Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, 2019

«Παραλύει» η τουρκική ΠΑ: Τέλος τα ανταλλακτικά για F-16, Chinook & Black Hawk – Καταστροφικό πλήγμα για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας

Στην παράλυση της τουρκικής αεροπορίας οδηγεί η παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 καθώς το «πακέτο» των κυρώσεων περιλαμβάνει συστήματα υψίστης σημασίας για στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας όπως τα μαχητικά F-16 που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και τα ελικόπτερα Chinook και Black Hawk.

Οι κυρώσεις που εξετάζονται απο τις ΗΠΑ αναμένεται να είναι καταστροφικές για την τουρκική αμυντική βιομηχανία και τη λειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον επιβληθούν. Οι Τούρκοι ήδη προετοιμάζονται για αυτό που έρχεται και στην Άγκυρα επικρατεί αγωνία γι α τις συνέπειες της αγοράς του ρωσικού συστήματος.

Τεράστιο πρόβλημα διαθεσιμότητας θα αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, τα τουρκικά F-16 μετά τον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα των μαχητικών στελθ F-35.

Σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού πενταγώνου είναι θέμα χρόνου να δοθεί εντολή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην κατασκευάστρια εταιρεία, να πάψει την ροή ανταλλακτικών των F-16 προς την Τουρκία.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η τουρκική πολεμική αεροπορία διαθέτει περίπου 239 F-16 όλων των εκδόσεων, εκ των οποίων βέβαια ήδη τα περισσότερα είναι καθηλωμένα λόγω έλλειψης πιλότων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ισραηλινών αναλυτών, ένας σεβαστός αριθμός των τουρκικών F-16 θα συνεχίσει να πετάει, αν εφαρμοστεί και αυτή η πλευρά των κυρώσεων, καθώς οι υπεύθυνοι της τουρκικής αεροπορίας θα προχωρήσουν σε «κανιβαλισμό» των καθηλωμένων μαχητικών.

Σχολιάστε

Translate »