Τουρκικά drones παίρνουν θέση για επίθεση κατά των Ρωσόφωνων στην Α. Ουκρανία
Πηγές στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρουν ότι τουλάχιστον έξι τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Bayraktar TB2 μετακινήθηκαν σε αεροδρόμιο στην περιοχή Kramatorsk για να προετοιμάσουν επίθεση στα εδάφη των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

 

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, αυτά τα έξι τουρκικά drone παραχωρήθηκαν δωρεάν από την τουρκική πλευρά, έτσι ώστε η Ουκρανία να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σε κάποια επιχείρηση στο Ντονένσκ, αναμένοντας ανάλογα αποτελέσματα με αυτά που είδαμε στο έδαφος του Ναγκόρνο.

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει έξι τουρκικά drone Bayraktar TB2 στη ζώνη επιχειρήσεων έτοιμα για επιχειρήσεις κατά των ρωσόφωνων δυνάμεων στο Ντονένσκ.

Τα έξι μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μετακινήθηκαν στο Kramatorsk. Η χρήση Bayraktar TB2 από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ένοπλης σύγκρουσης στο Ναγκόρνο αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική”, τόνισε Ρώσος ειδικός.

Δεδομένου του γεγονότος ότι η Ουκρανία σκοπεύει να αποκτήσει μια μεγάλη παρτίδα τουρκικών drone, Ρώσοι εμπειρογνώμονες εκφράζουν την άποψη ότι η Άγκυρα παρέδωσε αυτά τα εναέρια οχήματα στο Κίεβο ειδικά για δοκιμές στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, κάτι που αναπόφευκτα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές απώλειες των Ρωσόφωνων των αυτοανακυρηχθέντων δημοκρατιών της περιοχής.

Μάλιστα Ουκρανοί ειδικοί είχαν μεταβεί στο Ναγκόρνο εδώ και μεγάλο διάστημα για να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα και τις τακτικές δράσεις των τουρκικών drone στον πόλεμο.

Στο Ναγκόρνο τα τουρκικά drone χρησιμοποιήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν για επιθέσεις στον αρμενικό στρατό. Αυτό συνέβαλε στην αποφυγή απωλειών προσωπικού και στην ταχύτατη επίτευξη ορισμένων αποστολών μάχης σε δύσκολα εδάφη.

Φυσικά, τα εδάφη της Α. Ουκρανίας έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας αναμένουν την παραλαβή των πρώτων μαχητικών τύπου Sokol-300 το 2022.
“Είναι αλήθεια ότι πρέπει να βρεθούν χρήματα για τα «γεράκια», και αυτό είναι τώρα πολύ δύσκολο, αφού δίνεται προτεραιότητα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Παρεμπιπτόντως, εξετάζονται τρεις τοποθεσίες για την κατασκευή Bayraktar TB2 UAV στην Ουκρανία με επικρατέστερη περιοχή αυτή του Zaporozhye, αλλά τελικά Τούρκοι εμπειρογνώμονες θα αποφασίσουν για το θέμα.

Πηγές μας θεωρούν ότι η Τουρκία μέσω δια μέσου Πολωνίας, θα πουλάει τα Bayraktar TB2 χωρίς περιορισμούς από Καναδά και άλλες χώρες αφού αυτές μπορούν να παρακαμφθούν τέλεια μέσω της Ουκρανίας”, δηλώνει Ουκρανός ειδικός.

Παρεμπιπτόντως, οι αρχές του Κιέβου προσπάθησαν να “σπρώξουν” ουκρανικούς κινητήρες σε τουρκικά UAV, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

 

Στο πλαίσιο των εξελίξεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είναι γνωστό ότι Ουκρανία και η Τουρκία έχουν καταλήξει σε αμυντική συμφωνία για τη διασφάλιση της ασφάλειας της περιοχής του Εύξεινου Πόντου και της Αζοφικής θάλασσας (Κριμαία),προκειμένου όμως να αντιμετωπιστεί η Ρωσία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ουκρανικών δημοσιογραφικών πηγών, μιλάμε για μια ολοκληρωμένη στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για τη Ρωσία, καθώς τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 αναπτύσσονται στη βόρεια πλευρά της Τουρκίας καλύπτοντας ολόκληρο το έδαφος της χερσονήσου της Κριμαίας.

Η στρατηγική συμφωνία συμμαχίας συνεπάγεται ενεργή αλληλεπίδραση των ενόπλων δυνάμεων και της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ Τούρκων και Ουκρανών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »