Η Α. Μεσόγειος είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ΗΠΑ, Γαλλίας το επόμενο διάστημα
Ασκήσεις αμερικανικών δυνάμεων σε γερμανικούς πυραύλους Patriot στην Κρήτη ξεκίνησαν στις 12 Νοεμβρίου 2020, σε μια περίοδο που η Τουρκία προκαλεί όπως και όσο δύναται την χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνοτουρκικά 13.11.2020 – 12:20232
Οι Τούρκοι φοβούνται τους S-300: ”Γιατί οι Έλληνες έχουν αυτό το σύστημα;”
Για τον σκοπό αυτόν Αμερικανοί στρατιώτες θα εκτελέσουν βολές με πυραυλικά συστήματα στην Ελλάδα μαζί με Έλληνες, Γερμανούς και Ολλανδούς στρατιωτικούς, ως μέρος μιας άσκησης δύο εβδομάδων που επικεντρώνεται στην υπεράσπιση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.

Περίπου 250 στρατιώτες από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ολλανδία συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναέριας άμυνας στο πεδίο βολής του ΝΑΤΟ στην Κρήτη.

«Αυτός ο τύπος εκπαίδευσης εξασφαλίζει ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι ενσωματωμένες και ικανές να λειτουργούν μαζί, έτοιμες να ανταποκριθούν σε κάθε απειλή προς όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε ο συνταγματάρχης Bruce Bredlow, υποδιοικητής της 10ης στρατιωτικής διοίκησης σε δήλωση του καθώς άρχιζε η εκπαίδευση.

Η 678η Ταξιαρχία αεράμυνας, με έδρα τη Νότια Καρολίνα ευρίσκεται στην Ευρώπη για περίοδο εννέα μηνών, υλοποιώντας στρατιωτικές ασκήσεις σε διάφορα σημεία της ΕΕ, με σκοπό την διαλειτουργικότητα με τις ένοπλες δυνάμεις χωρών της Ευρώπης.
Το γαλλικό πολεμικό ναυτικό σε επιχείρηση ανοικτών διαύλων στην Α. Μεσόγειο
Το γαλλικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε την διεξαγωγή επιχείρησης με την ονομασία Medor στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η ομάδα δράσης (SAG) αποτελείται από τρεις φρεγάτες, τη φρεγάτα La Fayette (F-710), τη φρεγάτα ανθυποβρυχιακού πολέμου Latouche-Tréville (D-646), η οποία μόλις ολοκλήρωσε την αποστολή της (EUNAVOR Med Irini), και τη φρεγάτα FDA Forbin (D-620) για εγγύς αντιαεροπορική άμυνα περιοχής που είναι και η ναυαρχίδα του στολίσκου.

Επιπλέον, υπάρχουν δύο αεροσκάφη που υποστηρίζουν τον στολίσκο, και πρόκειται για αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης Atlantique 2, που αναπτύσσονται επί του παρόντος και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικής επιτήρησης E3-F.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bruxelles2 και του συντάκτη Nicolas Gros-Verheyde, τα γαλλικά πολεμικά πλοία θα καθορίσουν πρώτα την «τακτική κατάσταση της θαλάσσιας περιοχής, ενώ τα αεροσκάφη θα «επεκτείνουν την καλυπτόμενη περιοχή», με την ποικιλία των αισθητήρων τους, για τον χαρακτηρισμό των δραστηριοτήτων στην Α.Μεσόγειο”.

Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές πτήσεις με ελικόπτερα NH90 από την Φρεγάτα Forbin και την φρεγάτα La Fayette για τον σκοπό αυτόν.

Ο στόχος είναι τριπλός σύμφωνα με τον γαλλικό πολεμικό ναυτικό και αφορά την «βελτίωση της αυτόνομης αξιολόγησης» της κατάστασης σε αυτό το «απέραντο θέατρο» που είναι «συγκεκριμένης στρατηγικής σημασίας», για να αποδειχθεί η παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή και η «δέσμευσή της για σεβασμό στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας», όντας όμως έτοιμη να παρέμβει «αποτελεσματικά σε περίπτωση παραβίασης του διεθνούς δικαίου».

Ο στόχος δεν αναφέρεται, είπε ο Gros-Verheyde, αλλά είναι πολύ σαφής και αφορά την Τουρκία και τις γεωτρήσεις της στην ελληνική ή κυπριακή ΑΟΖ.

Η Άγκυρα έχει εκδώσει νέα Navtex, επεκτείνοντας τη δράση των τριών σεισμικών ερευνητικών σκαφών της, Oruc Reis, Ataman και Cengizhan τα οποία τελούν υπό την προστασία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Σύμφωνα με τον Gros-Verheyde «δεν πρέπει να αμφισβητηθεί ότι αυτή η παρουσία γαλλικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών έχει σαφή σχέση με τη δοκιμή «αντίδρασης» των τουρκικών δυνάμεων.

Το πως θα αντιδράσει η Τουρκία στην γαλλική και αμερικανική παρουσία γενικά στην Α.Μεσόγειο το επόμενο διάστημα, είναι κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε ειδικά στην σκιά της νίκης Μπάιντεν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »