Έγκλημα πολέμου διαπράττει η δύση στην Λιβύη που επιτρέπει στην Τουρκία να κάνει ό,τι θέλει
Πραγματικά πολλά πράγματα είναι άξια απορίας σχετικά με το πως αντιλαμβάνονται χώρες που είναι υπερδυνάμεις την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά σε πολύπαθες χώρες σαν την Λιβύη.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν και έθεσαν στην μαύρη λίστα τους τα μέλη της πολιτοφυλακής του Χαφτάρ για ύποπτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου, κάνοντας το χατίρι του Ερντογάν για μία ακόμη φορά.

Η όλη διαδικασία ενεργοποιήθηκε από τις ΗΠΑ, αφού η Ρωσία μπλόκαρε τις όποιες κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον της πολιτοφυλακής του LNA, απαιτώντας να εμφανιστούν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν την Τετάρτη ήταν βάσει του νόμου Magnitsky, ο οποίος επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να στοχεύει παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως “παγώνοντας” περιουσιακά στοιχεία και απαγορεύοντας στους Αμερικανούς να συνεργάζονται μαζί τους.

«Ο Μοχάμεντ αλ-Κάνι και η πολιτοφυλακή Kaniyat βασάνισαν και σκότωσαν πολίτες κατά τη διάρκεια μιας σκληρής εκστρατείας καταπίεσης στη Λιβύη», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κοντά στον Λιβυκό λαό και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία και τις δυνάμεις που διαθέτουν για να στοχεύσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη και σε ολόκληρο τον κόσμο» κατέληξε ο ίδιος.

Το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών κατηγόρησε την πολιτοφυλακή του Χαφτάρ ότι είναι υπεύθυνη για βασανιστήρια, βίαιες εξαφανίσεις, εκτοπισμό και δολοφονίες πολιτών.

“Τον Ιούνιο του 2020, ύστερα από την εκεχειρία, δυνάμεις που ανήκουν στο GNA επανήλθαν στην Ταρχούνα και ανακάλυψαν τουλάχιστον 11 μαζικούς τάφους που περιείχαν πτώματα αμάχων που είχαν προηγουμένως συλληφθεί από την πολιτοφυλακή Kaniyat του Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Κάποιοι από τους νεκρούς είχαν σημάδια βασανισμού, ενώ άλλοι θάφτηκαν ζωντανοί”, αναφέρει του αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

ΗΠΑ και Γερμανία αυτό το μήνα πρότειναν στην επιτροπή κυρώσεων να επιβάλει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση μετακινήσεων στα μέλη της πολιτοφυλακή του Χαφτάρ, αλλά η όλη κίνηση μπλοκαρίστηκε από τη Ρωσία, η οποία μέσω του ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δεν το επιτρέπει μέχρι να αποδειχθεί ότι τα εγκλήματα συνδέονται με τον LNA.

Ένας Ρώσος διπλωμάτης είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας «Η υποστήριξή μας στο μέλλον είναι δυνατή, αλλά εξαρτάται από την παροχή αδιάψευστων αποδεικτικών στοιχείων για τη συμμετοχή τους στη δολοφονία πολιτών”.

Πρώτον, το περιστατικό στην Ταρχούνα θα πρέπει να ήταν αντικείμενο ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων από ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ και όχι Τούρκων και Λίβυων αξιωματούχων του Σαράτζ.

Εγκλήματα πολέμου πιθανόν να διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές, με προεξάρχουσα βέβαια αυτή της Τρίπολης, αλλά όλο αυτό απαιτεί μια επίπονη διαδικασία από ειδικές ανεξάρτητες επιτροπές με στοιχεία.

 

Δεύτερον, εδώ και μήνες ξεκίνησαν και συνεχίζονται σποραδικά να διαπράττονται εγκλήματα πολέμου από τους τουρκόφιλους του GNA και τους Σύριους Τζιχαντιστές που έφερε η Τουρκία σε πολλές περιοχές της δυτικής Λιβύης με φρικιαστικές πράξεις.

Οι μαχητές του Σαράτζ μαζί με ακραίους τζιχαντιστές κλέβουν σπίτια και μαγαζιά, σφάζουν κόσμο, λεηλατούν περιουσίες, ενώ βιάζουν και πολλές γυναίκες.

Αυτά δεν αποτελούν εγκλήματα πολέμου, μαζί με την μεταφορά Τζιχαντιστών από την Τουρκία;

Τρίτον, η Τουρκία σχεδόν μέρα παρά μέρα μεταφέρει όπλα, εφόδια και αντάρτες στην Λιβύη παρά την απόφαση του ΟΗΕ περί απαγόρευσης εφοδιασμού των αντιμαχομένων.

Η Άγκυρα έχει “βαφτίσει” μάλιστα αυτήν την βοήθεια ως “ανθρωπιστική” και απαγορεύει σε πλοία της επιχείρησης ΕΙΡΗΝΗ να διεξάγουν νηοψίες σε οποιαδήποτε πλοίο αποπλέει από τουρκικό λιμένα με προορισμό την Μισράτα, χωρίς να την στοχοποιεί κανένας.

Για την Τουρκία γιατί δεν έχει εκδοθεί ανάλογη απόφαση “παγώματος” περιουσιακών στοιχείων και γιατί δεν διακόπτονται όλες οι μεταφορές της δήθεν ανθρωπιστικής βοήθειας στους Λίβυους;

Τέταρτον, ποια είναι η τύχη των αιχμαλώτων των δυνάμεων του Χαφτάρ κατά τις τελευταίες μάχες και γιατί δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα, μήπως επειδή οι πιο πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν;

Δεν υπάρχει επίσης καμία νόμιμη κυβέρνηση στην Τρίπολη, διότι δεν έχουν διενεργηθεί εκλογές στην χώρα εδώ και χρόνια και αυτό οφείλουν όλες οι μεγάλες δυνάμεις να το κατανοήσουν.

 

Ο αρχηγός του λιβυκού εθνικού στρατού, στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, που γνωρίζει καλά τα παιχνίδια της δύσης με τους Τούρκους, δέχθηκε μια αντιπροσωπεία σεΐχηδων και πρεσβύτερων των φυλών Al-Manfah και Al-Qatha στο γραφείο του στην έδρα του Al-Rajma, προετοιμαζόμενος όπως έδειξε και η πρόσφατη άσκηση των δυνάμεων του, να καταλάβει τα υπόλοιπα εδάφη αφού ξέρει ότι το παιχνίδι είναι στημένο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »