Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, 2019

Νέες αποκαλύψεις που εκθέτουν τον Τραμπ: «Θέλει συμβιβασμο με την Τουρκία» – Οργή Γερουσιαστών & Αμερικανικών ΜΜΕ

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την χθεσινή συνάντηση Τραμπ με τους Γερουσιαστές. Κατά τη διάρκεια μίας κλειστής σύσκεψης στον Λευκό Οίκο την Τρίτη, ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές μεγαλύτερη «ευελιξία» στις κυρώσεις έναντι της Τουρκίας ως απάντηση στην αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία και διαφώνησε με πολλούς από τους νομοθέτες που υποστηρίζουν πως το Κογκρέσο θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα.

«Θα ήθελε λίγο περισσότερο χώρο, προκειμένου να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο γερουσιαστής Κέβιν Κράμερ μετά τη συνάντηση των 46 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών και του προέδρου.

Ο Τραμπ κάλεσε τους γερουσιαστές στο Λευκό Οίκο, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες, ότι θα έχει μία ήπια προσέγγιση στην απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει από τη Ρωσία τους S-400.

Σύμφωνα με νόμο που πέρασε το 2017 η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, ωστόσο ο Τραμπ παρακώλυσε την εφαρμογή τους έπειτα από πιέσεις του προέδρου Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στην Ιαπωνία.

Ο Τραμπ προσπάθησε να πείσει τους γερουσιαστές να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό με τον Ερντογάν αντί να επιβάλουν κυρώσεις, σύμφωνα με το NBC.

Μάλιστα, είπε στους γερουσιαστές ότι πιστεύει πως μπορεί να εκμεταλλευτεί τη σχέση του με τον Ερντογάν ούτως ώστε να φτάσει σε μία λύση που θα λειτουργήσει καλύτερα από οποιεσδήποτε κυρώσεις.

Η συνάντηση με τους γερουσιαστές ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία. «Υπάρχουν ακόμα εντάσεις στην οικογένεια», είπε στο NBC ένας από τους γερουσιαστές που βρέθηκαν στη συνάντηση.

, ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει ανένδοτος στο ζήτημα της Τουρκίας καθώς θεωρεί ότι προτεραιότητα έχουν άλλα ζητήματα για τις ΗΠΑ και όχι η «τιμωρία» της Τουρκίας. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Α.Μεσογείου, καθώς, χωρίς την απειλή σκληρών κυρώσεων, η Τουρκία αναμένεται να κλιμακώσει στο προσεχές μέλλον.

Μια σημαντική πληροφορία, η οποία αφορά την τροπή των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μεταδίδει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post. Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μπλοκάρει τις κυρώσεις που ετοιμάζει η Ουάσιγκτον για την Τουρκία, εξαιτίας της αγοράς ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

Ο Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ φαίνεται πως ξεκαθάρισε την στάση του σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον με αντιπροσωπεία των Ρεπουμπλικανών. Ο κ. Τραμπ, παρά τις πιέσεις που δέχεται από την Γερουσία, έχει άλλη άποψη για τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θεωρεί ότι οι ΗΠΑ την δεδομένη στιγμή έχουν άλλες προτεραιότητες που αφορούν κυρίως το εσωτερικό της χώρας.

O Πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί ότι η «τιμωρία» της Τουρκίας δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης του.

Η κρίσιμη συνάντηση

«Ο Πρόεδρος Τράμπ συναντήθηκε την Τρίτη με έναν κορυφαίο γερουσιαστή, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση στο Λευκό Οίκο, η οποία αφορούσε τις κυρώσεις για την Τουρκία εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος», μεταδίδει το αμερικανικό μέσο.

Στην συνέχεια, η Washington Post προσθέτει τα εξής: « Οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας, υπό την ηγεσία του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, James E. Risch (Idaho), προτρέπουν το Τραμπ να μην παραιτηθεί από τις υποχρεωτικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400».

Η στάση του Τραμπ

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «Ο Πρόεδρος Τραμπ φάνηκε να υποστηρίζει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αντί σκληρών κυρώσεων. Ο ίδιος εστίασε σε ζητήματα όπως την υγειονομική περίθαλψη, τη μετανάστευση και τη νέα φορολογική συμφωνία που η διοίκησή του εξασφάλισε με το Κογκρέσο αυτήν την εβδομάδα».

Με άλλα λόγια λοιπόν, στην παρούσα φάση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί ότι η «τιμωρία» της Τουρκίας δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης του. Ωστόσο, όπως οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκράτες έχουν άλλη άποψη για το όλο ζήτημα.

Σχολιάστε

Translate »