Παρά την εκεχειρία, άμαχοι έχασαν τη ζωή τους όπως αναφέρει η Αρμενία – Ηχούν ξανά οι σειρήνες του πολέμου
Σε συνέντευξή του στο RT, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια, Stanislav Zas, μίλησε για το πώς αντιμετωπίζει η CSTO το ρόλο της διεθνούς συμμετοχής στην επίλυση της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Η διεύρυνση των συμμετεχόντων σε αυτές τις εκδηλώσεις θα είναι χρήσιμη για την επίλυση της κατάστασης. Έτσι, το CSTO χαιρετίζει τη συμμετοχή χωρών που είναι μέλη της Ομάδας του Minsk του ΟΑΣΕ και ενεργούν εντός του πεδίου αρμοδιοτήτων του», δήλωσε ο Zas.

Ο Zas επίσης ανέφερε ότι το CSTO δεν θεωρεί αποτελεσματική τη συμμετοχή άλλων μερών σε αυτήν τη σύγκρουση.

«Εάν η Τουρκία ενεργεί εντός του πεδίου της εντολής της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, τότε έχει όλα τα δικαιώματα σε αυτό. Εάν οι ενέργειές του είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής, τότε, φυσικά, το CSTO δεν θα το καλωσορίσει», τόνισε ο Zas.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Stephane Dujarric, εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την κατάπαυση πυρός στο Αρτσάχ:

“Ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει τη συμφωνία για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε χθες στη Μόσχα από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Επαινεί τη Ρωσική Ομοσπονδία για τις προσπάθειες διαμεσολάβησης.

Ο Γενικός Γραμματέας ζητά τον σεβασμό της κατάπαυσης του πυρός και μια ταχεία συμφωνία σχετικά με τις συγκεκριμένες παραμέτρους του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός, Χαιρετίζει επίσης τη δέσμευση της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ.

Καλεί τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να συνεχίσει να ενθαρρύνει τα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα.”

Λίγες ώρες πριν, είχαν συμφωνήσει Ερεβάν και Μπακού για προσωρινή ανακωχή, για ανταλλαγή αιχμαλώτων και νεκρών. Αυτή τη συμφωνία, το Αζερμαπαϊτζάν παρενέβη κάτι που έκανε και επίσημα την Αρμενία να το καταγγείλει.

Με μία δήλωση για παραβίαση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας από το Αζερμπαϊτζάν καταγγέλει το ΥΠΕΞ της Αρμενίας, την παραβίαση της εκεχειρίας λίγο αφού συμφωνήθηκε. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: “Η σημερινή ύπουλη επίθεση είναι μια απόλυτη απόδειξη ότι το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις αποκλειστικά ως κάλυψη για την προετοιμασία στρατιωτικών επιθέσεων.”

Καταγγέλουν παρουσία τζιχαντιστών μισθοφόρων στο Αρτσάχ
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Αρμενίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Yeghishe Kirakosyan, δημοσίευσε τα ακόλουθα στη σελίδα του στο Facebook:

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Αρμενίας συνεχίζει να υποβάλλει αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τις τελευταίες ημέρες, νέα στοιχεία για την εμπλοκή της Τουρκίας στις εχθροπραξίες έχουν επίσης υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με βάση τα υποβληθέντα στοιχεία, το Αζερμπαϊτζάν θα θεωρηθεί υπεύθυνο για ορισμένες παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.”

Σε ένα βίντεο που διέρρευσε σήμερα φαίνονται σύροι μισθοφόροι του Αζερμπαϊτζάν που συσχετίζονται με την AlQaeda στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά της Αρμενίας στο Αρτσάχ. Το βίντεο φέρεται να είναι τραβηγμένο πριν από 3 ή 4 ημέρες. Όπως αναφέρουν πηγές, οι εκπαιδευμένοι από τους Τούρκους τζιχαντιστές “κρύβονται” επίσης πίσω από πολλές επιθέσεις σε αρμενικές εκκλησίες.
H πόλη Στεπανακέρτ, η περιφερειακή πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ που τελεί υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών, ήταν απόψε στόχος βομβαρδισμών, παρά την εκεχειρία που θεωρητικά τηρείται από το πρωί.

Επτά βαριές εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 23.30 τοπική ώρα, σείοντας όλη την πόλη. Αμέσως μετά, οι σειρήνες ήχησαν για αρκετά λεπτά καλώντας τους κατοίκους να πάνε στα υπόγεια και στα καταφύγια.

Συνεχίζουν τις θηριωδίες οι Αζέροι – Σκότωσαν μάνα με παιδί μέσα στο σπίτι τους
Ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Δημοκρατίας του Artsakh (Nagorno-Karabakh), Artak Beglaryan δημοσίευσε τα ακόλουθα σχετικά με το περιστατικό στη σελίδα του στο Facebook:

“Σήμερα το προσωπικό του Διαμεσολαβητή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Δημοκρατίας του Artsakh έλαβε συγκεκριμένες πληροφορίες ότι η ανατρεπτική ομάδα του Αζερμπαϊτζάν που εισήλθε στην πόλη του Hadrut το πρωί σκότωσε 2 πολίτες στο σπίτι τους – τη μητέρα και τον γιο της με αναπηρία. Καταβάλλουμε προσπάθειες για τη συγκέντρωση περισσότερων πληροφοριών και θα τις δημοσιεύσουμε αύριο.

Καταδικάζοντας έντονα τις συνεχείς σοβαρές σκληρότητες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του πληθυσμού του Artsakh, ζητώ από τη διεθνή κοινότητα να δώσει κατάλληλη αντίδραση σε αυτό το σκληρό έγκλημα και να συνεχίσει να τιμωρεί αυτούς τους εγκληματίες.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »