Η Ρωσία θέλει να διώξει την Τουρκία από την Συρία μετά την επικείμενη αποχώρηση των ΗΠΑ
ΗΤουρκία έστειλε χθες στρατιωτικές ενισχύσεις στην επαρχία Ιντλίμπ, βορειοδυτικά της Συρίας.Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι μια τουρκική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που περιλάμβανε θωρακισμένα οχήματα, καθώς και υλικοτεχνικό εξοπλισμό εισήλθε στην επαρχία Ιντλίμπ μέσω των συνόρων του Καφρ Λοσίν.

Τονίζεται ότι ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν πρόσφατα την περιοχή Jabal Al-Zawiya, νότια του Ιντλίμπ, και την περιοχή Darat Izza στη δυτική ύπαιθρο του Χαλέπι, ενώ μία από τις επιδρομές είχε στόχο τα περίχωρα ενός τουρκικού φυλακίου στην πόλη Al-Bara.
Η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία ότι δεν εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ένας ισχυρισμός που απορρίφθηκε από την Άγκυρα.

Το Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η χώρα του τηρεί τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με τη Ρωσία και αναμένει από τους εταίρους της να κάνουν το ίδιο.

 

“Σφαλιάρα” Πούτιν σε Τουρκία για την Συρία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέκρινε την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη Συρία, λέγοντας ότι βρίσκονται εκεί παρά τη θέληση της συριακής κυβέρνησης και εμποδίζουν την εξυγίανση της εμπόλεμης χώρας, ανέφερε σε έκτακτη ανακοίνωση το Κρεμλίνο την Τρίτη.

Ο Πούτιν αναφερόταν σε εκατοντάδες αμερικανικά στρατεύματα που είχαν εγκατασταθεί στην ανατολική Συρία και συνεργάζονταν με μαχητές υπό την ηγεσία των Κούρδων στη μάχη με το Ισλαμικό Κράτος, καθώς και στις τουρκικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία.
Ο Ρώσος ηγέτης ανέφερε ότι η παρουσία των ξένων δυνάμεων είναι παράνομη επειδή δεν έχουν άδεια να βρίσκονται εκεί από τα Ηνωμένα Έθνη ή την κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ.

Ο Πούτιν έκανε τα σχόλιά του κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα το βράδυ της Δευτέρας με τον Σύρο ομόλογό του Άσαντ, ο οποίος πραγματοποίησε ταξίδι στη Ρωσία.

Οι δυο τους συζήτησαν τη συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων τους καθώς και τρόπους συνέχισης των επιχειρήσεων για τον έλεγχο των τελευταίων περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες στη Συρία.

Στο μεταξύ η Τουρκία απέτυχε να εφαρμόσει τη συμφωνία με τη Ρωσία στο Idleb, ενώ ο Άσαντ ετοιμάζει δική του εκστρατεία κατά των Τούρκων, καθώς η Μόσχα στέλνει με πολλούς τρόπους το μήνυμα στην Άγκυρα ότι είναι ο βασικός παίκτης στις εξελίξεις στην χώρα και δεν ανέχεται την τουρκική παρουσία πλέον.

Η κλιμάκωση εδώ και ημέρες στο Idleb, είναι συνώνυμη με την αδυναμία της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία της με τη Ρωσία, και αυτή η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί σε στρατιωτική σύγκρουση, τονίζουν συριακές πηγές.

Νομίζουμε πάντως ότι αντίστροφή μέτρηση για εκδίωξη της Τουρκίας από την Συρία μόλις άρχισε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »