Δευτέρα 6 Απριλίου, 2020

Ξεκινά από σήμερα το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας στα Εξάρχεια

Οι… ασπίδες φεύγουν, οι πεζοί αστυνομικοί έρχονται. Εξάρχεια σε 6 τομείς χωρίς ΜΑΤ! Μόνο δύο διμοιρίες θα μείνουν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη και στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ολες οι υπόλοιπες αντικαθίστανται από πεζές και… δίτροχες περιπολίες, αστυνομικούς με σκούτερ, drones και αστυνομικούς σκύλους περιπολίας! Αυτό είναι το νέο σχέδιο αστυνόμευσης των Εξαρχείων, που θα κάνει… πρεμιέρα σήμερα, με στόχο την καταπολέμηση της χαρτογραφημένης εγκληματικότητας.

Ο νέος σχεδιασμός στηρίζεται στον «τεμαχισμό» της περιοχής σε 6 τομείς, ανάλογα με τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί σε αυτούς και αντίστοιχες δράσεις αντιμετώπισης και καταπολέμησης της παραβατικότητας.

Από αυτή τη χαρτογράφηση ξεχωρίζει ένας μεγάλος τομέας όπου καταγράφονται καθημερινές κλοπές και ληστείες πεζών αλλά και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Αυτή η περιοχή περικλείεται από τις οδούς Τσαμαδού, Ζαΐμη, Μεθώνης, Δερβενίων, Βαλτετσίου, Αραχώβης, Στουρνάρη και μερικές ακόμη.

Αρχικά θα διατεθούν τρεις πεζές περιπολίες των τεσσάρων αστυνομικών και άλλες δύο εποχούμενες με σκούτερ που θα κινούνται παράλληλα σε χαρτογραφημένες διαδρομές. Συνολικά 30 αστυνομικοί θα περιπολούν ανά βάρδια σε πεζές και εποχούμενες περιπολίες και περίπου 100 συνολικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στα πρώτα στάδια υλοποίησης του νέου σχεδίου το «ωράριο» θα είναι από τις 09:00 έως τις 23:00 το βράδυ και θα επεκταθεί όλο το 24ωρο.

Αυτές οι περιπολίες θα έχουν τη συνδρομή ομάδων ΟΠΚΕ και της νέας ομάδας «ΔΡΑΣΗ», οι οποίες θα επεμβαίνουν σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών και τυχόν επιθέσεων εναντίον των περιπολιών. Ουσιαστικά θα αντικαταστήσουν τις δυσκίνητες διμοιρίες των ΜΑΤ, καθώς όπως εκτιμήθηκε από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. η «βαριά» παρουσία τους δημιουργούσε εστίες έντασης και αντιπαράθεσης, ενώ παρουσιαζόταν δυσλειτουργία στις περιπτώσεις καταδίωξης, προσαγωγής υπόπτων και σύλληψης δραστών.

Στον νέο αστυνομικό σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής αλλά και η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής προκειμένου να προβαίνει στις απαραίτητες διαδικασίες έρευνας των εγγράφων αλλοδαπών με έντονα παραβατική συμπεριφορά.

Το νέο σχέδιο στοχεύει στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας του δρόμου και εξάρθρωσης εγκληματικών συμμοριών που είχαν καταστήσει «έδρα» και καταφύγιο την περιοχή. Ενδεικτική είναι η παρουσία του υπουργο ύ Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις συσκέψεις που έγιναν Δευτέρα και Τρίτη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για τις τελικές παρεμβάσεις στην εφαρμογή του σχεδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «προπομπός» για την απόσυρση των ΜΑΤ από τα Εξάρχεια κ αι… αντικατάστασή τους από πεζές και εποχούμενες περιπολίες ήταν οι τακτικές και καθημερινές αστυνομικές επιχειρήσεις στην περιοχή, οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ωρίμασαν τις συνθήκες για μόνιμη και ηπιότερη αστυνομική παρουσία με την αρμονική συνύπαρξη αστυνομικών και κατοίκων, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας όπως σε όλες τις άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.

Ενδεικτικά, από τις 7 έως και τις 14 Ιανουαρίου 2020 εξελίχθηκαν 12 αστυνομικές επιχειρήσει ς στα Εξάρχεια, στις οποίες έγιναν 100 προσαγωγές και 23 συλλήψεις.

Από τις 23 Ιανουαρίου έως και το περασμένο Σάββατο, 250 αστυνομικοί, που πραγματοποίησαν συστηματικούς αστυνομικούς ελέγχους σε 16 τομείς της Αθήνας, προέβησαν σε 6.759 ελέγχους ατόμων, 1.828 προσαγωγές και 167 συλλήψεις για κλοπές, ναρκωτικά, παραεμπόριο, λαθραία καπνικά προϊόντα και άλλα αδικήματα. Κατασχέθηκαν 4 μαχαίρια, 82,4 γραμμάρια ηρωίνης, 43 ναρκωτικά χάπια, 14,3 γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, 140 συσκευασίες καπνού, 2.118 πακέτα λαθραία τσιγάρα, 1.169 είδη ρουχισμού και 4.790 άλλα είδη παραεμπορίου. Εντοπίστηκαν τρεις αποθήκες προϊόντων παραεμπορίου και σε τρεις περιπτώσεις απομάκρυναν άτομα που είχαν καταλάβει παράνομα κτίρια και χώρους.

Ο βασικός άξονας του νέου σχεδίου αστυνόμευσης στοχεύει στην ισχυρότερη αστυνόμευση και περιοχών της Δυτικής Αττικής, από την οποία διαπιστώνονται ληστρικές «εκδρομές» και… εξαγωγή δραστών και εγκληματικών συμπεριφορών κυρίως προς βόρεια και νότια προάστια αλλά και στο κέντρο της Αθήνας. Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τις στοχευμένες αστυνομικές δράσεις έχουν αυξηθεί από 8 σε 16 οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), με 120 επιπλέον άτομα, που θα δρουν στα δυτικά προάστια.

Με αυτές τις ομάδες θα επιχειρηθεί η πύκνωση των περιπολιών, η αύξηση των ελέγχων και η δημιουργία μιας περιμετρικής αστυνομικής «αλυσίδας» για την αποτροπή της μετακίνησης δραστών και εγκλήματος, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, σε κεντρικούς και παρακαμπτήριους οδικούς άξονες που οδηγούν σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Το αστυνομικό προσωπικό θα προμηθευτεί «έξυπνες» φορητές ηλεκτρονικές συσκευές για την ταυτοποίηση αποτυπωμάτων ελεγχόμενων ατόμων και εκκρεμή διωκτικά έγγραφα σε βάρος τους.

Στα χαρακτηριστικά του νέου σχεδίου θα είναι και η… αναζήτηση του χρήματος (follow the money) από προσωπικό υπηρεσιών Ασφάλειας, δηλαδή ο εντοπισμός ατόμων που κινούνται με πολυτελή αυτοκίνητα, διαμένουν σε… βίλες, διαθέτουν μετρητά, οι οποίοι είτε είναι… άνεργοι, είτε δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την κατοχή τους από την «επαγγελματική» τους δραστηριότητα.

Σχολιάστε

Translate »