Τι δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται ευνοϊκά απέναντι στην ιδέα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού το οποίο θα τυγχάνει «αμοιβαίας αναγνώρισης», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της σε πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης πριν από την επίσκεψή της σήμερα στην Λισαβόνα!

Πρόκειται για ένα ζήτημα που είχε αναδείξει πρώτο το Πενταπόσταγμα στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης πήρε και τα εύσημα από την Γερμανία για την πρότασή που έκανε.

«Αποτελεί ιατρική επιταγή να υπάρχει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για το λόγο αυτόν με χαροποίησε η πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού (Κυριάκου Μητσοτάκη) για ένα αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικό εμβολιασμού», είπε.

«Εάν αυτό δώσει προτεραιότητα ή πρόσβαση σε ορισμένα αγαθά, πρόκειται για μία πολιτική και νομική απόφαση η οποία θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν, εν όψει της νέας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που διεξάγεται την ερχόμενη Πέμπτη με στόχο τον συντονισμό των χωρών της Ενωσης απέναντι στην υγειονομική κρίση.

O Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Τρίτη την Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό εμβολιασμού για να δοθεί μία ώθηση στην τουριστική βιομηχανία, η οποία έχει πληγεί από την πανδημία.

«Είναι επείγον να εκπονήσουμε κοινή συμφωνία για την θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα γίνεται δεκτό σε όλες τις χώρες μέλη», έγραψε στην πρότασή του ο έλληνας πρωθυπουργόε τονίζοντας ότι «ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό θα αποτελεί απόδειξη ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιασθεί».

Διάφορες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Εσθονίας, της Ισλανδίας και του Βελγίου, έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτές σε κάποια μορφή διαβατηρίων εμβολιασμού, καθώς και κοινή χρήση δεδομένων διασυνοριακά. Αυτή την εβδομάδα, αποκαλύφθηκε επίσης ότι η Δανία είναι η τελευταία χώρα που ανακοίνωσε ότι κυκλοφορεί ένα «διαβατήριο Covid», για να επιτρέψει σε όσους έχουν λάβει το εμβόλιο να συμμετάσχουν στην κοινωνία χωρίς περιορισμούς.

Ωστόσο, ο επικεφαλής προστασίας δεδομένων της ΕΕ Wojciech Wiewiórowski πρόσφατα χαρακτήρισε την ιδέα ενός διαβατηρίου ανοσίας «ακραία» και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι ανησυχητικό και «αηδιαστικό».
Πάντως χθες είχαμε ”άκυρο” από την Ρουμανία στη πρόταση Μητσοτάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »