Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, 2018

Πάτρα: Οι Γορτύνιοι τίμησαν τον προστάτη τους Γρηγόριο Ε΄ – Φωτο του χαρη καραβαγγελη

Τη μνήμη του Εθνομάρτυρα Αγίου Γρηγορίου του Ε’ τίμησε ο σύλλογος των Γορτυνίων της Πάτρας που τον έχουν ως προστάτη. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ε’ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, είχε γεννηθεί στη σημερινή πρωτεύουσα του Δήμου Γορτυνίας, την Δημητσάνα και απαγχονίστηκε από τους Οθωμανούς ανήμερα το Πάσχα στις 10 Απριλίου του 1821. Έκτοτε η συγκεκριμένη πύλη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως παραμένει κλειστή.

 

Σύμφωνα με το τελετουργικό, την Κυριακή του Θωμά 15 Απριλίου 2018 , τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου,ο οποίος κατάγεται από την Ακραδία, στον Ιερό Ναό Παντανάσσης, όπου και τέθηκε προς προσκύνηση από τους πιστούς, εικόνα του Αγίου Γρηγορίου του Ε’, δωρεά των Γορτυνίων.

Ακολούθως έγινε λιτάνευση της εικόνας εις την έμπροσθεν του Ναού της Παντανάσσης πλατεία, όπου και ευρίσκεται η προτομή του Αγίου Γρηγορίου του Ε’. Εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές και φορείς της Πάτρας και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Τέλος επακολούθησε η καθιερωμένη ετήσια αναμνηστική φωτογραφία των εν Πάτραις Γορτυνίων.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗ

 

Σχολιάστε

Συμπληρώστε σωστά το παρακάτω για να αποσταλεί το σχόλιο *