To Oruc Reis συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία
Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα κινείται εδώ και περίπου μια ώρα το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis προερχόμενο από την κυπριακή ΑΟΖ, έχοντας κάνει παράλληλα παρέαση καλωδίων.

Ο ελληνικός στόλος παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις, ενώ οι προειδοποιήσεις για αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού είναι έντονες και διαδοχικές. Η κρίση στο ΝΑ Αιγαίο ξεκίνησε και οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές.

Κορυφώνεται η κρίση στο Αιγαίο: Έφτασε στην περιοχή έρευνας το Oruc Reis
To Oruc Reis συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ μπαίνοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα άπλωσε καλώδια, ωστόσο δεν διεξάγει έρευνες. Κοντά στην περιοχή βρίσκεται αριθμός ελληνικών πολεμικών πλοίων

Από τον ασύρματο των ελληνικών πλοίων εκπέμπεται ανά 15 λεπτά το ίδιο μήνυμα με το οποίο λένε στο πλήρωμα και τον κυβερνήτη του Ορούτς Ρέις ότι βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον καλούν να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex, που απαντά στην αντίστοιχη ελληνική, εμμένοντας στις ανακοινώσεις για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ γύρω από το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με το trthaber.com, η νέα Navtex έχει ισχύ έως τις 23 Αυγούστου και ανακοινώθηκε για την περιοχή όπου το Oruç Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές μελέτες.

Όπως αναφέρει το τουρκικό μέσο, το Oruç Reis, μαζί με τα πλοία «Ataman» και «Cengiz Han», θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτός της Κύπρου, στην περιοχή που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Νωρίς το μεσημέρι, ο σταθμός Ηρακλείου εξέδωσε αντι-Navtex με την οποία ανακοίνωσε ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Και κατά δεύτερον επισημαίνει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »