Στη συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα 75 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συμμετείχαν περισσότεροι από 60 υπουργοί Εξωτερικών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι

Στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), την οποία διοργάνωσε η Εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου για την επέτειο 75 χρόνων από τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, συμμετείχε την Παρασκευή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Πούτιν – Τζόνσον σε συνομιλία για την 75η επέτειο της νίκης κατά των Ναζί

Κατά την τοποθέτησή του, ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, σημειώνοντας πως 75 χρόνια έπειτα από τη λήξη του πολέμου, έχει εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Συμπλήρωσε, πάντως, ότι έχουν καταγραφεί και εξαιρέσεις, όπως η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε – σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ – ότι όλοι πρέπει να παραμένουν αφοσιωμένοι σε διαχρονικές αξίες όπως η δημοκρατία, η καλή διακυβέρνηση, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και τον ΟΗΕ, προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα.

Επικοινωνία Δένδια – Λαβρόφ

Την Πέμπτη, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ, όπως έκανε γνωστό το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, επί τάπητος τέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Παράλληλα, στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκε και η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για τη βοήθεια στις προσπάθειες επαναπατρισμού Ελλήνων από τη Ρωσία.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας Ελλάδας – Ρωσίας, ενώ στάθηκε στη σημασία του Κοινού Σχεδίου Δράσης στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων αυτών σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Επιπλέον, κατά τη συνομιλία υπογραμμίστηκε η σημασία των τουριστικών ροών από τη Ρωσία προς την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά ζητήματα, βάσει των ίδιων πηγών, οι δύο υπουργοί έδωσαν έμφαση στις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »