούν στο Κογκρέσο μια σειρά εσωτερικών εγγράφων και επικοινωνιών που τεκμηριώνουν τη φύση και τις συνέπειες για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, από τις στενές σχέσεις του προέδρου Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για μία βαρύτατη κατηγορία εναντίον του κ. Τραμπ, και έρχεται μετά από ισχυρισμούς συνεργατών του, όπως ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, ο οποίος στο βιβλίο του παρουσιάζει το Αμερικανό πρόεδρο να ενδιαφέρεται για τα προσωπικά και τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, αντί για τα συμφέροντα της χώρας της οποίας είναι πρόεδρος.

Όπως αναφέρει το hellasjournal.com σχετικά με την επιστολή, ο γερουσιαστής επεσήμανε την άρνηση του προέδρου των ΗΠΑ να επιβάλει τις νομικά επιβληθείσες κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, καθώς και την αδράνεια του Αμερικανού Προέδρου όταν ο Ερντογάν μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Γράφει σχετικά:

“Κατά την ηγεσία του Προέδρου Τραμπ, η Τουρκία αγόρασε ένα σύστημα πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία σε παραβίαση των νόμου περί κυρώσεων των ΗΠΑ. Αν και το σύστημα παραδόθηκε περισσότερο από ένα χρόνο πριν και δοκιμάστηκε σε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έχει ακόμη επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για αυτήν τη συμπεριφορά.

Αυτή η παθητική προσέγγιση έχει ενθαρρύνει την Τουρκία, η οποία απειλεί τη συνοχή του ΝΑΤΟ και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια χωρών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου”.

Ο κ. Μενέντεζ θυμίζει την αποτυχημένη εκστρατεία του Λευκού Οίκου για τον αποκλεισμό της πρότασης του, που αναγνώριζε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων εκ μέρους του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Ο κ. Τραμπ προσπάθησε με φιλικούς του γερουσιαστές να εκτροχιάσει τη διαδικασία στη Γερουσία, αλλά τελικά νίκησε ο κ. Μενέντεζ όταν το σύνολο των συναδέλφων του, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Μενεντέζ αναφέρθηκε και στις ηχογραφήσεις συνεντεύξεων μεταξύ του δημοσιογράφου της Washington Post, Bob Woodward και τουTrump, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τον Woodward, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών που έκανε ο Trump στον Τούρκο ηγέτη.

«Ταιριάζω πολύ καλά με τον Ερντογάν, παρόλο που δεν πρέπει να το κάνεις γιατί όλοι λένε,« Τι φρικτός τύπος ». Αλλά, ξέρεις, για μένα λειτουργεί καλά», είπε ο Τραμπ στον Γουόουορντ.

Ο Λευκός Οίκος δεν επέστρεψε αμέσως αίτημα για σχολιασμό. Οι συνεντεύξεις του Trump με τον Woodward, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του νέου βιβλίου του συγγραφέα για τον πρόεδρο, έχουν γίνει «πονοκέφαλος» για τη διοίκηση τις τελευταίες εβδομάδες λόγω μερικών σχολίων που έκανε ο Trump στον Woodward νωρίτερα αυτό το έτος σχετικά με την πανδημία κορονοϊού που συγκρούστηκε με τις δικές του δημόσιες παρατηρήσεις.

Η αλήθεια είναι πως “έχουν μαζευτεί” πολλά περιστατικά με τον αμερικανό πρόεδρο να “παραβλέπει” την ηγεμονική “τρέλα” του “σουλτάνου”, κάτι που έχει φέρει πολλές αντιδράσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ προς το πρόσωπό του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »