Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τη μεγάλη άσκηση Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας
Με επικοινωνιακή ρελάνς απαντά η Ελλάδα στις τουρκικές προκλήσεις, αποδεσμεύοντας νέες φωτογραφίες από τη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα και έστειλε τα κατάλληλα μηνύματα ετοιμότητας απέναντι σε κάθε κίνηση κατά των ελληνικών συμφερόντων.

Οι ελληνικές ΕΔ στην πρώτη γραμμή: Στους ισχυρότερους στρατούς της Ευρώπης ο Ελληνικός
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μία από τις ισχυρότερες στη Γηραιά Ήπειρο, βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα, με άριστες ικανότητες και εκπαίδευση και υπό καθεστώς απόλυτης ψυχραιμίας και νηφαλιότητας στις καθημερινές προκλήσεις των Τούρκων. Το χέρι των Ελλήνων βρίσκεται μονίμως στη σκανδάλη για την προστασία των ελληνικών συμφερόντων και εδαφών και όλοι κλάδοι του Ελληνικού στρατού έχουν φροντίσει να το κατανοήσουν πλήρως οι Τούρκοι.

Την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ, επιβιβάστηκε στη Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ από την οποία παρακολούθησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες διακλαδικές επιχειρησιακές δραστηριότητες στο πλαίσιο της τελικής φάσης επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε όλη τη Περιοχή Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και αποσκοπούσε στον έλεγχο, στη δοκιμή και στη βελτιστοποίηση λειτουργιών και διαδικασιών διεξαγωγής διακλαδικών επιχειρήσεων.

Ως επιστέγασμα της εν λόγω εκπαίδευσης το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός Στόλου, παρακολούθησαν από τη Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ βολές κατά πραγματικού στόχου επιφάνειας από Μονάδες του ΠΝ και της ΠΑ.

Η συγκεκριμένη άσκηση, που ανέδειξε πρώτο το Πενταπόσταγμα και που διεξήχθη υπό το βλέμμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των Αρχηγών ΓΕΝ, Στόλου και ΓΕΑ, θεωρείται υψίστης σημασίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, γεγονός που επιβεβαιώνει και το έντονο στοιχείο της διακλαδικότητας, αφού σχεδόν σε όλα τα επιχειρησιακά σενάρια έλαβε μέρος και η Πολεμική Αεροπορία.

Στα διάφορα επιχειρησιακά σενάρια που εκτελέστηκαν στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συμμετείχαν πλοία των διοικήσεων φρεγατών και ταχέων σκαφών, πλοία επιτήρησης, τα υπερσύγχρονα υποβρύχια τύπου 214, ελικόπτερα της διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Το ΠΝ έδιωξε τουρκικό ελικόπτερο από την άσκηση Νότια της Καρπάθου
Από την πρώτη στιγμή το Τουρκικό ναυτικό είχε στείλει στην περιοχή που έλαβε χώρα η ελληνική άσκηση, τη φρεγάτα ‘’ΟRUC REIS’’ τύπου ΜΕΚΟ για να παρακολουθεί τις κινήσεις του Ελληνικού Στόλου και να δίνει συνεχώς εικόνα στο Τουρκικό επιτελείο.

Ταυτόχρονα στην ευρύτερη περιοχή πετούσε και αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου ‘’CN-235’’ με στόχο να ‘’διαβάζει’’ κάθε ενέργεια των Ελληνικών υποβρυχίων ενώ η Τουρκική αεροπορία απογείωσε και UAV. Ο εκνευρισμός των γειτόνων κορυφώθηκε όταν διαπίστωσαν ότι το Ελληνικό επιτελείο έκανε πράξη την προαναγγελία για καταιγισμό πυρών.

Η τελική φάση της προαναφερόμενης εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι βολές, διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως Ν. Καρπάθου και περιλάμβανε βολές Κατευθυνόμενων Βλημάτων (Κ/Β) από Μονάδες Επιφανείας και Ελικόπτερο του ΠΝ, Αεροσκάφη της ΠΑ και Τορπίλης Μάχης (Τ/Λ) από Υποβρύχιο, κατά πραγματικού στόχου επιφανείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »